Metabolik Asidoz: Ciddi Sorunlar Oluşturabilir

  • Genel Sağlık
  • Metabolik Asidoz: Ciddi Sorunlar Oluşturabilir için yorumlar kapalı
  • 859 kez görüntülendi

Metabolik Asidoz: Ciddi Sorunlar Oluşturabilir

Vücutta çok fazla asit oluştuğu halde bu asidi etkisizleştirecek bikarbonat iyonu miktarı yetersiz kalırsa, metabolik asidoz meydana gelir. Böylece kanda ve dokularda pH düzeyi bozulur. Bu pH dengesizliğine yol açabilecek birçok etken vardır: yetersiz vücut insülini, açlık ve ishal gibi sindirim sistemi ile ilgili durumlar bunlardan bazılarıdır.

Metabolik Asidoz Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Metabolik Asidoz Nedir?

Metabolik asidoz vücuttaki asit-baz oranı dengesizliği sonucu oluşan rahatsızlıklardır.

Endişelenmeli miyim?

Metabolik asidoz aynı zamanda daha ciddi bir problemin dışa vurumu da olabileceği göz ardı edilmemelidir. Bu problemler karaciğer ve böbrek gibi hayati organlarla ilgili sıkıntılar da olabilir, ilaç kullanımı ile ilgili durumlar da. Bu yüzden olabildiğince hızlı bir şekilde metabolik asidoz tedavisi almak çok önemlidir.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Metabolik asidoz durumunda İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümüne gidilir.

Metabolik Asidoz Belirtileri

Metabolik asidoz belirtileri şunlar:

  • Nefes darlı, göğüs ağrısı ve nabzın anormal artması
  • Gün içerisinde şiddeti artacak gibi duran mide bulantısı veya aşırı kusma ve ishal
  • Gittikçe kötüleşen vücut ağrıları ve sürekli bitkinlik
  • Açıklanamayan bilinç kaybı veya bayılma
  • Sürekli su kaybetme, iştahın kapalı olması ve idrar miktarının çok düşük olması
  • Eklemlerde çok şiddetli ağrı varsa
  • Hiç geçmeyecekmiş gibi duran karın ağrısı

Metabolik Asidozun Nedenleri

Metabolik asidozun nedeni şu beş faktörden biri olabilir:

1 Ketoasidoz

Ketoasidoz vücutta çok fazla keton birikmesi durumudur. İki grup insan bu durumdan sıkıntı çeker. Birincisi şeker hastaları, insülin seviyelerinin düşük olması sebebiyle. Sonuç olarak kişi enerji üretebilmek için karbonhidrat yerine yağ yakmaya başlar. Bu durum keton miktarını artırır. İkinci grupta ise kaliteli beslenmediği halde alkol tüketenler yer alır.

2 Laktik Asidoz

Laktik Asidoz vücutta çok fazla laktik asit birikmesi durumudur. Özellikle fiziksel efor isteyen aktiviteler esnasında hücrelere yeterince oksijen gitmemesi durumunda oluşur. Oksijen eksikliği ile birlikte düşük kan basıncı ve kalp krizi de laktik asidoz ile neticelenebilir.

3 Böbrek Tubulus Asidozu

Böbrekler kanı toksinlerden temizleme hususunda büyük rol oynarlar, bu toksinlerden biri de asitlerdir. Kalıtsal böbrek rahatsızlığı ile doğan veya enfeksiyona yakalanan insanlarda böbrekler asit süzme işlemini sağlıklı yapamayabilir. Bu durumda böbrek tubulus asidozu meydana gelir.

4 Hiperkloremik Metabolik Asidoz

Bikarbonatın vücutta bir eşik değeri vardır. Bu sayede vücudun asitlik derecesi arttığında pH değeri normal seviyeye yükseltilir. Vücuttaki bikarbonat değer eşiğini olması gerekenden aşağı çeken etmenler ishal, yerinde kullanılmayan bağırsak yumuşatıcılar (laksatifler) veya böbrekle ilişkili problemlerdir. Düşük bikarbonat seviyesi hiperkloremik asidoza neden olur.

5 Solunumsal (Respiratuar) Asidoz

Akciğer problemleri olan kişilerin vücudundaki karbondioksit miktarı yüksek olabilir. Sonuç olarak da bu yüksek karbondioksit miktarı kandaki asit seviyesini yükselterek solunumla ilgili (respiratuar) asidoza neden olur.


Metabolik Asidoz Tedavisi

Sodyum Bikarbonat Alımı
Metabolik asidozun tedavi şekli, altta yatan nedene göre değişir. Hiperkloremik asidoz şikâyeti olan hastalar için sodyum bikarbonat iyi bir tedavidir. Hangi tür asidozun meydana geldiğinden bağımsız olarak sodyum bikarbonat tüm türler için iyi bir ilk adım tedavisidir. Sodyum bikarbonat damar yolu ile verilerek vücudun pH dengesini sağlar. Bazı durumlarda hasta sodyum bikarbonatı ağız yolu ile de alabilir.

Sodyum Sitrat Alımı
Böbrek yetmezliği ile bağlantılı olan asidozlarda sodyum sitrat kullanımı gerekli hale gelir.

İnsülin Tedavisi
Şeker hastaları yapay insülin gibi toplardamara verilen sıvılarla tedavi edilirler.

Bikarbonat ve Oksijen Seviyesini Artırma
Laktik asidoza uğrayan hastalar içinse vücuttaki bikarbonat ve oksijen seviyesini artıracak tedaviler uygulanır. Toplardamar sıvıları da verilebilir.

Tedavinin Hızla Yapılması Önemli
Hasta, metabolik asidoz tedavisi esnasında bu hastalıkla bağlantılı diğer belirtiler için de tedavi görmeye başlar. Bu belirtiler kusma, nöbetler ve yüksek kan basıncıdır. Metabolik asidozun tedavi edilmesi oldukça önemlidir ve mümkün olan en kısa süre içerisinde yapılmalıdır. Vaka ciddi ise tedavi geciktirildiğinde kişinin kemik, böbrek ve kasları etkilenebilir; hatta ölümle sonuçlanabilir.

Metabolik Asidozdan Korunma Yolları
Asidozdan korunmak için aşağıdaki önlemlere kulak verin:

  • Vücudunuzdaki su miktarının yeterli düzeyde olduğundan emin olmak için bol su ve alkolsüz içecek tüketin.
  • Alkol kullanıyorsanız miktarını azaltın veya mümkünse alkolden uzak durun. Alkol vücuttaki su miktarını azaltır ve asit miktarını artırır.
  • Şeker hastalığı ile ilgili doktorunuzun yönergelerine uyun. Aksi halde asidoz kaçınılmaz olacaktır.
  • Herhangi bir kronik hastalığınız varsa, doktorunuzun tavsiyelerine uyun. Doktorun yazdığı miktardan fazla ya da az alınan ilaçlar asidozla sonuçlanabilir
  • Zehirli ve toksin içerikli maddelerden uzak kaldığınızdan emin olmak için yaşadığınız ortamın ve ne tükettiğinizin farkında olun.
  • Herhangi bir ilaç veya gıda desteği aldığınızda muhtemel yan etkileri hakkında bilgi sahibi olun.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.