Makat Çatlağı Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Makat Çatlağı Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 982 kez görüntülendi

Makat Çatlağı Nedenleri ve Tedavisi

Anüsün dış kesiminde birlikte akıntı ile karışık anüs kaşıntısı ve ağrısı ile karakterize olan anüs çatlaklarına verilen isimdir. Anal fissül, akut olarak görülebildiği gibi kimi bazı durumlarda kronikleşebilmektedir.

Akut durumlar çoğunlukla kabızlık ve dışkı sırasında anüs kaslarını gereğinden fazla sıkmadan dolayı gelişir ve bir hayli ağrılı geçer. Kronik durumlarda ise anüste kaşıntı ve sulanma daha fazla görülür. Oldukça rahatsız edici boyutlara gelen makattaki çatlaklar, özellikle ağrı ve kaşıntı oluşturması nedeniyle sıkıntı yaratmaktadır.

Anal Fissürün Belirtileri
Anal fissürün başlıca belirtileri, anal ağrı, yanma tarzında zonklayıcı olmayan ve 30 dakika ile birkaç saat kadar uzun süren ağrıdır. Kanama da nadiren de olsa makat çatlağında görülür. Hafif pembe kırmızı renkte bir kanı tuvalet kağıdında görebilirsiniz. Kaşıntı sıkça görülür. Kötü bir koku ve terleme benzeri bir akıntı da diğer önemli bir anal fissür belirtisidir.

Anal Fissürün Nedenleri
Anal Fissür yani makatta oluşan çatlakların en önemli nedeni, anüs bölgesindeki mukozanın gereğinden fazla gerilmesidir. Yüzeysel anal fissürlerin görünümü deriyi kağıdın kesmesi gibi oldukça ince olup çıplak gözle görülebilmesi bir hayli zor olmaktadır. Bu tür hafif makat çatlakları kendiliğinden iyileşebilmektedir. Ancak daha derin yaraya dönüşmüş olan makattaki çatlaklar, tedavi edilmedikçe kronikleşebilmektedir. Kronik durumlarda anal sfinkster kasların dışkılama sırasında sürekli kasılması neticesinde anal mukozaya olan kan ulaşımı engellenmekte ve du da Anal Fissür sorununun iyileşmesini geciktirmektedir. Anal fissürün zamanla makatta ülserik yaralara dönüşmesinin ve bir türlü iyileşememesinin nedeni, dışkıda bulunan enfeksiyon yapıcı bakterilerin bu çatlaklara sürekli bir biçimde bulaşmasıdır. Ayrıca Crohn hastalığı ile doğum sırasında oluşan kasılmalar neticesinde de Anal Fissür oluşabilmektedir.

Anal Fissürden Korunma
Makat çatlaklarından korunmanın en kesin ve kalıcı yolu bir dizi korunma tedbirini uygulamaktan geçmektedir. Bunların başlıcaları:

-Dışkılama sırasında ıkınmamak: Ikınmanın Anal Fissüre neden olduğunu yukarıda söylemiştik. Bu nedenle bu zararlı alışkanlığı terk etmemiz gerekiyor.

– Lifli besinler tüketmek: Lifli yiyecekler, dışkılamayı rahatlatır ve kabızlığa çözüm olur.

– Yeteri kadar sıvı almak: Sıvı alımı kabızlığın en doğal çözümüdür. Bu nedenle kabızlığı tedavi etmek aynı zamanda makat çatlaklarının iyileşmesini de kolaylaştırmaktadır.

– Kafein alımını kısıtlamak: Kafeinli içecekler kabızlığa neden oldukları için bu bakımdan çay ve kahve tüketimini azaltmak anal çatlak tedavisi için faydalı olacaktır.

-Diğer yandan ishal de makat çatlaklarının nedenleri arasında önemli bir yere sahiptir. İshalli kişilerde Anal Fissürler bir türlü iyileşmezler. O nedenle Anal Fissürü önlemek için ishali de iyi etmek gerekecektir.

Anal Fissüre iyi gelen bitkiler, yiyecekler ve içeceklerden tüketmek te hem korunma hem de tedavi açısından önemlidir. Peki makat çatlaklarına iyi gelen besinler, meyveler ve sebzeler hangileridir? www.saglikvegebelik.com

Makat Çatlağına Bitkisel Çözüm
Anal Fissür Bitkisel Tedavi amacıyla Aloe vera, elma suyu, kayısı, fesleğen, Pancar, muz, Kaktüs meyvesi, keçiboynuzu, kırmızı biber, kereviz, hindiba Hindistan cevizi, karahindiba, boyotu, keten tohumu, üzüm, Guava tohumu, hünnap, Kivi, meyankökü, mango, nane, melas, zeytinyağı, portakal suyu, papaya, maydanoz, şeftali, armut, trabzon hurması, ananas, yeşil erik, Kuru Erik ve erik suyu, soya, demirhindi çayı, domates suyu, vanilya, ceviz, su teresi, patates gibi lifli ve yağlı yiyecekler bağırakları yumuşatmakta ve anüsü dışkılama esnasında rahatlatmaktadır.

Makat çatlağı nasıl tedavi edilir.
Akut olan makat çatlakları için öncelikle ameliyat dışı çözümleri denemek lazımdır. Ameliyat etkili bir tedavi yöntemi olmasına rağmen hekim tarafından lüzum görülmedikçe tercih edilmemelidir .Neticede bir anüs ameliyatının yaşam kalitemizi ciddi anlamda etkilemesi muhtemeldir.

Bu bakımdan anüs kaslarını gevşetici ve çatlaklardaki sulanmayı akıntıyı ve elbette makat kaşıntısı’nı önleyici kremler kullanmak faydalı olacaktır. Bu bakımdan vazelin, gliserinli kremler, dermovat gibi kortizon kremleri işe yarar. Ancak doktora danışmadan kullanmamalıyız. Diğer yandan son dönemlerde yurt dışında botoks yöntemi ile makat çatlağı tedavisi de oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.

Makat Çatlağı Ameliyatı
En azından 1-3 ay arası süren makat çatlakları şikayetleri için uygulanan bir tedavi yoludur. Ameliyat neticesinde iyileşme oranı % 95 civarıdır.

Bu yazı makat çatlağına bitkisel çözüm, makat çatlağına ne iyi gelir, makat çatlağına iyi gelen bitkiler, makat çatlağı ameliyatı, makat çatlağı nedir, makat çatlağı belirtileri, makat çatlağı tedavi, makat çatlağı nasıl geçer  konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

, , , , , , , , ,

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.