Lenf Bezlerinin Şişmesi ve Lenf Nodu

  • Genel Sağlık
  • Lenf Bezlerinin Şişmesi ve Lenf Nodu için yorumlar kapalı
  • 3.113 kez görüntülendi

Lenf Bezlerinin Şişmesi ve Lenf Nodu

Vücudun değişik bölgelerine bulunan lenf bezlerinin şişmesinin değişik nedenleri vardır. Ancak lenf bezlerinin şişmesi ve lenf nodu büyümesinin en yaygın sebebi vücutta meydana gelen enfeksiyonlardır. Lenf bezleri şişliği genellikle buna neden olan enfeksiyonu etkisini kaybetmesi ile birlikte inmeye başlar. Ancak 2 haftadan daha uzun süren lenf bezi büyümesi durumlarında Doktora danışmakta fayda vardır.

Lenf bezleri büyük ve küçük lenf bezleri (düğümleri) olarak kabaca 2 ye ayrılılar. Küçük lenf bezlerine lenf nodülleri veya lenf düğümleri adı da verilir. Lenf bezleri vücudun belirli bölgelerinde yoğunlaşan ve adeta bir zincir gibi ardarda dizilen dokulardır. Kasıklarda, boyunda, koltuk altında, ense altında ve çenede lenf bezleri yoğunlaşmaktadır. Lenf bezleri vücudun hemen her yerinde seyrek te olsa bulunurlar. Lenf bezleri lenf kanalları ile vücudu saran bir ağ sistemi oluştururlar. Akkan da adını verdiğimiz lenf sıvısı, vücudu zararlı dış etkenlerden ve enfeksiyon etkenlerinden koruyan lenfosit hücreleri ve antikorlar ile doludur. Lenf sıvısı şeffaf bir sıvı olup hücreler arasında aynen kanda olduğu gibi dolaşım yapmaktadır. Aslında lenf sıvısı kan yolunu da kullanır ve kana karışır.

Lenf Bezlerinin Şişmesi Nedenleri Nelerdir?
Lenf bezleri normal şartlarda bir fındık tanesi büyüklüğündedir. Bazı zamanlarda deri altında konuşlanmış olan lenf bezlerini kolaylıkla hissedebiliriz. Lenf bezleri enfksiyon nedeniyle çok miktarda savaşçı hücre üretmeye başladığında boyutu da büyür ve bir ceviz boyutuna ulaşır. Bu duruma lenf bezlerinin şişmesi adı verilmektedir. Lenf nodu büyümesinin en önemli nedenleri şunlardır:

Enfeksiyon: En genel lenf nodülü şişliği sebebidir

Bağışıklık sisteminin enfeksiyona neden olan bakteriler ve virüsler ile mücadele etmeye başlaması lenf bezlerinin şişmesine neen olmaktadır. Enfeksiyon etkeni bakteri ve virüs bağışıklık sistemi tarafından etkisiz hale getirildiğinde lenf bezleri de eski boyutlarına geri dönerek küçülürler. Bademcik iltihabında boyun ve ense bölgesindeki lenf bezleri şişerken, cilt hastalıklarında ve sivilce enfeksiyonlarında koltuk altı lenf nodu şişmektedir.

Kasık bölgesindeki lenf bezleri neden şişer:
Bu şişliğin olması durumunda bel altı, kasık, bacak gibi kasıktaki lenf bezlerinin bu bölgede oluşan bir enfeksiyonla savaşıldığı sonucunu ortaya koymaktadır.

Diğer yandan bazı kanser türleri de lenf bezleri aracılığıyla vücudun diğer organlarına yayılırlar. Metastaz adı verilen bu yayılma neticesinde boyun, koltuk altı, karın bölgesi, kasık gibi lenf düşümlerinde şişkinlikler meydana gelmektedir. Enfeksiyona bağlı lenf nodu şişkinliğinden farklı olarak kanser hastalıkları neticesinde görülen lebf bezi şişlikleri, ağrısız ve uzun zamanda inmeyen bir hal almaktadır.

Nadiren de olsa bazı ilaçlar, glikojen depolama hastalığı, Kawasaki hastalığı ve sarkodozis, artrit, romatizma gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar da lenf nodu büyümesi sebepleri arasında sayılabilir.

Lenf Bezlerinin Şişmesi Tedavisi
Lenf Bezlerinin Şişmesinin tedavisi bu şişliğe neden olan hastalıkların tedavisine bağlıdır. Misal vermek gerekirse basit bir viral enfeksiyon neticesinde görülen lenf bezi büyümesi için hastalık etkeninin tedavi edilmesi gerekli ve yeterlidir.

Bu yazı lenf bezi nedir, lenf bezi ağrısı, lenf bezinin şişmesi, lenf bezinin büyümesi, lenf bezleri neden şişer, lenf bezleri nedir, lenf bezleri ne işe yarar, lenf bezi nasıl şişer, lenf bezleri iltihabı  konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

lenf bezi nedir, lenf bezi şişmesi, lenf nodu nedir, lenf bezleri neden şişer, lenf bezlerinin şişmesi, lenf bezleri, Lenf bezleri ne işe yarar, lenf bezi ne işe yarar, lenf bezi, lenf nodu

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.