Mantar Zehirlenmesi

Mantar Zehirlenmesi

Mantar Zehirlenmesi:
Şapkalı Mantar Nasıl Bir Bitkidir?
Şapkalı mantar, besin değeri yüksek ve doyurucu bir besindir. Ancak şapkalı mantarların bilinçli şekilde tüketilmesi gerekir. Yetişme türlerine göre iki çeşit şapkalı mantar bulunmaktadır. Birincisi eğitimli çiftçiler tarafından özel alanlarda yetişenler, ikincisi ise doğada insan müdahalesi olmadan yetişenlerdir. Doğada kendiliğinden yetişen mantarlara yabani mantar adı verilir. Yabani mantarlar genellikle yağmurlu havalardan sonra ormanlık alanlarda gelişip büyürler. Gelişimini tamamlamak için de ölü bitki ve hayvanların toprağa karışan atıklarını kullanırlar.
Yabani Mantar Neden Tehlikelidir?
Yabani bitkilerin besin kaynağı olarak tüketilmesinde genelikle bir sakınca yoktur. Ancak mantarlar için bu durum farklıdır. Yabani ortamda yetişen mantarların içerisinde amatoksin denilen zehirli madde bulunma ihtimali vardır. Amatoksin, insan vücudunda şiddetli tahribata hatta ölüme sebep olabilir. Bu nedenle şapkalı mantar alıp tüketmek isteyenlerin güvenilir çiftçi veya marketleri tercih etmeleri gerekir. Ormanlık alanlarda gezi sırasında mantar toplanabilmesi ve tüketilebilmesi için doğru mantar seçme kursu bile verilmektedir.
Mantar Toplarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
-> Yüzeyinde çürüme başlamış mantarların toplanmaması gerekir.
-> Üzerinde böcek yerleşmiş olan mantarlar toplanmamaldıır.
-> Toplanacak mantarın kokusunda bir gariplik seziliyorsa toplanmamalıdır.
-> Mantar sapının uç kısmını bir kese çevreliyorsa o mantarın toplanmaması gerekir.
-> Mantarın şapka kısmında alt ve üst tarafın ikisi birden kahverengi veya beyazsa o toplanmaması gerekir.
Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
-> Mantar zehirlenmesinde ilk ve en belirgin bulgu şiddetli karın ağrısıdır.
-> Karın ağrısını takiben mide bulantısı ve kusma görülebilmektedir.
-> Zehirli mantar tükettikten bir süre sonra aşırı su isteği meydana gelir ve su içilse bile bu istek azalmaz.
-> Zehir vücuda yayıldıktan sonra özellikle el ve ayaklarda soğuma başlar.
Mantar Zehirlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Mantar zehirlenmesinde erken teşhis çok önemlidir. Çünkü ölüm oranı yüksek bir zehirlenme türüdür. Öncelikle hastanın kusarak midesindeki mantarı boşaltması sağlanır. Daha sonra hastaya serum bağlanır ve kaybettiği sıvı miktarı yerine koyulur. Bir süre sonra belirtiler azalır ve hasta kendini toplamaya başlar. Ancak zehirden tamamen kurtulabilmek için hastaya zehrin etkisini düşürücü ve atımını sağlayan ilaçlar verilir. Mantar zehirlenmesinde en büyük risk karaciğerin veya böbreklerin iflas etmesidir. Tedavi süresince karaciğer ve böbreklerin çalışması düzenli olarak takip edilmelidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.