Menenjit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

  • Genel Sağlık
  • Menenjit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? için yorumlar kapalı
  • 1.364 kez görüntülendi

Menenjit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Menenjit, beyin zarlarının iltihaplanması sonucu ortay çıkan bir rahatsızlıktır. Çok sık görülmeyen bu rahatsızlık, önemli sorunlara yol açtığı için en küçük bir belirtide hemen harekete geçilmeli ve önlem alınmalıdır. Beyin, meninks adı olarak adlandırılan üç tane ince zar ile kaplıdır. Bununla birlikte içteki iki zar arasında da beyni koruyan ve besleyen bir sıvı bulunmaktadır.  Beyin-Omurilik sıvısı adı verilen bu sıvı, meninkslerin omuriliği sarması ve omurga boyunca aşağı inmesi sonucunda omuriliği beslerler.

Menenjit Belirtileri Nelerdir?

Menenjit belirtilerini maddeler halinde açıklayacak olursak;

  • Oldukça şiddetli bir ve sürekli bir ağrı. Zaman zaman bağ ağrısının şiddeti daha da artabilir.
  • Genellikle aç iken, yemekle alakası olmadan, karın ağrısı ve mide bulantısı yaşanmadan aniden gelen fışkırtılmış kusma.
  • Ense ve sırtın kasılmalara bağlı olarak sertleşmesi
  • Omurilik sinir köklerinin etkilenmesine bağlı olarak duyu bozukluklarının görülmesi. Yaşanılan duyu bozuklukları arasında, ışığa karşı aşırı duyarlılık, işitme duyusunun anormal bir şekilde gelişmesi ve baş dönmesi olarak gösterilebilir.
  • Elektroansefalografide beyin dokusunun etkilenmesine bağlı olarak kişinin kendisine özgün olmayan değişikliklerin görülmesi,
  • Ruhsal bozukluklar. Koma ile sonuçlanacak kadar şiddetli bir uyku eğiliminin yanında huzursuzluk ve taşkınlık bulanıklığı.
  • Kafaiçi basıncının artması nedeniyle göz gerisinde meydana gelen rahatsızlıklar dolayısıyla ortaya çıkan göz kör nokta ödemi,
  • Akut ve subakut hastalıklarına bağlı özelliklerde değişken ateş biçimlerinin ortaya çıkması gibi belirtiler, Menenjit belirtileri arasında en yaygın olan belirtilerdir.

Menenjit Tedavisi

Menenjit tanısının koyulmasından hemen sonra birçok hastaya zaman yitirilmeden antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Menenjit tedavisinde ilaç genellikle aralıksız damardan verilmektedir. Bu arada Beyin-omurilik sıvısı bulanık bir hal almışsa, test sonuçları çıkmadan bile tedaviye başlanılabilir. Bakterinin çeşidine göre Kloramfenikol veya penisilin en sık tercih edilen antibiyotikleridir.

Menenjit hastası ayrı bir yerde özel bir bakıma ihtiyaç duymaktadır. Hastanın rahatlaması için antibiyotikler dışından başka ilaçlar da kullanılabilir. Bağ ağrısını geçirmek için ağrı kesici; havale nöbetleri için de anti-konvülsanlar ve sakinleştiriciler verilebilir. Hastanın ateşini düşürmek adına birkaç gün boyunca damardan antibiyotik verilebilir. Bedenin mikroptan tamamen arındığından emin olmak için birkaç gün antibiyotiğin ağızdan verilmesi de gerekebilir. Böylece hasta kısa bir dinlenme evresinden sonra normal yaşantısına geri dönebilir.

Menenjit tedavisinde iyileşme oranı son derce yüksektir. Menenjit tedavisinden sonra hastanın birkaç hafta içinde sağlığına kavuşması beklenir. Menenjit tedavisinde her ne kadar başarılı sonuçlar alınmış olsa da Menenjit hastalığının son derece tehlikeli bir hastalık olduğu ve vakaların %6’sının yaşamlarını yitirdiğini belirtmek gerekir.

Menenjit hastalığında en sık görülen tip, meningokok türü bakterilerin neden olduğu hastalıktır. İki farklı tipi olan bu hastalığın ilk tipi 12 saat içerisinde ölüme yol açabilmektedir. Bu yüzden Menenjit şüphesi duyduğunuz ilk andan acilen doktora başvurmalısınız.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.