Matür Kistik Teratom Dermoid Kist Ameliyatı Sonrası Tekrarlar mı?

  • Genel Sağlık
  • Matür Kistik Teratom Dermoid Kist Ameliyatı Sonrası Tekrarlar mı? için yorumlar kapalı
  • 1.187 kez görüntülendi

Matür Kistik Teratom Dermoid Kist Ameliyatı Sonrası Tekrarlar mı?

Dermoid kist, kadınlarda meydana gelen iyi huylu olan bir kist türüdür. Dermoid kistlerin büyüklüğü 2,3’den 20-30 cm’ye kadar olabilir. Bu kistlerin içerisinde saç, kıl, diş, kemik, tırnak, sinir dokuları gibi vücuda ait parçalar bulunur ve çok garip bir görünümdedirler. Ayrıca bu kistler içerisinde yoğun sarı bir sıvı mevcuttur.

Dermoid Kist Belirtileri

Dermoid kisti olan kadınların yaklaşık olarak %65 inde hiçbir belirti yaşanmaz. Hatta bu kistler genellikle başka bir amaçla yapılan muayene ve ultrason sırasında tesadüfen fark edilir. Ancak bazı kişilerde dermoid kist şu belirtilere yol açabilir;

  1. Şiddetli olarak meydana gelebilen karın, pelvik veya bel ağrısı
  2. Disüri (idrar yapma zorluğu)
  3. Adet ağrısı normalden daha şiddetli geçmesi
  4. Kusma veya kusmadan yalnızca mide bulantısı
  5. Cinsel ilişki sırasında ağrı
  6. İstemsiz kilo alma
  7. Karında şişlik hissi
  8. Vajinadan kan gelmesi
  9. Sırt ağrısı

Dermoid Kist Neden Olur?

Dermoid kist oluşumu ile ilgili uzmanların çeşitli görüşleri mevcuttur. Genel kabul gören neden şudur; Bu kistlerin hücre içindeki genetik yapı bozukluğundan kaynaklandığı ve daha anne karnında iken oluşmaya başladığıdır.

Dermoid Kist Nerede Meydana Gelir?

Dermoid kistler en fazla kuyruk sokumu bölgesinde ortaya çıkar. Vakaların %60 ‘ şı bu alandadır. Geri kalan % 30 ise erkekte testis, kadında ise yumurtalıklardadır. Bu kistler hamilelik için engel değildir.

Dermoid Kist Kansere dönüşür mü?

Dermoid kistler genellikle kansere dönüşmez. Dermoid kistlerin kansere dönme riski son derece düşüktür.Ancak bu kistlerin içerisinde inmatür dokular bulunursa, kistin kansere dönüşebilme ihtimali çok az da olsa vardır.

Dermoid Kistler Hangi Komplikasyonlara Neden Olur?

Dermoid kist vakalarında en sık görülen ve en ciddi komplikasyonlar; torsiyon (kistin burkulması), rüptür (kistin yırtılması, patlaması), enfeksiyon ve kansere dönüşme riskleridir.

Dermoid Kistler Ameliyattan Sonra Tekrarlar mı?

Dermoid kistlerin tekrarlama riski ortalama % 3 – 4 şeklindedir. Ancak dermoid kist ameliyatı olan kişilerin doktorun önerdiği aralıklarla kontrole gitmesi önemlidir. Dermoid kist tekrarlarsa ultrason muayenesinde ve radyolojik incelemelerde görülecektir.

Dermoid Kistleri Nasıl Teşhis Edilir?

Dermoid kistlerin tespiti için şu yöntemler kullanılır;

  1. Ultrasonografi
  2. Tomografi
  3. MR sonuçları

Dermoid Kist Tedavisi

Dermoid kist için günümüz tıbbında herhangi bir ilaç veya iğne tedavisi mevcut değildir. Dermoid kistlerin tedavisi cerrahidir. Laparoskopik veya açık cerrahi (laparatomi) ile ameliyat yapılabilir. Kist 10 cm.’den büyükse veya cidarında kemik yapı içeriyorsa soyması zor olduğu için açık cerrahi tercih edilmelidir. Önemli nokta özellikle laparoskopik (kapalı) ameliyatlarda kist içeriği batına dökülürse mutlaka bol sıvı (ortalama 5-6 Lt) ile karın içinin yıkanması gerektiğidir. Kistin dışarı alınmasıda “endobag” adı verilen torbalar laparoskopi sırasında mutlaka kullanılmalıdır. Aksi durumlarda kist içeriği batın içine bulaşırsa temizlemesi son derece güç olur. Laparoskopik yöntemle (cilt yüzeyinden küçük bir delik açıp) veya açık ameliyat ile bu kistin alınması gerekir. Çok nadir durumlarda kist ile birlikte yumurtalığın tamamının alınması gerekebilir. Kistin kanser içerip içermediğini belirlemek için ameliyat sonrası kistte bulunan ektoderm dokular patolojiye gönderilerek sonuç beklenir.Dermoid kistler genellikle üreme çağındaki kadınlarda görüldüğü için kadının yumurtalık dokusunun korunmasına özen gösterilir. Bu operasyonda sadece kist çıkartılır ve yumurtalık alınmaz. Eğer cerrahi işlem sırasında kist patlarsa karın boşluğu dikkatlice temizlenmeli, karın içi kist içeriğine ait tüm materyallerden özenle arındırılmalıdır.  

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.