Mantar Hastalığı Nedir Kaşıntısına Ne İyi Gelir Belirtileri Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Mantar Hastalığı Nedir Kaşıntısına Ne İyi Gelir Belirtileri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.134 kez görüntülendi

Mantar Hastalığı Nedir Kaşıntısına Ne İyi Gelir Belirtileri Tedavisi

Mantar enfeksiyonu en sık rastlanılan cilt hastalarındandır. Bu enfeksiyon cilt, saç, ayak parmakları ve tırnaklara yerleşerek mantar hastalığına neden olur. Mantar enfeksiyonlarına neden olan maya türü, Candida albicans (kandidiaz) adı verilen bir türdür. Yerleşim yerlerine en sık karşılaşılan mantar türleri şunlardır: Vücut mantarı, ayak mantarı, tırnak mantarı, kasık mantarı, saçlı deri mantarı …

Mantar Hastalığı Çeşitleri Ve Belirtileri

Vücut Mantarı

Vücut mantarı, cildin üst tabakasında meydana gelen mantar mikroorganizmalarının neden olduğu bir mantar enfeksiyonu çeşididir. Vücut mantarı ciltte kaşıntı, kızarıklık, ciltte halka şeklinde döküntü gibi belirtilere yol açar. Halka sayısı birden fazla olabilir ve genişleyebilir. Vücut mantarında doktor antifungal yani mantar enfeksiyonunu ilaçları reçete eder, bu ilaçların kullanılmasıyla kısa sürede şifa bulunur.

Saç Mantarı

Saç mantarı baş derisinde ve saçlarda mantarların enfeksiyona neden olmasıyla meydana gelir. Saç mantarı saç dökülmesi, saç derisinde kaşıntı, saçların kolay kırılması, saçlı deride pullanma, ağrılı yaralara neden olur. Saç mantarı çok bulaşıcı bir enfeksiyondur. En çok çocuklarda olur. Saç mantarı vücut mantarı gibi insandan, hastalık bulaşmış tarak, havlu gibi ortak eşyalardan veya hayvanlardan geçer. Ağızdan alınan mantar ilaçları ve antifungal şampuanların kullanımı ile saç mantarı hastalığı tedavi edilir.

Ayak Mantarı (Atlet Ayağı)

Ayak mantarı genellikle ayak parmakları arasında meydana gelir. En sık görülen mantar enfeksiyonu türüdür. Ayakları yıkadıktan sonra kurulamamak ayak mantarına yakalanma riskini artırır. Diğer mantar enfeksiyonları gibi çok bulaşıcıdır. Ayak parmakları arasında tatlı tatlı kaşıntı, parmak aralarında ciltte kabuklanma soyulma gibi belirtilere neden olur. Şiddetli vakalarda kabarcık, akıntı veya şişme oluşabilir. Sauna, yüzme havuzu gibi toplu kullanılan alanlarda çıplak ayakla dolaşmak, ayak mantarı olmuş kişiyle çorap, terlik, ayak havlusu gibi kişisel eşyaların paylaşımı, bağışıklık sisteminin zayıf olması, ıslak çorap ve dar ayakkabı giymek de ayakta ve tırnaklarda mantara neden olur. Ayak mantarının tedavisinde antifungal krem, sprey veya pudra formunda sürülerek kullanılan veya ağız yoluyla alınan ilaçlar kullanılabilir.

Tırnak Mantarı

Mantar enfeksiyonun tırnakta meydana gelmesi durumuna tırnak mantarı denir. Tırnak mantarı tırnak altında sarı veya beyaz renk değişikliği olarak başlar. Mantar derine ilerledikçe tırnağın rengi değişebilir ve şekli bozulabilir. Tırnak mantarının belirtileri şunlardır; Tırnakta kalınlaşma, şekil bozuklukları, matlaşma, tırnakların zor kesilecek hale gelmesidir.Tırnak mantarı zamanında tedavi edilmezse tırnağın yatağından ayrılmasına neden olabilir. Tırnağa sürülen oje benzeri ilaçla ve ağızdan alınan antifungal ilaçla tırnak mantarı tedavi edilir.

Kasık Mantarı

Mantar enfeksiyonun genital bölgede yayılmasıyla kasık mantarı hastalığı ortaya çıkar. Kasık mantarı kasıklar, genital organ çevresi, apış arası, bacak arası ve uyluk içlerinde iltihaba neden olur. Ciltte kızarıklık enfeksiyon, şiddetli kaşıntı, genital bölgedeki cildin renginin koyulaşması veya rengin açılması, kuru veya pullu küçük kabarcıklar gibi belirtilere yol açar. Kasık mantarı dairesel şekilde büyümeye yatkındır. Dairenin merkezindeki cilt, normal görünümlü olabilir. Mantar kreminin kullanımı ile tedavi edilebilir.

El Mantarı

El mantarı, elin herhangi bir bölümünde veya parmaklarda görülen mantar enfeksiyonuna denir. Elde şiddetli kaşıntı, el cildi kuruluğu, kırmızı renk ortası normal cilt renginde olan halka şekilleri, elde küçük kabarcıklar şeklinde belirti verir.  Ağızdan alınan mantar ilaçları ve mantar kremleri ile hastalık tedavi edilir.

Vajinada Mantar

Mantar enfeksiyonu şayet vajinada, kadın üreme organında meydana gelirse vajinada mantar hastalığı ortaya çıkar. Vajinada mantar şu belirtilere neden olur; vajinal kaşıntı, beyaz, kalın, kıvrımlı ve kokusuz akıntı, vajina çevresinde iritasyon, kızarıklık ve şişlik, hafif kanama, cinsel ilişki kurarken, idrar yaparken veya adet döneminde ağrı, vajinadan koku gelmesi. Ağızdan alınan antifungal ilaçlarla vajinada mantara tedavi edilebilir.

Mantar Hastalığı Neden Olur?

  1. Mantar hastalığı olan bir bireyle direk cilt teması
  2. Mantar hastası olan kişiyle ortak havlu, terlik, çorap, tarak, nevresim, yastık,  iç çamaşırı gibi eşyaların kullanılması
  3. Pis sularla temas, kirli havuzlarda yüzmek
  4. Bağışıklık sisteminin zayıf olması
  5. Soyunma odası vb. ortak kullanım alanlarında çıplak ayakla gezmek
  6. Şeker hastaları da mantar hastalığına yakalanma hususunda risk grubudur
  7. Mantar hastalığı olan bir hayvana temas etme
  8. Antibiyotik, kortizon, kemoterapi gibi ilaçların yan etkisi olarak. Antibiyotikler vücuttaki zararlı bakterileri öldürürken, yararlı bakterileri de öldürür. Bunun sonucu olarak ağızda, vajinada, bağırsaklarda ve vücudun diğer bölgelerinde mikroorganizmaların normal dengesi değişir ve bu da Candida albicans’ın veya diğer mantarların aşırı çoğalmasına neden olur. Antibiyotik bu şekilde yan etki olarak mantar hastalığına neden olur.

Mantar Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir Ve Nasıl Geçer?

Mantar hastalığı için Cildiye doktoruna gitmelisiniz. Doktor cildinizi inceleyip muayene ederek hastalığı teşhis edebilir. Nadir durumlarda mantar hastalığı çok belirgin bir şekilde kendini göstermiyorsa, kesin teşhiste güçlük çekiliyorsa doktor cilt dokusu üzerinden bir parça örnek alarak, yani biyopsi yöntemi yardımı ile mantar hastalığını teşhis edebilir. Mantar hastalığının teşhisinden sonra doktor mantar bölgesine göre değişmek üzere antifungal  yani mantar tedavi edici ilaçlar, antifungal krem, antifungal sprey veya antifungal saç şampuanı reçete edecektir. En geç  1-2 ay içinde mantar iyileşme gösterecek, kişi şifaya kavuşacaktır.

Mantar Hastalığı Bitkisel Doğal Tedavi Yöntemleri Mantar Kaşıntısını Geçiren Yöntemler

Elma Sirkesi

Elma sirkesi her türlü mantar enfeksiyonu için doğal şifa kaynağıdır.Elma sirkesi antimikrobiyal özellikleri sayesinde mantar enfeksiyonuna neden olan mantarları yok eder.Ayrıca elma sirkesinin hafif asidik yapısı enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olur ve cildin hızla toparlanmasını sağlar.

1 su bardağı ılık suya 2 yemek kaşığı elma sirkesi koyup bunu günde 2 kez hazırlayıp için. Alternatif olarak eşit miktarda su ile elma sirkesini karıştırın. Mesela 1 su bardağı elma sirkesi ile 1 su bardağı suyu karıştırın. Mantar hastalığı olan yere döküp yarım saat bekleyin. Bu suda mantarlı bölgeyi yarım saat boyunca da tutabilirsiniz.  Süre tamamlandığında bölgeyi bir havlu ile iyice kurutun. Enfeksiyondan kurtulana kadar bu ilaçlardan herhangi birini kullanabilirsiniz.

Yoğurt

Yoğurt içerdiği probiyotikler, canlı aktif kültürler sayesinde laktik asit üretmek suretiyle mantarların büyümesini kontrol altında tutabilir, mantar enfeksiyonuna şifa olabilir. Bir parça temiz pamuğu yoğurda batırıp, mantar hastalığı olan yere sürün. Yarım saat bekletip ılık suyla yıkayın ve kurulayın. Mantar hastalığı geçene kadar günde 2 kez bu yönteme devam edin. Ayrıca günde 2-3 kase yoğurt tüketin.

Sarımsak

Sarımsak antifungal içeriği sayesinde her türlü mantar enfeksiyonunun tedavisi için çok etkilidir. Ayrıca, antibakteriyel ve antibiyotik özellikleri ile iyileşme sürecini hızlandırır. 2 diş sarımsağı blenderdan geçirin yahut rendeleyin içine bir kaç damla zeytinyağı katıp hamur haline getirin. Bu hamuru mantar olan yere sürüp yarım saat bekletin. Daha sonra yıkayıp kurulayın. Enfeksiyondan kurtulana kadar bu tedaviyi günde iki kez uygulayın.

Çay

Çay içeriğindeki tanin maddesi sayesinde mantar enfeksiyonlarından sorumlu mantarları öldürür. Ayrıca çay, mantar enfeksiyonunun neden olabildiği ciltte yanma hissi, şişlik ve cilt tahrişi gibi belirtilerden kurtulmaya yardımcı olabilir. 1 bardak sıcak suya bir kaç tane sallama çay poşedi koyup 10 dk bekletin. 10 dk geçince sudan alıp buzdolabına koyup yarım saat orda tutun. Mantar olan yere soğuk çay poşetlerini uygulayın. Enfeksiyon tamamen temizlenene kadar bu yöntemi günde üç kez tekrarlayın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.