Hemen herkes hayatında bir dönem lahana sevmemiş olabilir. Bir aile geleneği ya da düzenli bir diyetin parçası olsun ya da olmasın; sağlık faydalarından dolayı bir noktada mutlaka lahana yemeniz gereklidir. Etkileyici besin içeriğine rağmen, lahana sık sık gözden kaçırılır. Görünüş olarak marula benzeyebilir, ancak aslında brokoli ve karnabaharla aynı aileden gelir. Brassica cinsine aittir. Kırmızı, mor, beyaz ve yeşil olmak üzere çeşitli şekil ve renklerde olabilir ve yaprakları kırışık ya da pürüzsüz olabilir. Bu sebze, binlerce yıldır dünya çapında yetiştirilmektedir ve lahana turşusu, kimchi ve lahana salatası da dahil olmak üzere çeşitli şekillerde bulunabilir. Ayrıca, lahana vitamin ve minerallerle doldurulur. Lahananın kalorisi çok düşük olmasına rağmen etkileyici bir besin profili vardır.

Aşağıda 89 gram çiğ yeşil lahananın besin değerleri verilmiştir:

 

Kalori: 22

Protein: 1 gram

Lif: 2 gram

K vitamini: Günlük Alınması Gereken Miktarın % 85’i

C vitamini: Günlük Alınması Gereken Miktarın % 54’ü

Folat: Günlük Alınması Gereken Miktarın % 10’u

Manganez: Günlük Alınması Gereken Miktarın % 7’si

B6 vitamini: Günlük Alınması Gereken Miktarın % 6’sı

Kalsiyum: Günlük Alınması Gereken Miktarın % 4’ü

Potasyum: Günlük Alınması Gereken Miktarın % 4’ü

Magnezyum: Günlük Alınması Gereken Miktarın % 3’ü

Lahana ayrıca; A vitamini, demir ve riboflavin gibi az miktarda mikro besin içerir.

Yukarıdaki listede görebileceğiniz gibi, enerji metabolizması ve sinir sisteminin normal işleyişi de dahil olmak üzere vücudun birçok önemli aşaması için gerekli olan vitamin B6 ve folat bakımından çok zengindir. Buna ek olarak, lahana yüksek lif ve polifenoller, kükürt bileşikleri de dahil olmak üzere güçlü antioksidan içerir. Antioksidanlar vücudu serbest radikallerin neden olduğu zararlardan korurlar. Serbest radikaller, tek sayıda elektronu olan ve onları dengesiz kılan moleküllerdir. Seviyeleri çok yüksek olduğunda, hücrelerinize zarar verebilir.

Lahana, özellikle kalp hastalığına, bazı kanserlere ve görme kaybına karşı koruyabilen güçlü bir antioksidan olan C vitamini bakımından yüksektir.

 

Enflamasyonu Kontrol Altında Tutmaya Yardımcı Olabilir

Enflamasyon her zaman kötü bir şey değildir. Aslında, vücudunuz enfeksiyondan korunmak veya iyileşmeyi hızlandırmak için iltihap tepkisi gösterir. Bu tür akut enflamasyonlar, bir yaralanma veya enfeksiyona normal bir cevaptır. Öte yandan uzun süren kronik iltihap; kalp hastalığı, romatoid artrit ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi birçok hastalıkla ilişkilidir. Lahana gibi turpgiller, kronik enflamasyonu azalttığı gösterilen birçok farklı antioksidan içerir.

Aslında, araştırmalar turpgillerin bazı kanama belirteçlerini azalttığını da göstermiştir.

1.000’den fazla Çinli kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, fazla miktarda turpgil yiyenlerle, düşük miktarda yiyenler karşılaştırıldığında, enflamasyon seviyeleri önemli derecede düşük olarak gözlemlendi

Lahana C Vitamini Yüklüdür

Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, vücutta çok önemli rol oynayan suda çözünür bir vitamindir. Vücuda kolajen yapmak için yardımcı olur. Kolajen cilde yapısal esneklik kazandırır ve kemiklerin, kasların ve kan damarlarının düzgün işleyişi için kritiktir. Ayrıca, C vitamini, vücutta bitki gıdalarında bulunan demir türünü (heme olmayan demiri) emmeye yardımcı olur. Dahası, güçlü bir antioksidandır. Aslında, potansiyel kanser mücadele nitelikleri nedeniyle kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. C vitamini, kanseri de içeren birçok kronik hastalığa yakalanan serbest radikallerin neden olduğu hasardan vücudu korumak için çalışır. Araştırmacılar vitamin C bakımından zengin gıdalardan yüksek bir diyetin bazı kanserler için daha düşük bir risk ile ilişkili olduğunu ileri sürmektedir.

Birçok gözlemsel çalışma, yüksek C vitamini alımıyla belirli kanser riskinin azalması arasında bağlantı bulmuştur. Kanser önlemede bu vitaminin rolünü belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olsa da, C vitamininin vücudun birçok önemli fonksiyonunda önemli bir rol oynadığı kesin. Ayrıca hem yeşil hem de kırmızı lahana bu güçlü antioksidanın mükemmel kaynakları olmasına rağmen, kırmızı lahana yaklaşık % 30 daha fazla C vitamini içerir.

 

Sindirime Yardımcı Olur

Sindirim sağlığınızı iyileştirmek istiyorsanız, lif bakımından zengin lahananın kullanılması gereklidir. Bu sebze; bağırsak dostu çözülmeyen lif ve bağırsaklarda parçalanamayan bir karbonhidrat türü ile doludur. Çözünmeyen lif, dışkıya hacim katarak ve düzenli bağırsak hareketi geliştirerek sindirim sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Dahası, bağırsaktaki faydalı bakterilerin sayısını artırdığı gösterilen çözünebilir lif açısından da zengindir. Bunun nedeni, lifin Bifidobakteriler ve Lactobacilli gibi dost canlıların ana yakıt kaynağı olmasıdır. Bu bakteriler; bağışıklık sistemini korumak ve K2 ve B12 vitaminleri gibi kritik besin maddeleri üretmek gibi önemli işlevleri yerine getirmektedir. Daha fazla lahana yemek, sindirim sisteminizi sağlıklı ve mutlu tutmanın mükemmel bir yoludur.

Kalbinizin Sağlıklı Kalmasına Yardımcı Olabilir

Kırmızı lahana, antosiyaninler olarak bilinen güçlü bileşikler içerir. Antosiyaninler, flavonoid ailesine ait bitki pigmentleridir ve kırmızı lahanaya renk verirler. Pek çok çalışma bu pigmentten zengin gıdaları yemenin kalp hastalığı riskini azalttığını keşfetti. 93.600 kadınla yapılan bir araştırmada, antosiyanin bakımından zengin gıdalar tüketenlerin kalp krizi riski çok daha düşük bulundu. Bir başka analizde; Fflavonoid alımı günde 10 mg artırıldığında, kalp hastalığı riski % 5 azaldı. Diyetle antosiyanin alımınızı artırmanızın kan basıncını ve koroner arter hastalığı riskini azalttığı da gösterilmiştir. İnflamasyonun kalp hastalığının gelişiminde önemli bir rol oynadığı bilinmektedir ve buna karşı antosiyaninin koruyucu etkisi muhtemelen antienflamatuvar niteliklerinden dolayıdır. Aynı zamandan lahanayı kalp sağlığı için mükemmel bir seçim haline getiren, 36’dan fazla farklı potent antosiyanin içermesidir.

 

Düşük Kolesterol Düzeylerine Yardımcı Olabilir

 

Kolesterol, vücudunuzdaki her hücrede bulunan mumlu, yağ benzeri bir maddedir. Bazı insanlar tüm kolesterolün kötü olduğunu düşünüyor, ancak vücudun düzgün işleyişi için iyi kolesterol şarttır. Kritik süreçler, uygun sindirim ve hormonların sentezi ve D vitamini gibi şeyler kolesterolle ilgilidir. Bununla birlikte, yüksek kolesterollü insanlarda, özellikle de “kötü” LDL kolestrol düzeyleri yükseldiğinde, kalp hastalığı riski yüksektir. Lahana, LDL kolesterolün sağlıksız belirtileri azalttığı anlaşılan iki etkili madde içerir:

  1. Çözünür Lif: Çözülebilir lifin; “kötü” LDL kolestrol seviyelerini bağırsaklardaki kolesterol ile bağlayarak, kan içine emilmesinden alıkoymaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Lahana çözünür lif için bir kaynaktır. Aslında lahanada bulunan lifin yaklaşık % 40’ı çözünürdür.
  2. Bitki Sterolleri: Lahana, fitosteroller denilen maddeleri içerir. Yapısal olarak kolesterole benzer bitki bileşikleridirler ve sindirim sisteminde kolesterol emilimini engelleyerek LDL kolesterolü düşürürler.

 

Lahanayı Kolaylıkla Diyetinize Ekleyebilirsiniz

 

Sağlıklı olmanın yanı sıra lahana lezzetlidir ve çiğ veya pişmiş olarak yenilebilir. Salatalar, çorbalar, güveçler ve lahana salataları gibi çok çeşitli yemeklere eklenebilir. Bu çok yönlü sebze fermente edilebilir ve lahana turşusu haline getirilebilir. Birçok tarife adapte olmanın yanı sıra lahana da son derece ekonomiktir.