Kuyruk Sokumu Ağrısı Hangi Bölüm Bakar Kuyruk Sokumu Batması Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Kuyruk Sokumu Ağrısı Hangi Bölüm Bakar Kuyruk Sokumu Batması Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.524 kez görüntülendi

Kuyruk Sokumu Ağrısı Hangi Bölüm Bakar Kuyruk Sokumu Batması Nasıl Geçer?

Poçik kemiği, koksiks, sakrum olarak da bilinen kuyruk sokumu kemiği omurgamızın en alt ve uç kısmında bulunan üçgen şeklindeki kemiğe denir. Uzun süre hareketsiz oturmak, aniden sert zemine düşme, doğum yaparken eklemlerin hasar görmesi gibi çeşitli nedenlerden kuyruk sokumu ağrısı, batması ile karşılaşılabilir. Kuyruk sokumu kemiği ağrısı kalça, bel bölgesi ve bacaklardaki sinirleri olumsuz etkileyip bu bölgelerde de ağrıya yol açabilir. Kuyruk sokumu ağrısı otururken, büyük tuvaleti yaparken ve cinsel ilişki yaşarken ağrı yaşama gibi belirtilere neden olabilir. Kadınlarda kuyruk sokumu ağrısı ile erkeklerden 4 kat daha fazla görülür. Bu durum kadınların kalçaların geniş olup travmaya açık olmasından kaynaklanır. Kuyruk sokumu ağrısının nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir,  nasıl teşhis edilir, hangi doktora gitmeli? İşte tüm bu sorularınızın cevapları ve kuyruk sokumu ağrısı ile ilgili Ortopedi doktorlarına sorulan sorular ve cevapları;

Kuyruk Sokumu Ağrısı, Batması Neden Olur?

Yanlış Oturma Pozisyonu

Günümüzde ofis iş hayatının sonucu uzun süre yanlış pozisyonda oturmaya bağlı olarak kuyruk sokumu ağrısı yaşayanların sayısında önemli miktarda artış olmuştur. Sert bir zeminde uzun süre oturma, kuyruk sokumu kemiğinin uzun süre sert zeminle teması, at sürme, sürekli araba kullanma gibi kuyruk sokumu bölgesine uzun süre baskı da kuyruk sokumu bölgesinde ağrı yapabilir.

Düşme, İncinme, Darbe Alma

Kalçanın üzerine düşme, bu bölgeye şiddet uygulanması gibi durumlar da kuyruk sokumu ağrısına neden olabilir.

Depresyon

Kuyruk sokumu bölgesindeki ağrının önemli bir kısmı stres ve depresyondan kaynaklanır. Doktorun reçete edeceği antidepresanları kullanarak bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Çocuk Doğurma

Doğum yaparken bebeğin başı annenin kuyruk sokumu kemiğine baskı yapması sonucu bu bölgede eklem hasarı meydana gelip kuyruk sokumu ağrısına yol açabilir.

Tümör ve Enfeksiyon

Kuyruk sokumu ağrısının bir diğer nedeni de tümör ve eksiyonun kuyruk sokumu bölgesine yaptığı baskıya bağlı olarak kuyruk sokumu kemiği ve çevresinde ağrı oluşturmasıdır. Kuyruk sokumu ağrısının nedeni tespit edilmeye çalışıldığında bu neden mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Obezite (Fazla kilo)

Fazla kilolu olmak da kuyruk sokumu üzerine çok baskı yapıp, bel kemiğindeki fazla yükü sıkıştırıp kuyruk sokumu ağrısına yol açabilir.

Yaşlanma

Yaşlanmayla beraber kuyruk sokumu kemiği dahil kemik ve kaslarda yıpranma, aşınma meydana gelir. Bu durumun sonucunda kıkırdak ve kemikler hasar görür. Kuyruk kemiği ağrısı yaşın ilerlemesinden kaynaklanabilir.

Kemik Kanseri

Kemik kanserinin belirtilerinden biri de kuyruk sokumu kemiği ağrısıdır. Kemoterapi ve radyoterapi tedavi gerektirir.

Hamilelik

Hamileliğin son aylarına doğru relaksin gibi bazı hormonların salgılanmasına artışa bağlı olarak eklemlerde ve kemiklerde gevşeme, esneme meydana gelir. Ayrıca kilo alımına bağlı ve yürüyüş şeklindeki değişiklikle pelvik ve kalça kaslarında baskı oluşur. Bu gibi nedenlerin sonucu olarak gebelikte kuyruk sokumu ağrısı ile karşılaşılabilir.

Kıl dönmesi

Kıl dönmesi de kuyruk sokumunda ağrı yapabilmektedir. Kıl dönmesi %95 oranında kuyruk sokumu bölgesinde meydana geldiğinden bunun sonucu olarak kuyruk sokumu ağrısı duyulabilir.

Romatizmal Hastalıklar

Romatizmal hastalık ve vücutta enfeksiyonun varlığına bağlı olarak da kuyruk sokumu ağrısı yaşayabilirsiniz.

Bel Fıtığı

Sebebi teşhis edilememiş kuyruk sokumu ağrısının % 70 oranında bel fıtığından kaynaklandığı tespit edilmiş olduğundan, teşhis koyarken bu ihtimali de göz önünde bulundurmalıdır.

Kuyruk Sokumu Ağrısı, Batması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kuyruk sokumu ağrısından muzdaripseniz bir Ortopedi doktoruna görünmelisiniz.

Kuyruk Sokumu Ağrısı , Batması Nasıl Teşhis Edilir?

Kuyruk sokumu ağrısını teşhis etmek için muayeneden sonra röntgen , MR ve/veya bilgisayarlı tomografi gibi testler yapılır.

Kuyruk Sokumu Ağrısı, Batması Nasıl Geçer?

  1. Kuyruk sokumu ağrısından muzdaripseniz Ortopedi doktoruna gitmelisiniz. Doktor size çeşitli testler yapacak ve bu ağrının nedenini tespit etmeye çalışacaktır. Durumun nedenine göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
  2. Kuyruk sokumu bölgenizde ağrı olan yere sıcak suyu torbası tutmanız yahut buzluktan buz küplerini çıkarıp bunları atlete sarıp kuyruk sokumu ağrısı yaşadığınız yere soğuk uygulama yapmanız ağrıyı dindirmeye yardımcı olacaktır. Bazı ağrılara sıcak bazılarına ise soğuk iyi gelir. Her iki yöntemi de deneyebilirsiniz.
  3. Otururken ortası  delik bir yastık ya da minder kullanmak da ağrıyı önleyecektir. Medikal malzeme satan yerden bu minderleri bulabilirsiniz. Bu minderler oturma simidi olarak adlandırılır.
  4. Kabızlık kuyruk sokumu ağrısını artırdığı için kabızlıktan kaçınmalı, günde 8-10 bardak su içmeli, meyve ve sebze gibi bol lifli gıdalarla beslenmelidir.
  5. Doktorunuz kuyruk sokumu bölgesinde enflamasyonu yani iltihabı azaltıcı tedavi (sferid,analjezik vs.) yöntemleri uygulayarak ağrınızdan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Lokal kortizon enjeksiyonu kronik iltihap üzerinde oldukça etkilidir.
  6. Kuyruk sokumu ağrısı için doktor fizik tedavi almanızı bildirebilir. Fizik tedavi görmek de ağrıyı dindirmeye yardımcı olacaktır. Bel ve kalça esnetme egzersizleri hastayı rahatlatacak ağrıyı giderecektir.
  7. Kuyruk sokumu ağrısı yaşayan hastaların yaklaşık % 25 kadarı cerrahi tedaviye ihtiyaç duyar. Cerrahi tedavisi de oldukça başarılıdır. Bu yöntemde hastanın kuyruk sokumu kemiğinin ucu ameliyatla çıkarılıyor.
  8. Kuyruk sokumu ağrısı  bel fıtığı, belde kist, tümör, kıl dönmesi gibi kuyruk sokumu ağrısına neden olabilen sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğundan, şayet ağrı bunlardan kaynaklandıysa bu sorunların tedavisi yoluna gidilmelidir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı İle İlgili Doktorlara Sorular Ve Cevapları

Sual: Merhaba Hocam 19 yaşındayım 1,5 haftadır kuyruk sokumu kemiğimde ağrı var.Oturduğum yerden kalkarken ve dokunduğumda ağrıyor.Ciddi bir durum mu? Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Fizik Tedavi Doktoru Cavit Meclisi’nin cevabı: (Bu durumunuz darbe veya düşme olmadan gelişmiş bir durum ise, muayene tanısı koymak gerekir. Ön tanılar: 1) sakral ligaman hasarı, 2) duruş bozukluğuna bağlı bel – kuyruk sokumu omurgasının esneklik azlığı ve bağların ağrısı, 3) iliolombr ligaman ağrısı.)

Kuyruk Sokumu Ağrısı İle İlgili Doktorlara Sorular Ve Cevapları

Sual: Benim kuyruk sokumum ağarıyor. MR,film çektim genel cerrahiye gittim. Bir şey yok dediler.kuyruk sokumunun en altın sol tarafı ağrı veriyor. Herhangi bir iltihap yok. ağrısı 6,7ay oluyor. Bu arada üniversitesi sınavlarına hazırlanıyordum. Bu ağrı o zaman başladı. Sebebi ne olabilir ? Gizli bir hastalık olabilir mi?

CEVAP

Genel Cerrahi Doktoru Sezai Leventoğlu’nun cevabı cevabı: (Koksalji dediğimiz kuyruk sokumu ağrısı tanımlıyorsunuz Kuyruk sokumu (koksiks) bölgesinde ağrı ve spazm ile karakterli fonksiyonel bir hastalıktır. Travma ve başkaca organik kemik hastalıklarının ekarte edilmesiyle tanıya varılır. Hastaların bir kısmı depresif hastalardır ve antidepresan kullanımıyla vakaların çoğunda ağrı kaybolur. Bu dönemde hastalar, analjezikler ve sıcak uygulama ile desteklenebilir.  Geçmişte, puborektalis kasının kesilmesi veya anorektal myektomi gibi cerrahi uygulamaların yüksek komplikasyon oranıyla uzun dönemde başarısız olduğu görülmüştür. Her gün veya günaşırı ılık su lavmanları ve posalı diyet ile hastaların kolay ve düzenli defekasyon alışkanlığına yönlendirilmeleri gerekir. Kuyruk sokumu ağrısı bazen levator sendromunun bir parçası veya proktalgiya fugax’ın (anorektal gece ağrısı) diğer bir göstergesi olup ağrı direkt olarak koksikste yerleşmiştir. Klasik olarak ağrı oturma pozisyonundan ayağa kalkarken artar.  Bu durumda tedaviye levator spazm tedavisinin unsurlarının da eklenmesi gerekebilir. Koksiks rezeksiyonu (kuyruk sokumu kemiğinin kısmen çıkarılması) koksigodini tedavisinde bir yöntem olarak önerilmiş olup genellikle ortopedistler tarafından uygulanır.  Bizim düşüncemize göre koksikste yaralanma olması veya koksiksin disloke olması durumu dışında bu operasyon yapılmamalıdır.  Bu koşullar altında dahi koksiksin çıkarılması nadiren ağrıyı hafifletir. Biz sıklıkla lokal anestetik, steroid ve dekstrozdan oluşan kokteyl injeksiyonları uygulamaktayız ve hastalarımız bu yöntemden fayda görmektedir. 35 vakalık serimizde hastalarımızın bu bölgesine uyguladığımız injeksiyon sayesinde %80-85 oranında yanıt almaktayız. Öncelikle değerlendirilme ve doğru stratejinin belirlenmesi önemli. Sorun uzadıkça kronikleşiyor ve bazı daha basit tedavi şanslarımızı yitiriyoruz. Bana ulaşma şansınız varsa sizi değerlendireyim, yoksa proktoloji konusunda uzman bir hekim bulmaya çalışın. Doğru tedavi stratejisi ile sorun süratle çözülecektir.)

Sual: Merhaba hocam,dün merdivenlerden düştüm kuyruk sokumum ağrıyordu acile gittim muayene edip yolladılar.Sonra buz tuttum,krem sürdüm biraz yumuşadı ama dik duramıyorum ,uzanamıyorum uyandığımda ağrı kalça kemiğime vurdu ne yapmalıyım?

CEVAP

Ortopedi Doktoru Hasan Tatari’nin cevabı: (Film çekilebilir. Eğer kuyruk sokumu kemiği kırıldıysa buna bağlı ağrı olabilir.)

Sual: Kuyruk sokumu kendiliğinden geçer mi acaba? İş yerinde sürekli oturuyorum o yüzden ağrıyor olabilir mi?

CEVAP

Genel Cerrahi Doktoru Sezai Leventoğlu’nun cevabı cevabı: (Kendiliğinden geçmesi düşük ihtimaldir)

Sual: Beden dersinde mekik ve şınav çektik, spor yapmayan birisiyimdir ısınmak için yaptım ve ardından kuyruk sokumum ağrımaya başladı, neden oldu?

CEVAP

Genel Cerrahi Doktoru Evren Besler’in cevabı: (Kuyruk sokumundaki kemik ve oraya bağlı liflere, kaslara bağlı bir rahatsızlık olabilir.  Bir ortopedi uzmanının değerlendirmesi, ortopedik bir sıkıntı yok ise bir genel cerrahi uzmanının değerlendirmesi uygun olur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.