Maydanoz Yetiştirmenin Püf Noktaları

  • ALTERNATİFTIP
  • Maydanoz Yetiştirmenin Püf Noktaları için yorumlar kapalı
  • 1.078 kez görüntülendi

Maydanoz Yetiştirmenin Püf Noktaları

Maydanoz evlerde en çok kullanılan şifalı bitkilerin başında gelmektedir. Bunun sebebi ise mutfağınızda kullanım alanının çok fazla olması ve fiyatının çok ucuz olmasıdır. Ayrıca evde rahatlıkla yetiştirebileceğimiz basitlikte bir bitkidir.

Maydanoz Yetiştirme Teknikleri

Bu bitkiyi yetiştirmek için dikkat etmemiz gerekenler vardır. Bunlar ne zaman ekileceği, toprağı, gübresi ve sulama şeklidir.

Maydanoz Ne Zaman Ekilir?

saksıda maydanoz
saksıda maydanoz

Bu şifalı bitkiyi özellikle ocak ayları ile eylül ayları arasında yetiştirebilirsiniz. İlkbahar ve yaz aylarında balkonlarda diğer zamanlarda ise evde veya kapalı mekanlarda yetiştirebilirsiniz. İklim açısından çok fazla seçici değildir. 20 derece ve üzerini ve nemli ortamları sever.

Bitkinin ekimi yapılacak toprağın mümkünse kestane gübresi eğer yoksa hayvan gübresi ile zenginleştirilmiş olması önerilir. Tohumları toprağa ekmeden önce toprağın yaklaşık 1 hafta havalandırılmış olması daha iyi verim almanızı sağlayacaktır.

Nasıl Ekilir?

Saksıda bu bitkiyi yetiştirmek için saksıya toprağı doldurun daha sonra bitkinin tohumlarını saksıya serpiştirin. Tohumların üzerini az bir şekilde toprakla kapatın ve hafifçe bastırın.  Tohumları toprakla kapattıktan sonra can suyu dediğimiz ilk sulama işlemini yapın. Bu sırada suyu çok dökmemeye ve sulama yaparken tohumların gözükmemesine dikkat edin.

Ekme işleminden sonra gübre de kullanabilirsiniz. Kullandığınız gübre içinde yabancı madde olmamalı, mantar ve hastalık taşıyıcı bakteriler olmamalıdır.

Nasıl Sulanmalıdır?

Sulak, humusça zengin ve rutubetli ortamları sever. Bu sebepten dolayı bu bitkinin suyunu eksik etmemek gerekir. Sularken aşırıya kaçmadan ancak hiçbir zaman topraktan nemini ve rutubetini eksik etmeden sulamaya dikkat etmek gerekir.

Yetiştirirken yapraklarda ufalma ve renginde sararma görürseniz bu, sulamayı eksik yaptığınız anlamına gelir. Sulama miktarını arttırarak verimi arttırabilirsiniz.

Bakımı ve Toplanması Nasıldır?

Yaklaşık ekimi yapıldıktan 20 ila 30 gün sonra yenilebilecek hale gelecektir.

Bu bitkiyi toplarken özellikle uç tarafından kesmemiz daha sonra da tekrardan bize verim vermesi açısından önemlidir. Toplanmasında 10 günde bir fayda vardır. Çünkü uzun süre toplanmadığı zaman kartlaşma ve yapraklarda sertleşme gözükür. Rengi ve kokusu gider.

Yağmurlama tekniği ile sulama yapmanız gerekir. Bu şekilde daha verimli olur ve daha fazla yapraklanma ortaya çıkar.

Görüldüğü gibi maydanoz evlerinize rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Tabii yazıda bahsettiğimiz şekilde bu şifalı bitkiyi bahçede de yetiştirebilirsiniz. Genel olarak yetiştirme tekniği aynıdır. Fakat özellikle balkonda yada evin içinde saksıda da yetiştirilebilir. Sabah kahvaltılarında, böreklerin içinde, akşam yemeklerinde salatalarda çok tercih edilerek kullanılır. Ayrıca maydanoz kürü limon ile birlikte zayıflamak için de kullanılır. Kilo vermek isteyen ve özellikle bölgesel zayıflamak isteyen birçok kişinin gözdesi olan bir bitkidir. Çok kullanılması ve çok tüketilmesi nedeniyle de sıkça satın alınır. Eğer satın almak istemiyor, kendim yetiştirip kopararak sabah kahvaltılarında taze bir şekilde yemek istiyorsanız mutlaka bu faydalı bitkiyi kendiniz yetiştirmelisiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.