Kürtajın Toplumsal Sıkıntıları ve Yöntemleri

  • KADIN SAĞLIĞI
  • Kürtajın Toplumsal Sıkıntıları ve Yöntemleri için yorumlar kapalı
  • 1.002 kez görüntülendi

Kürtajın Toplumsal Sıkıntıları ve Yöntemleri

Korunmasız ilişki sonrası gebe kalan kişilerin karnındaki bebeği aldırma işlemine kürtaj adı verilmiştir.  Aslında adı bile insanda kötü çağrışımlar yapan bu durum insanoğlunun var edilişinden beri uygulanan bir yöntem ve sorundur. Kürtaj her ülkede serbest değildir. Bazı ülkelerde hamilelik süresi ne olursa olsun kürtaj kesinlikle yasaklanmıştır. Ülkemizde ise hamileliğin belli aylarına kadar yasal olarak izin verilmiştir. Bu süre annenin sağlık durumunda bazen biraz daha geciktirilebilmektedir.

Kürtaj modern klinik ve hastanelerde yapıldığı gibi uzman doktor ve hemşireler nezaretinde gerçekleştirilir. Bu gibi durumlarda hastanın karnındaki bebeğin alımında pek bir sorun yaşanmaz. Kadın doğum uzmanları için diş çekmekten daha kolay bir yöntemdir. Ama bazı geri kalmış kırsal bölgelerde bu işi köydeki herhangi bir eğitimsiz kadın bile yapmaktadır. Tabiî ki bunun sonucunda istenmeyen durumlar yaşanabiliyor.

Modern kliniklerde ise değişik birkaç yöntem ile kürtaj uygulaması gerçekleştirilir. Bunlardan biri lokal uyuşturma yöntemi ile yapılan kürtajdır. Bu yöntem genellikle çok kullanılmayan bir kürtaj uygulamasıdır. Kürtaj yapılacak olan bölge ne kadar uyuşturulursa uyuşturulsun hamile kadın mutlaka acı hissetmektedir. Lokal uygulama yapılıyor olmasından kaynaklı bilinci de yerinde olduğundan ileriki yıllarda psikolojik sorun yaşaması da mümkün olacağından çok kullanılmaz.

Bir başka yöntem ise genel anestezi uygulanarak hastanın uyutularak ve uyuşturularak yapılan cerrahi yöntemdir. Genellikle hastane ve kliniklerde bu yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntem daha sağlıklı ve acısız olduğu içinde tercih sebebi olabilmektedir. Bir başka yöntem ise vakum sistemi ile çekerek yapılan kürtaj uygulamasıdır. Birde çok kişinin bilmediği kürtaj kaşıkları ile kazıma şeklidir ki bunların hepsi hastanın tercihine bağlı olarak gerçekleştirilir. Bu uygulamalar 10 veya 15 dakika içinde de sonlandırılabiliyor.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.