Lipaz Nedir? Lipaz Normal Değerleri, Düşüklüğü Ve Yüksekliği

  • Genel Sağlık
  • Lipaz Nedir? Lipaz Normal Değerleri, Düşüklüğü Ve Yüksekliği için yorumlar kapalı
  • 1.059 kez görüntülendi

Lipaz Nedir? Lipaz Normal Değerleri, Düşüklüğü Ve Yüksekliği

Lipaz, pankreas tarafından üretilen, ince bağırsağa aktarılan, burada trigliseritler, katı yağlar ile sıvı yağlar gibi lipidlerin taşınması ve sindirim işlemleri için kullanılan bir enzim çeşididir. Bu yazımızda normal, düşük ve yüksek lipaz düzeyi nedir, neden olur? konusuna yer verdik.
Pankreas, sindirim sürecine çeşitli şekillerde yardımcı olan sindirim sisteminin önemli organlarından biridir. “Human pankreatik lipaz(HPL)” yağların parçalanmasına yardımcı olur. Böylece triglesirdleri monoglycerides ve serbest yağ asitlerine dönüştürür.  HPL insan sindirim sisteminin ana lipazlarından biridir. Hepatik lipaz (HL) endotelyal lipaz ve lipoprotein lipaz insan vücudunda diğer önemli lipazlardır.

Lipaz normal değerleri

Referans olabilecek normal lipaz değerleri laboratuvardan laboratuvara ve ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Genellikle, “7 ila 58 birim / L” olan lipaz düzeyleri normal olarak kabul edilmektedir. Ancak ülke özelliklerine göre değişmekle birlikte, bazı laboratuvarlar “0 160 birim / L” “oranını lipaz için normal sınırlarda olarak kabul ediyor. Lipazın normal değerleri kişiden kişiye göre biraz değişebilir. Lipaz testi yaptırmadan önce en az 8 saat hatta 1 gece yemek yememeli, testi öyle yaptırmalıdır. Test sonucu akut pankreatit (pankreas iltihabı),kronik pankreatit ve pankreasla ilgili diğer bozuklukları tespit etmeye yardımcı olur. Lipaz testi ayrıca kistik fibrozis, çölyak hastalığı ve Crohn hastalığını teşhis ve tedavi etmekte de önemli rol oynar.

Amilaz da lipazla birlikte pankreasta salgılanan diğer önemli enzimdir. Çoğu zaman lipaz düzeyleri kontrol edilirken amilaz seviyesine de bakılır. Amilaz tükürük bezleri gibi diğer bezler tarafındanda salgılanır. Akut pankreatit( pankreas iltihabı) durumunda, amilaz ve lipaz düzeyleri önemli ölçüde yükselişe geçer.
Pankreatik lipazın ölçülmesi pankreas sorunlarını tespit etmenin en iyi yoludur. Pankreasın fonksiyonunu yerine getirememesinde ateş, iştah kaybı, bulantı, şiddetli karın veya sırt ağrısı gibi komplikasyonlar ortaya çıkar, ardından lipaz testi istenir. Bu test pankreatit  tedavisinin etkinliğini izlemek için periyodik olarak yapılabilir.

Lipaz Yüksekliği

Normal sınırlar içindeki lipaz düzeyi sindirim sağlığını korumaya yardımcı olur. Pankreas iltihabı durumunda, lipaz seviyeleri, genellikle normal değerin üst sınırının 5 ila 10 katından daha fazla yükselir. Bu oran akut pankreatit atağından sonra bir ya da iki gün içinde yükselir ve yaklaşık bir hafta süreylede yüksek kalır.
Kodein, indometazin ve morfin gibi, bazı ilaçların kullanılması da lipaz düzeylerini artırabilir. Lipaz seviyesinin yükselmesi bazen asemptomatik olup hiç bir belirti de vermeyebilir. Bazı insanlarda ise karın ağrısı, terleme, bulantı, kusma, halsizlik, vb belirtilere de yol açabilir.
Pankreatik kanalının tıkanması, pankreas kanseri ve diğer pankreas hastalıkları da lipaz seviyesinde yükselme yapabilir. Lipaz değerlerinin normalin üstünde olması ayrıca viral gastroenterit, mide ülseri veya tıkanıklığına da işaret edebilir. Pankreatit nedeninden dolayı yükselmiş olan lipaz düzeyleri ilaç kullanımı ve pankreatit diyet planı takip edilerek normal seviyeye geri döndürülebilir.

Lipaz düşüklüğü

Lipaz düzeylerinin azalması genellikle kişinin pankreasındaki lipaz üreten hücrelerin kalıcı olarak hasara uğradığını göstermektedir. Kistik fibroz (kişinin akciğerinin, bağırsaklarının ve pankreasının, kalın mukus ile tıkanmış olduğunu gösteren bir konjenital hastalık), Çölyak hastalığı veya Crohn hastalığı gibi pankreası etkileyebilen kronik hastalıkları olan kişilerde de sıklıkla lipaz düşüklüği ile karşılaşılabilir.
Lipaz düşüklüğü ayrıca hazımsızlığa da neden olabilir. Devamlı hazımsızlık sorunu yaşayan kişiler lipaz seviyelerini kontrol ettirmelidir. Lipaz eksikliği durumunda, lipaz takviyelerinin alımı ile de tedavi gerçekleştirilebilir.

Lipaz Düşüklüğü Belirtileri Ve Tedavisi Tıklayınız

Lipaz Neden Yükselir, Lipaz Yükselmesinin En Önemli Nedenleri Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.