Lökosit (WBC) Yüksekliği Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Lökosit (WBC) Yüksekliği Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 926 kez görüntülendi

Lökosit (WBC) Yüksekliği Nedenleri ve Tedavisi

WBC “white blood cell” kelimelerinin kısaltmasıdır ve “beyaz kan hücresi” anlamına gelmektedir. Beyaz kan hücrelerine lökosit veya akyuvar da denmektedir.

Kandaki beyaz kan hücrelerinin sayısını öğrenmek için yaptırdığınız teste lökosit ya da WBC testi denir. Kan değerlerinizde bulunan lökositler enfeksiyon oluşumunu engeller. Bu hücreler enfeksiyona sebep olabilecek virüs, bakteri ve diğer organizmaları yok etmekle görevlidir. Eğer bakteriyel enfeksiyonunuz varsa lökosit (WBC) yüksekliği ortaya çıkabilir.

Lökosit (WBC) Nedir?

Vücudunuz enfeksiyon ortaya çıktığında bunları temizlemek için lökosit üretmeye başlar. Yüksek miktarda lökosit sayısının anlamı bunun altında bir sağlık sorunu olduğunun göstergesidir. Normal bir insanda bulunması gerek lökosit sayısı her mikro litrede 4,500 ve 10,000 hücre arasındadır.

Mevcut herhangi bir hastalığınız yok ise lökosit sayınız vücudunuzdaki toplam kanın %1 oranındadır. Lenfositler, nötrofiller, eozinofiller, monositler ve bazofiller olmak üzere 5 farklı lenfosit çeşidi vardır.

Normal şartlarda kanınızda her mikro litrede çeşitlerine göre lenfosit sayısı aşağıdaki değerler aralığında olmalıdır.

  • Nötrofil: 3150-6200 hücre arası
  • Lenfosit: 1500-3000 hücre arası
  • Monosit: 300-500 hücre arası
  • Eozinofil: 50-250 hücre arası
  • Bazofil: 15-50 hücre arası

Neden Lökosit (WBC) Yüksekliği Bir Endişe Sebebidir?

Lökositlerin çeşitli türlerindeki hücre sayısının oranı, hastalık türünün özelliğini göstermektedir. Örneğin; yüksek miktarda nötrofil bulunması genel enfeksiyon, kanser ve fiziksel yorgunluk ve stresin göstergesidir. Diğer yandan yüksek lenfosit miktarı AIDS hastalığının göstergesi olabilir.

Bakteriyel hastalıklar genelde kanınızdaki eozinofil ve monosit oranı normalden yüksek olduğu zaman ortaya çıkar. Yüksek miktarda lenfosit miktarı iltihaplanma, doku zedelenmesi, travma, alerjik hastalıklar, kronik lösemi, kronik kemik iliği hastalıkları, divertikül hastalıkların ve fiziksel yorgunluk veya duygusal çöküntünün göstergesi olabilir.

Kanda Lenfosit (WBC) Yüksekliği Nedenleri

Lenfosit sayısının yükselmesinin birçok farklı sebebi olabilir. Aşağıda bunlardan bazılarından söz edeceğiz.

1 Enfeksiyon

Enfekte kaynaklı vücudunuzdaki bakteri ve virüs sayısı artmaya başladığı zaman bağışıklık sisteminiz devreye girer ve hastalıktan kurtulmak için kemik iliğinizin daha çok lenfosit üretmesini sağlar. Enfekte kaynaklı bu iltihaplanma durumu kandaki lenfosit sayınızı yükseltebilir.

2 Sigara İçmek

KOAH hastalığı (kronik obstrüktif akciğer hastalığı); kronik bronşit veya amfizem gibi hava akımını kısıtlayan bir hastalıktır. Sigara içmek KOAH hastalığının oluşmasındaki en büyük faktördür. Sigara içen insanların genel olarak ciğerlerinde iltihaplanma meydana gelir ve bu iltihaplanma kandaki lenfosit sayısının yükselmesine yol açar.

3 Lösemi

Lösemi gibi kemik iliği bozukluğundan kaynaklanan hastalıklar da lenfosit sayısının yükselmesine sebep olur. Lösemi, kemik iliğinizin anormal şekilde yüksek miktarda lenfosit üretmeye başladığı bir kanser çeşididir. Üretilen bu fazla lenfositlerin bir fonksiyonu yoktur ve enfekte olma riskini artırır.


4 Bağışıklık Sistemi Bozukluğu

Graves hastalığı, Crohn hastalığı ve diğer doğuştan gelen bağışıklık sistemi bozuklukları kandaki lenfosit sayısını artırır. Eğer bu hastalıklardan birisine sahipseniz doktorunuz lenfosit miktarının düzeni için sizi daima göz önünde bulundurması gerekir.

5 Stres

Fiziksel stres ya da duygusal yönden yaşanan çöküntüler de lenfosit sayınızı az miktarda yükseltebilir. Stres durumu geçtiği zaman kandaki lenfosit değerleri normale dönmektedir.

6 Diğer Durumlar

Yüksek lenfosit miktarının her zaman endişelenmenizi gerektiren bir durum olmadığını bilmeniz gerekir. Aşağıdaki durumlarda meydana gelen lenfosit artışı normaldir:

  • Hamilelik döneminin son ayı
  • Dalağın alınması
  • Aşırı sigara içmek

Yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda lenfosit sayısının genelde yüksek olduğunu da söylemek gerek. Buna ek olarak lenfosit sayısı genelde sabahları düşük olup günün ilerleyen saatlerinde yavaş yavaş artar. Uzmanlar yüksek lenfosit sayısının ciddi hastalıklar için tetikleyici bir sebep olup olmadığını hala araştırmaktadırlar. Her ihtimale karşı doktorunuza danışıp ondan alacağınız tavsiyeler doğrultusunda hareket edin ve hastalığın daha iyi tedavisi ve iyi bir sonuca ulaşmak için lenfosit sayınızı öğrenin.

Lenfosit (WBC) Yüksekliği Nasıl Geçer?

1 Antibiyotik Kullanımı

Kanda lenfosit (WBC) yüksekliği genelde bir enfeksiyondan kaynaklandığı için antibiyotik kullanımı lenfosit seviyesini normale döndürebilir.

Yediğiniz her şey kana karıştığı için kandaki lenfosit sayınızı düşürmek için aşağıdaki besinleri diyetinize eklemelisiniz.

2 C Vitamini

C vitamini tüketimi kandaki lenfosit sayısını düzenler. Limon ve portakal C vitamini yönünden zengin meyvelerdir. Ayrıca kivi, çilek, ve ananas da C vitamini yönünden zengindir. Karnabahar, brokoli, havuç ve biber gibi sebzelerden de C vitamini alabilirsiniz.

3 Antioksidanlar

Antioksidanlar, serbest radikaller gibi zararlı moleküllerden arındırılmış kimyasallardır. Serbest radikaller protein yapısına, hücrelere ve DNA ya zarar verirken antioksidanlar bunları yükseltir. Vücudunuza doğal yoldan antioksidanlarla koruma sağlamak ve sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmak için diyetinize pırasa, soğan, sarımsak, çay, üzüm ve diğer meyve ve sebzeleri ekleyebilirsiniz.

4 Omega-3 Yağ Asitleri

Vücudunuz bu temel yağ asidini üretemez ve bunu aldığınız gıdalarla sağlamanız gerekir. Bu yağ asidi kalp sağlığını geliştirir ve fagositoz aktivitesini (lenfositlerin yabancı bakterileri tanımada ve öldürmesindeki işlevi) artırır. Bu çoklu doymamış yağ asitleri ringa, alabalık ve somon gibi balıklarda ve keten tohumu ve cevizde bulunur.

Uyarı: Şeker, yağ ve tuz yönünden zengin gıdalardan uzak durmalısınız ve bunların yerine lenfosit sayısını azaltan enfekte olma ihtimalini düşüren üzüm, sarımsak, baharatlar, kuruyemişler, soya proteini, sirke, siyah ve yeşil çay gibi gıdaları tercih edebilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.