Margarin Hakkında Gerçekler? Bilindiği gibi masum mu ?

  • SAĞLIK HABERLERİ
  • Margarin Hakkında Gerçekler? Bilindiği gibi masum mu ? için yorumlar kapalı
  • 1.167 kez görüntülendi

Margarin Hakkında Gerçekler? Bilindiği gibi masum mu ?

Margarin Hakkında Gerçekler? Bilindiği gibi masum mu ?
Günümüzde her insanın margarin üzerine söyleyecek rahat 2-3 cümlesi vardır. Belki kafa karışıklığımız da bu yüzden. Kulaktan kulağa bilgiler gelmiş toplanmış ama anlaşılamayan bir konu var.

Margarin Hakkında Gerçekler? Bilindiği gibi masum mu ?

Margarin tüketimi yararlı mı? Öyleyse neden bunca yıldır korkarak yedik? (Korkmaya devam, gardınızı indirmeyin.)

Margarin tüketimi zararlı mı? Öyleyse neden reklamlar ve bazı vakıflar margarin destekçisi? (Çünkü bunlar reklam.)

Margarin ilk olarak 1860’lı savaş yıllarında 3. Napolyon tarafından kimyagerler arasında düzenlenmiş bir yarışma sonucu bulunmuştur. Amaç; tereyağ gibi sağlıklı ve enerji veren fakat ucuz olması istenen bir ürün ortaya koymaktır. Böylelikle Fransız asıllı kimyager Hippolyte Mege Mouries laboratuvarında bitkisel yağları katılaştırarak oleomargarin yani bitkisel yağlı margarinini icat etti. İlginç olan, böyle bir ürünün bir çiftçi veya gıda ile uğraşan birinin değil bir kimyagerin çalışmalarının sonucu ortaya çıkması.

Aslında 150 yıl önce fakir halkı kandırmak için ucuza tereyağ diye sunulan margarin, ilerleyen teknolojik gelişmelerle soframıza konulmuş ve kalbimize bir dost olduğu savunulmuştur.

Butter2

Margarin savunucuları aşağıdaki başlıklar altında toplanıyor.

Tamamen bitkisel yağ içerir.

Kolesterol içermez.

Trans yağ içermez.

A ve D vitaminlerini içerir.

İyi bir enerji kaynağıdır.

Görüldüğü gibi cümlelerde içerik yok, neredeyse boş ve taklit gibi duruyor. (Bir margarin gibi!) Öyleyse bu başlıkları açıklamaları ile tekrar sıralayalım.

Tamamen bitkisel yağ içerir:

Margarinler hayvansal yağdan değil de tamamen bitkisel yağlardan yapılmaktadır. Ancak bu durum margarine bir üstünlük sağlamaz.

Kolesterol içermez:

Margarin bitkisel yağ kökenli olduğu için kolesterol bulunmaz. Fakat kolesterol vücudumuz için gereklidir. Kolesterol, insan ve hayvan vücudunun vazgeçilmez bir bileşenidir. D vitamini, hormonlar, safra asit ve taşlarının yapı maddesidir. Gerekli kolesterolü alamayan vücut bunu kendi üretir, sonucunda kalp ve damar tıkanıklığı sorunlarını da beraberinde getirir.

Trans yağ içermez:

“Margarine yaklaşmayın.” cümlesi burada daha bir anlamlı hale geliyor. Şöyle ki; margarin özetle sıvı yağların hidrojenle doyurulup katı hale getirilmesi ile oluşturulur. (Reaksiyonu hızlandırmak için nikel katalizörler de kullanılır.) Bu hidrojenizasynon işlemi sırasında da sağlık düşmanı dediğimiz trans yağlar ortaya çıkar. Bu yağları bu kadar zararlı yapan; sentetik yağlar olması, vücudun bu yağı tanımamasıdır.

Trans yağlar kansere, kalp hastalıklarına, kötü kolesterolü artırmaya ve obeziteye sebep olmaktadır. Ürün etiketlerinde “hidrojenize yağ”, “hidrojenize nebati yağ” ve “hidrojenize bitkisel yağ” adları ile de geçebilmektedir.

İlerleyen teknoloji sayesinde interesterifikasyon yöntemi margarinler üzerinde kullanılmıştır. Fakat bu yöntem margarindeki trans yağ oranı tamamen yok edememiş sadece %1 veya daha altına düşürmüştür. Türk Gıda Kodeksi de bu orana ‘trans yağ yoktur’ şeklinde izin vermiştir. Bu oran sizi rahatlatmasın; trans yağ az olsa da bütün zararlı özelliklerini koruyabilmektedir.

İlginç olan, margarin savunucuları trans yağlı margarinleri de interesterifikasyon margarinlerini de aynı sloganlar ile pazarlayabilmekte.

Bunun yanı sıra margarin bir çok gıda katkı maddesini; renklendiriciler, koruyucular, antioksidanlar ve esanslar içermektedir.

fft107_mf4505195

A ve D vitaminlerini içerir:

Bitkisel yağlarda bolca bulunan vitaminler uygulanan kimyasal ve fiziksel yöntemlerle yok edilmiş, yerine de A ve D vitaminleri eklenmiştir.

İyi bir enerji kaynağıdır:

Bu kadar doldurma bir şey elbette bir enerji sağlar. Yapmamız gereken böyle bir enerjiden korunmak.

Yere göğe sığdırılamayan margarinin zararlarını özetlersek;

Kanser riskini artırır.

Kalp ve damar tıkanıklıklarına sebebiyet verir.

Vücudun omega dengesini bozar.

Anne sütünü azaltır ve faydasını,kalitesini düşürür.

Bağışıklık sistemini zayıflatır.

LDL’yi yükseltir (kötü kolesterol), HDL’yi düşürür (iyi kolesterol).

Ek olarak; margarinde kullanılan bitkisel yağ çeşidine göre erime sıcaklığı da değişmektedir. Bu sıcaklık 40°C’lere kadar çıkabilmektedir. Tereyağında ise bu sıcaklık 30°C’ de kalmaktadır. Bu sayede tereyağı ve margarini birbirinden ayırabiliriz.

Öyleyse taklitler aslını yaşatsın, sizleri margarin yerine tereyağ raflarına yönlendirsin. İlla ki reklamlardan çok etkilendim, ambalajları çok doğal duruyor, almalıyım diyorsanız alın ve mutfağınızın en uzak köşesine koyun. Zaten bozulmuyor bile…

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.