Meyan Kökünün Faydaları

  • ALTERNATİFTIP
  • Meyan Kökünün Faydaları için yorumlar kapalı
  • 1.169 kez görüntülendi

Meyan Kökünün Faydaları

Meyan Kökünün Faydaları

Meyan kökü kozmetik ürünlerinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun en önemli sebebi cilt ve saç sağlığına çok faydalı olmasından kaynaklanıyor. Meyan kökü çok eski çağlardan itibaren alternatif top tarafından yaygın olarak hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadırç
Asya’da Çin ve Mısır uygarlığı tarafından hastalıkların tedavisi için kulllanılmaya başlayan meyan kökü daha sonra Avrupa ve bütün dünyaya yayılmış. Meyan kökü dünyada en yaygın kullanılan bitkilerden bir tanesidir.
Meyan kökü ortalama 2 metre uzamaktaıdr. İçinde çok fazla miktarda madde içerir bunlardan bazıları, flavonoidler, bitki sterolleri, uçucu yağlar, chalcone, glikositler, kumarinler, glisirizik asit, asparagines ve anetol dur. Meyan kökü birçok sağlık koşulları için rahatlama sağlar.

Meyan Kökünün Sağlığa Faydaları
Meyan kökünün içerdiği çok etkili ve çeşitli maddeler geniş bir yelpazede sağlığımıza katkıda bulunmaktadır, ayrıca bir çok hastalığın tedavisine kullanılır bu hastalıklardan bazıları,çeşitli enfeksiyonlar, pamukçuk yaraları, depresyon, menopoz sorunları, cilt döküntüleri, karaciğer bozuklukları, bursit, kronik yorgunluk, mide ekşimesi, kepek, viral enfeksiyonlar, artrit, tendinit, kellik, astım, ayak mantarı ve maya enfeksiyonları.
Meyan Kökünün Cilt ve Saç Sağlığına Faydaları: Meyan kullanımı cilde çeşitli avantajlar kazandırır, bu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz;

Meyan kökü cil sağlığını korur, cildin parlak ve saklıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olabilir.Meyan kökünü kaynattıktan sonra ılımasını bekleyin ve daha sonra 15 dakika boyunca cildinize uygulayın. Bu uygulama cilt sağlığınıza katkıda bulunacaktır. Uygulama esnasında meyan köküne bir kaç damla badem yağı ekleyebilirsiniz.
Düzenli meyan kökü kullanımı koyu lekelerin giderilmesine de yardımcı olabilir. Aynı şelilde düzenli meyan kökü çayı tüketimi cildin sürekli nemli kalmasını sağlayabilir. Esnek cilt yapısının oluşmasını sağlar.
Meyan kökünün antioksdianlar içermesi cilt sağlığına geniş bir yelpazede fayda sağlamaya yardımcı olur. Cilt üzerinde meydana gelen kaşıntı, ehzaman, beyaz döküntüler, kırışıklık, çatlama gibi sorunları giderir. Bunun için meyan kökünün kaynatılıp ılık halde cilde pamuk aracılığı ile uygulanması yeterlidir.
Bunun dışında meyan kökü, sedef ve egzama gibi ciddi ve tedavisi uzun sürelibilen cilt hastalıklarına da iyi gelebilir.Meyan kökünün diğer bir özelliği de cildi zararlı güneş ışınlarına karşı koruyabilmesidir. Ayrıca cildi ölü cilt hücrelerinden ve yağlardan temizler.

Meyan kökü kolin, protein, B vitamini kompleksi, flavonoidler, fitoöstrojen, potasyum, fosfor, aminler ve uçucu yağlar gibi maddelerle doludur. Bu özelliğinden dolayı cilt dışında saç sağlığı için de çok önemli bir şifa kaynağıdır. Meyan kökü genel anlamda saç sağlığına çık faydalıdır. Saçların dökülmesini engelleyebilir. Meyan kökünü kaynatıp elde ettiğiniz su ile yıkamanız, hasarlı ve kırılgan saç yapısını sağlıklı hale getirebilir. Bunun yanında kepek sorununu giderebilir. Aynı şekilde kafa derisi sağlığı için de faydalıdır.
Meyan Kökü Ağrı Gidericidir: Meyan kökü çayı ve meyan kökünün kaynatılarak elde edilen suyu ağrıların yatılştırılmasına yardımcı olabilirç Özellikle eklem ağrılarının yatıştırılmasında ayrıca topikal olarak uygulamak mümkün.
Meyan Kökü Depresyona İyi Gelir: Meyan kökünün anti depresan özelliği vardır. Adrenal bezleri üzerinde yapıcı etkisi vardır. Sinirlilik ve yorgunluk sorunlarını ortadan kaldırı ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler sağlar.
Meyan Kökü Karaciğer Sağlığını Korur: Meyan çayının karaciğeri güçlendirici özelliği vardır. Günde bir fincan meyan çayı tüketmeniz, karaciğer hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

MeyanKökü Soğuk Algınlıklarına İyi Gelir: Meyan kökünden yapılan çay aynı zamanda soğuk algınlıklarından kaynaklanan hastalıklara iyi gelir. Öksürük, nezle, grip gibi hastalıkların çabuk iyileşmesini sağlar ve bu hastalıklara karşı metabolizmayı güçlendirir.
Meyan Kökü Diyabete İyi Gelir: Meyan kökü çayının şeker hastalarına iyi geldiği düşünülmektedir. Diyabet hastalığı ile mücadele eden kişler tüketecekleri içecekler listesine alabilirler.
Meyan Kökü Kan Basıncı ve Kalp Sağlığına Faydalıdır: Şimdiye kadar yapılan bir çok çalışma meyan kökü çayının kolesterole iyi geldiğini ortaya koymuştur. Bunun bir sonucu olarak da kalp sağlığına katkıda bulunur. Ayrıca alterlerde ve damarlarda plak oluşmasına izin vermez. Bunun dışında meyan kökünün kan basıncını sağlıklı bir seviyede tuttuğuna inanılır. Meyan kökünün düzenli olarak tüketilmesi ayrıca kas, mide ayrılarını giderebilir.
Maya Enfeksiyonuna İyi Gelir: Meyan kökü başta baya olmak üzere bir çok enfeksiyon hastalıklarının tedavi edilmesind etkili olabilir. Meyan kökü çayı olarak veya topikal uygulanabilir.

Mide Sağlığını Korur: Meyan kökünün içerdiği maddeler mide sağlığını da korur. Kabızlığı giderir. Midenin bakterilerin yol açtığı enfeksiyon hastalıklarından etkilenmesine izin vermez. Özellikle mide ile alakalı sorunların giderilmesinde önemli rol oynar.
Meyan Kökü Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Eğer kilo vermeyi düşünyorsanız, meyan kökü çayı tüketmenizi öneririz.Günde bir fincan meyan kökü çayı tüketmeniz kilo verme noktasında size büyük katkı sağlayacaktır.
Meyan Kökünün Diğer Faydaları: Meyan kökünün sağlık açısından bir çok faydas vardır, bunlardan en önemlilerini detaylı olarak ele almaya çalıştık. Meyan kökünün diğer faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün. Meyan kökü pamukçuk hastalığını giderir, meyan kökü suyu ile gargara yapmak sorunu kısa sürede çözer. Bulantı, kusma, göüş rahatsızlıklarına iyi gelir. Yorgunluğu giderir, sinir sistemi üzerinde etkili faydaları olduğu için fiziken ve ruhen dinlenmeye katkıda bulunur. Knaser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır, özellikle kolon kanserine yakalanma riskini azaltablir. Tüberküloz hastalığına yakalanma riskinia zaltır ve aynı zamanda tüberkülez hastalığına iyi gelebilir.Diş ağrılarına faydalıdır, meyan kökü çayı gargara yapılarak ağrının azalması sağlanabilir.

Meyan Kökü Şerbetinin Faydaları:
Meyan kökü şerbeti özellikle anadoluda çok eski tarihlerden beri yaygın olarak tüketilmektedir. Meyan kökü şerbetinin bazı önemli hastalıklara iyi geldiği düşünülür fakat tüketimine dikkat edilmesi gerelen bir maddedir. Meyan kökü şerbetinin sfaydalarını şu şekilde sıralamak mümkün;

Göğüs hastalıklarına iyi gelir, bronşları açar nezle ve grip gibi hastalıkları iyileştirici özelliği vardır.
Meyan kökü şerbeti genel anlamda solunum yolu hastalıklarının hepsine iyi gelir, mukozayı korur.
Meyan kökü şerbeti çcuklarda müshil olarak kullanılır ama biz çocuklara verilirken mutlaka su ile inceltilmesini öneriyoruz.
Gastrit ve mide ülserine iyi gelen Meyan kökü şerbeti aynı zamanda mide sağlığını korumaya yardımcı olur.
Karın ağırlarını giderebilir, idrar söktürücü özelliği vardır
Meyan kökü şerbetinin iştah açıcı özelliği vardır ve aynı zamanda kalın ve ince başırsakları temizler. Zararlı bakterileri bünyeden atmaya yardımcı olabilir.
Kabızlık ve basur sorunlarını gidebilir
Uyarı: Bazı sağlık uzmanları böbrek hastalarına iyi gelmediğini söylemektedir. Aşırı tüketilmemelidir. Bağımlılık yapma özelliği olduğunu söyleyen sağlık uzmanları var.

Meyan Kökünün Zararları:
Meyan kökü genelde her yaştan birey için sağlık açısından güvenle tüketilebilecek bir bitkidir. Fakat aşırı tüketilmesi durumunda bazı yan etkileri olabilir. Bunun yannda bazı hastalıklarla mücadele eden ve ilaçlı tedavi gören hastalar içinde zararlı olabilmektedir.
Yüksek tansiyon ve kalp hastalarında sodyum ve potasyum eksikliğine neden olabilir.
Meyan kökü cinsel isteği azaltabilir.
Kalp hastalarının kullandığı Digoxin ilacı tüketildiğinde yan etkileri görülebilir.
Meyan kökü kan inceltici, tansiyon ve idrar söktücü ilaçlar kullanan kişiler tarafından tüketilmemelidir.
Tavsiyeler
Meyan kökü düzneli olarak tüketildiğinde bir çok açıdan sağlığımıza katkı sunmakta. Fakat zararları kısmında belirttiğimiz gibi bazı hastalıklarla ilaçlı mücadele veren kişiler mutlaka doktorlarına danışarak tüketmelidirler.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.