Kurutulmuş Meyvelerin Faydaları ve Besin Değerleri

  • SAĞLIKLI BESLENME
  • Kurutulmuş Meyvelerin Faydaları ve Besin Değerleri için yorumlar kapalı
  • 940 kez görüntülendi

Kurutulmuş Meyvelerin Faydaları ve Besin Değerleri

Meyve tüketiminin insan sağlığı açısından önemini eminim ki kimse yadırgamaz. Fakat farklı nedenlerden dolayı her istediğimizde tüketmek istediğimiz meyvelere ulaşamıyoruz.

Mesela her meyvenin farklı mevsimlerde yetişmesinden dolayı olur olmadık zamanlarda canınız meyve çekerse çok fahiş fiyatlar verebilirsiniz. Düşünsenize ocak ayında canınız çilek çekti. Bulması ayrı bir dert, satın alması ayrı bir dert.

Sadece bunlar değil tabi ki. Kimi insanlar yaş meyve tüketmeyi sevmez. Şahsen ben yaş incir yemekten nefret ederken, kuru incir tüketmek konusunda oldukça iştaha sahip birisiyim.

Kurutulmuş meyvelerin faydalarını ve yararlarını anlatmaya başlamadan önce belirtmek istediğim bir küçük not daha var. Toplum içinde tamamen yanlış bilinen bir konuya değinmek istiyorum. Ne yazık ki meyveler kurutulunca besin değerinin ve kalorilerinin değiştiğini zannediyoruz. İşte bu kocaman yanlış bir bilgi. Kurutulan meyve sadece içerisindeki su oranını kaybeder. Yani kurutulan meyvenin kaybedeceği tek şey su. Besin değeri ve kalorisi değişmez.

Şimdi halk arasında en çok tüketilen kuru meyvelerin faydaları hakkında kısa kısa bilgiler verelim.

 A vitamini ve potasyum yönünden zengindir. Görme gücünü arttırır. Kabızlık için müthiş faydası vardır. Şeker hastalarının kan şekerinin düşmesini engellemek için yanlarında taşıyabilecekleri en pratik yiyecektir. Her gün 6-8 adet kuru kayısı tüketmek hem diyet, hem de kan şekerinizi dengelenmesi açısından çok faydalıdır.

 Bol miktarda B vitamini, A vitamini ve E vitamini içerir. Bağırsakları çalıştırır, potasyum ve magnezyum içerir. Ayrıca tansiyon, karaciğer rahatsızlıkları ve romatizma rahatsızlığına faydalıdır. Kansızlık tedavisinde kullanılır. Kadınlar için regl  düzenleyici etkisi vardır. Besin değeri yaş eriğe oranla daha yüksektir.

KURU ELMA: Nefes darlığı, astım ve kalp rahatsızlıklarına karşı faydalıdır. Kuru elmanın içeriğindeki zengin lif sayesinde bağırsakları temizleme özelliği vardır. Karaciğer yağlanması, şeker hastalığı, migren problemi olanların bol bol kuru elma tüketmesi önerilir.

KURU DUT: Kuru dut kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini içerir. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücüdür. Kuru dut vücutta oluşan ödemlerin atılmasına yardımcıdır. Akciğerleri rahatlatma ve cildin yaşlanmasını geciktirici özelliğe sahiptir.

KURU ÜZÜM: Yüksek oranda enerji kaynağıdır. Demir açısından zengindir. Kan şekerini dengeler, yaşlanmaya ve kansere karşı koruyucu etkisi ispatlanmıştır.

KURU İNCİR: Yüksek oranda kalsiyum ve fosfor sayesinde kemik ve diş sağlığını korur. Sindirime, kabızlığa karşı en faydalı çözümü sağlayan meyvelerin başında gelir. Güçlü bir antioksidan olması sayesinde kansere karşı koruyucudur. Fakat içerdiği fazla şekerden dolayı özellikle şeker hastaları için önerilmez.

Bu yazı kuru meyvelerin faydaları yararları zararları nelerdir kuru meyvelerin kalorisi besin değerleri kurutulmuş meyvelerin şeker oranları kalorisi listesi kalori değerleri nedir kuru meyveler yıkanır mı sağlıklı mı kilo yapar mı nasıl tüketilmeli ne kadar yenmeli nasıl saklanır nasıl kurutulur konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

kuru meyvelerin kalori değerleri, kuru meyvelerin kalorisi, kurutulmuş meyvelerin besin değerleri, kuru meyve protein değerleri, kuru meyve protein değerleri resim, meyvelerin şekeroranları, Kuru meyve karışımı besin değeri, kuru meyve kalori cetveli, kuru meyve besin değerleri, kuru erigin faydalari gebelikte kullanimi

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.