Merkezi Sinir Sistemleri Hastalıkları Nelerdir?

  • HASTALIKLAR
  • Merkezi Sinir Sistemleri Hastalıkları Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 1.792 kez görüntülendi

Merkezi Sinir Sistemleri Hastalıkları Nelerdir?

Sinir sistemleri veya bir diğer adıyla sinir ağı insan içsel ve dışsal çevresini algılamasını sağlar. Aynı zamanda bilgi sağlayan ve sağlanan bilgiyi işleyen, vücut içerinde hücre ağları sayesinde sinyallerin farklı bölgelere iletimini sağlayan organların ve kas yapılarının düzenini sağlayan sisteme merkezi sinir sitemleri denilmektedir. Düşünce ve duygu üretemez veya iletemez. Bu yüzden insan için hayati öneme sahiptir. Birçok nedenden dolayı çeşitli sinir sistemi hastalıkları meydana gelmektedir. Bunların başlıcaları şizofreni, alzheimer, menenjit, kortikal görme bozuklukları, parkinson, skleroz, epilepsi gibi hastalıklardır. Şimdi hep birlikte merkezi sinir sistemi hastalıklarına göz atalım.

Felç

Beyindeki kan akışının azalmasından dolayı kasların ve sinirlerin düzenli bir şekilde çalışmaması ve hareket sinirlerinin zedelenmesiyle oluşur. Merkezi felçlerde, kas gücü çok azalır ya da tamamen yok olarak vücut kaslarında üst derecede kasılma ve ya gerginlik görülmektedir. Bu şekilde görülen felçlerde vücut çok kasılır ve donarak olduğu yerde kalır.

Sara(epilepsi)

Beyin içerisindeki sinir hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde elektro ve kimyasal bir boşaltım içerisine girdikten sonra meydana gelen sağlıksız norolojik aktivitelerdir. Geçici bilinç kaybına yol açan epilepsi, Beynin içerisindeki normal şartlarda çalışan elektro maddelerin ani ve bilinçsiz şekilde vücuda yayılmasıyla oluşur.

 

Parkinson

Beynin gri cevher olarak adlandırılan bölümündeki sinir hücrelerinin görevlerini yerine getirememesi sonucunda görülen bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Tedavisi yoktur. El, ayak, ve kafada titremelere neden olan parkinson hastalığı başlangıcından sonra %40 bunamaya neden olur.

Menenjit

Omuriliği ve beyni kaplayan zarların virüs ve bakteri, mantar gibi zararlı durumlar sonucunda iltihap kapmasıdır. Menenjit tedavi edilmezse epilepsi hastalığına dönüşebilir.

Kuduz

Kuduz virüsünun bulunduğu hayvanlardan insanlara bulaşan ve sinir sistemlerini etkileyen kuduz virüsü,vücuttaki tüm sinir sistemlerini çökertir ve en başta solunum felcine sebep olur.

Çocuk felci

Omurilikte bulunan ve kaslarda kasılmalar gösteren, sinir hücrelerine zarar verici bakteri oluşumların neden olduğu bir hastalıktır. Virüsler dışkı yoluyla yayılma gösterirler. Ağız yolundan enjekte edilen ilaçlarla tedavi edilmektedir.

Diğer merkezi sinir sistemi hastalıkları nelerdir?

  • Sinirsel ağrılar
  • Sinirsel hazımsızlık
  • Sinirsel kusmalar
  • Abdüktör
  • Afoni
  • Amfetamin
  • Anosmi
  • Anus kaşıntısı

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.