Mercimeğin Gaz Yapmaması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Genel Sağlık
  • Mercimeğin Gaz Yapmaması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 893 kez görüntülendi

Mercimek, yemek, çorba ve salata yapımında kullanılan yüksek protein, lif, karbonhidrat ve potasyum içeren, en sağlıklı bakliyatlardandır. A vitamini, C vitamini, D vitamini, B6 vitamini de mercimekte bulunan vitaminlerdendir. Bu kadar faydalı bir bakliyat olmasına rağmen, maalesef mercimek yemenin ve mercimek çorbası içmenin gaz, şişkinlik gibi yan etkileri olabilmektedir.

Mercimek yedikten sonra gaz yapmasının nedeni lif açısından zengin bir bakliyat olması ve fitat olarak da bilinen bitkisel asit içermesidir. Fitrik asit çeşitli miktarlarda olmak üzere tüm bitkilerde bulunup, onları hayvan saldırılarından muhafaza eder.

Mercimeği geceden soğuk suda bekletip, ertesi gün kullanmak fitat seviyesini önemli miktarda azaltıp mercimeğin gaz yapma özelliğinin giderilmesine yardımcı olacaktır. Suya biraz limon suyu veya elma sirkesi eklemek de soğuk suyun bu etkisini artıracaktır. Ertesi sabah suyu boşaltın, mercimekleri güzelce yıkayıp yeni suyla pişirin.

Mercimeği bir gece suda bekletmek mercimeğin gaz yapışını önlediği gibi, bir gece suda bekleyen mercimekte karminative maddesi de çoğalacaktır. Karminative sindirim sisteminde önemli rol oynar, şişkinliği ve gazı azaltmaya yardımcı olur. Kimyon, kakule, anason, tarçın, kişniş, kimyon, rezene, zencefil, melisa, hindistan cevizi, maydanoz ve nane, karminative içeren baharatlardandır.

Purdue Üniversitesi, 100 gr. mercimekte 4 gr. lif bulunduğunu bildiriyor. Lifli gıdalar sindirim sistemi için çok faydalıdır, kabızlığı giderir, bağırsakların düzgün çalışmasını sağlarlar. Günlük lif ihtiyacı kadınlarda 25 gr., erkeklerde ise 38 gr.’dır. Günlük lif ihtiyacının üstünde lifli gıda tüketimi gaz, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi semptomlara neden olabilmektedir.

Mercimeğin gaz yapmasının bir diğer nedeni de hemaglutininler, oligosakkaritler ve tripsin inhibitörleri gibi vücudun sindirmekte zorlandığı antinutrisyonel maddeler içermesinden kaynaklanır. Bu antinutrisyonelin çok fazla miktarda alımı, aşırı gazla sonuçlanır.

Mercimek çok besleyici olmasına rağmen, rafinoz açısından zengin yapısıyla vücut tarafından sindirimi zor bir gıdadır. Vücudumuzda rafinozu parçalamak için yeterli miktarda enzim yoktur. Bağırsaklar rafinoz şekerleri öğütmeye çalışınca, karbondioksit ve hidrojen salınımı meydana gelip, kişiyi rahatsız eden gaz sancıları ortaya çıkar. Ancak mercimeğin gaz yapmasını önlemek için pratik yöntemler vardır;

1. Adım

Mercimeği pişirmeden önce suya koyup 2-3 dk boyunca iyice kaynatın, böylece gaza neden olan rafinoz şekerlerinin bir kısmı suya geçecektir.

2. Adım

Mercimekleri kaynattıktan sonra 1 gece suda bekletin. Mercimekleri suda bekletmek doğal fermantasyon sağlayıp, gaz yapma özelliğini giderir. Bir çay kaşığının üçte biri karbonatı bu suya eklemek de rafinoz şekerlerinin suya geçmesine yardımcı olacaktır.

3.Adım

Bu suyu boşaltın. Mercimeği kısık ateşte uzun süre pişirmek de gaz yapmasını önleyecektir.

Lahana Gaz, Kabızlık, İshal Ve Alerji Yapar mı? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Muz Gaz Yapar mı, Şişkinliğe Neden Olur mu? Tıklayınız

Sarımsak Gaz Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.