MAGNEZYUMUN KURTULMANIZA YARDIM EDECEĞİ 5 HASTALIK!

  • Genel Sağlık
  • MAGNEZYUMUN KURTULMANIZA YARDIM EDECEĞİ 5 HASTALIK! için yorumlar kapalı
  • 901 kez görüntülendi

MAGNEZYUMUN KURTULMANIZA YARDIM EDECEĞİ 5 HASTALIK!

Magnezyum eksikliği tehlikelidir çünkü fark edilmesi çok zordur. Kas zayıflığı, kas/bacak krampları, göz seğirmesi, karıncalanma, uyuşma, yorgunluk, bulantı, depresyon, anksiyete, tedirginlik, dikkat eksikliği, akne ve egzama gibi bazı belirtiler magnezyum takviyesiyle giderilmektedir. Ancak esas tehlike düşük magnezyum seviyesinin kalp hastalığı, inme, tip 2 diyabet, migren ve osteoporozla ilişkili olmasındandır.

▪️ DÜŞÜK MAGNEZYUM VE KALP HASTALIĞI

Yeni yapılan bir çalışmada 50 yaşın altında 414 kalp hastasının kan magnezyum düzeyleri ölçülmüş ve iki sene izlenmişler. Magnezyum seviyesi en düşük olanların (alt çeyrek) en yüksek olanlara (üst çeyrek) göre kalp krizi geçirme oranlarının 8 kat fazla olduğu görülmüş. Devam eden ünlü Framingham Kalp Çalışması da yakınlarda magnezyum alımı düşük olanlarda aterosklerozun (damar sertliği) yüksek olduğunu bulmuş. Koreli araştırmacılar da Korelilerde magnezyum seviyesi düşük olanlarda atarosklerozun yüksek olduğunu bulmuşlar.

Magnezyum alımının günde 50 mg artırılmasının damarlarda kireçlenmeyi % 22 – 58 oranında azalttığı görülmüş. Bu ilişkinin kadınlarda daha güçlü olduğu belirtiliyor. Ayrıca randomize çift kör plasebo kontrollü bir çalışmada magnezyum takviyesinin kan yağları ve tansiyonda düzelmelere neden olduğu gösterilmiş.

▪️ DÜŞÜK MAGNEZYUM VE İNME

Beyin damarları hastalığının da (bir tür damar sertliği) magnezyumla ilişkisi benzer durumda. 2012’de yayımlanan bir meta analize göre günde fazladan 100 mg magnezyum alınmasının inme riskini % 8 azalttığı görülmüş.

▪️ TİP 2 DİYABET VE PRE DİYABET

2014’te yapılan bir çalışmada tip 2 diyabetli hastalara günde 300 mg magnezyum verildiğinde açlık kan şekerlerinde önemli ölçüde düşme görülmüş (184 mg/dl’den 125 mg/dl’ye) ve 2 saatlik tokluk şekerlerinde de 239’dan 189’a düşme görülürken plasebo alanlarda bir düşme görülmemiş.

Yine 2014’te yapılan bir çalışma daha da ileri gitmiş ve diyabetli olmayanlarda da magnezyumun diyabetten koruyucu bir rolü olduğunu bulmuş. Bu çalışmada normal kiloda olup insülin düzeyleri yüksek olan kişilerde magnezyum takviyesinin metabolik profili, insülin hassasiyetini ve tansiyonu daha iyiye götürdüğü görülmüş.

▪️ DÜŞÜK MAGNEZYUM VE MİGREN

2007’de 140 migrenli hasta üzerinde yapılan bir çalışmada bu hastaların kan magnezyum seviyelerinin düşük olduğu görülmüş. Magnezyum düzeyi ne kadar düşükse migren atağı sıklığı da o kadar yüksek bulunmuş.

▪️ DÜŞÜK MAGNEZYUM VE OSTEOPOROZ

Haziran 2016’da yayımlanan 1.349 menopoz sonrası kadını kapsayan bir meta analize göre, düşük magnezyum düzeyi osteoporoz için bir risk faktörü.

▪️ HANGİ MAGNEZYUM TAKVİYELERİ EN ÇOK İŞE YARIYOR

Suda iyi çözünebilen magnezyum bileşikleri bağırsaklardan tamamen emilebiliyor ve biyo yararlanımları yüksek. Bu bileşikler magnezyum oksit veya magnezyum sülfat DEĞİL. Magnezyum oksidin emilimi % 4, sülfatın ise % 10. En iyi emilen (yaklaşık %90) bileşikler magnezyum sitrat, orotat, glisinat, malat, taurat, aspartat veya arginat.

Magnezyum ciltten de kolaylıkla emilebiliyor; magnezyum yağı veya Epsom tuzu banyosu ile de takviye edilebilir. Besin yoluyla kuruyemişler, balık, et, koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve meyvelerden de alınabilir. Ancak riske atmamak için bunları bolca da yeseniz takviye almakta yarar var.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.