Kurdeşen Dökmek Kurdeşen Hastalığı Anjioödem Nedir? Bitkisel Tedavi

  • Genel Sağlık
  • Kurdeşen Dökmek Kurdeşen Hastalığı Anjioödem Nedir? Bitkisel Tedavi için yorumlar kapalı
  • 998 kez görüntülendi

Kurdeşen Dökmek Kurdeşen Hastalığı Anjioödem Nedir? Bitkisel Tedavi

Tıbbi adı Ürtiker olan kurdeşen vücudun çeşitli bölgelerinde, değişik boyutlarda meydana gelen deri üzerindeki kabarık, kırmızı renk ve kaşıntılı cilt döküntüleridir. Ürtiker, ciltte kabarık, kızarık ve kaşıntıya neden olan deri şişlikleri olarak belirti verir. Kurdeşen kullanılan ilaçların yan etkisi olarak, stresten, gıda alerjisinden gibi farklı sebeplerden kaynaklanabilir.  Kurdeşen döküntüleri genellikle 1 gün geçmeden iz bırakmadan kendiliğinden geçerler. Kurdeşen vücudun her yerinde görülmekle birlikte en sık olarak boyun ve göğüs bölgesinde kurdeşen döküntülerine rastlanır. Ürtikerin en belirgin özelliği çabuk ortaya çıkıp çabuk kaybolmasıdır, bir bölgede kaybolurken bir başka yerden yeni ürtiker plakları ortaya çıkar. Bu plaklar, kurdeşen döküntüleri şiddetli kaşıntıya yol açar, hastaya çok rahatsızlık verir, huzurunu kaçırır. Ürtiker bebekler ve çocuklar dahil her yaşta görülebilir.

Kurdeşen döküntüsü cildin yumuşak (mukoza) ve derin kısımlarında meydana geldiğinde, şişliklere neden olur, bu duruma anjioödem denir. Antiöjem durumunda derinin daha alt tabakalarında sıvı birikmesi ( ödem) gerçekleşir. Antiödemle olan yerlerde ciltte kaşıntıdan ziyade yanma hissi duyulur. Anjioödem vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilirse de, genellikle yüz, göz kapakları, dudaklar ve genital bölgede görülür.

Kurdeşen hastalığı süresine göre akut kurdeşen ve kronik kurdeşen olarak ikiye ayrılır. Altı haftaya kadar devam eden ürtikere akut kurdeşen; 6 haftayı geçenlere ise kronik kurdeşen denir. Akut ürtikerin en sık karşılaşılan nedenleri; Gıda alerjileri, kullanılan ilaçların yan etkileri, böcek ısırıkları, enfeksiyonlar ve paraziter hastalıklardır. Kronik ürtiker durumunda ise, bu soruna yol açan, altta yatan herhangi bir hastalığın olup olmadığı araştırılır. Bu amaçla hastalara birtakım laboratuvar testleri uygulanır. 

Kurdeşen Belirtileri

Kurdeşenin ilk belirtileri ciltte kırmızı lekeler ve kaşıntıdır, antiödem durumunda bu kızarıklıklarda şişme meydana gelir. Kurdeşen hastalığında deri üzerinde kabarık, kızarık ve kaşıntılı döküntüler bulunur. Üzerlerine basmakla kızarıklık kaybolur ve ardında geçici, soluk bir iz kalır.

Kurdeşen Neden Olur?

Kurdeşen genellikle alerjiden kaynaklanır, gıdaya, ilaca veya herhangi bir maddeye karşı alerji gelişip ciltte kurdeşen denilen döküntüler ortaya çıkar. Allerji, cildinizdeki kan damarlarının genişlemesine neden olan histaminlerin salınmasını tetikler, böylece bölgedeki kan akışını arttırır. Artan kan akışı ciltte kızarıklığa, şişmeye ve kaşıntıya yol açar. Kurdeşenin en sık karşılaşılan nedenleri şunlardır;

İlaç ürtikeri; Penisilin ve penisilin türevi antibiyotikler, aspirin, steroid olmayan romatizma ilaçları, idrar söktürücüler, ağrı kesiciler gibi ilaçların yan etkisi olarak

Besin ürtikeri; Kuruyemiş, çikolata, balık, domates, yumurta, taze meyveler ve süt gibi gıdaların neden olduğu besin ürtikeri

Temas Ürtikeri; Kedi, köpek kuş gibi evcil hayvanlar ile doğrudan temas. Ayrıca şeftali, erik, çilek gibi bazı meyvelere dokunmak da ürtikere yol açabilir.

Enfeksiyon kaynaklı ürtiker; Bakteri, virüs, parazit ya da mantarların neden olduğu ürtikerdir. Sinüzit, diş hastalıkları, safra kesesi, deri enfeksiyonlarında bu durum karşılaşılır. kronik sinüzit, kulak iltihapları, idrar yolu infeksiyonları, diş infeksiyonları, gastrit ve peptik ülsere neden olan Helikobakter Pilori de kronik ürtikere neden olabilir.

Fiziksel ürtiker; Soğuk veya sıcak hava, su ile temas, darbe alma, egzersiz sonucu, ultraviyole ışınlarıyla meydana gelen ürtikerdir. Ani olarak ortaya çıkar ve hızla kaybolur.

Solar ürtiker; Güneş ışınlarının neden olduğu ürtiker türüdür. Güneşe maruz kalan bölgelerde kızarma, kabarma ve kaşıntıya yol açar. Birkaç dakika içinde ortaya çıkar, gölgede 1-2 saat içinde kendiliğinden kaybolur.

Stres, depresyon, troid hastalıkları, böcek sokması da kurdeşene yol açabilir.

Nadir durumlarda kolon, akciğer, lenf kanserlerinin başlangıcında kurdeşen görülebilir.

Ürtiker (Kurdeşen) Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kurdeşenden muzdaripseniz Cildiye doktoruna gitmelisiniz.

Ürtiker (Kurdeşen) Nasıl Tedavi Edilir?

Ürtiker tedavisi, genellikle antihistaminik denilen alerjiyi önleyen ilaçlar ile gerçekleşir. Bu ilaçlar ciltteki kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntıyı giderirler.Doktorun reçete ettiği atihistaminikler sadece ürtiker çıktığında değil, birkaç ay düzenli olarak kullanılmalıdır.  Antihistaminiklerle baskılanmayan ürtikerlerde kısa süreli kortizon, dapson, hidroksiklorokin, siklosporin gibi ilaç tedavisi denenebilir.

Kurdeşen İçin Doğal Ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Soğuk Kompres

Soğuk kompres kan damarlarını büzüştürüp histamin salınımı engeller böylece ciltteki şişliği kızarıklığı ve kaşıntıyı gidermeye yardımcı olur. Buzluktan buz küpünü çıkarıp temiz bir atlete sarın ve kurdeşen olan yerlere günde üç ya da dört kez 10 dakika boyunca tutun.

Karbonat

Karbonat anti-inflamatuar özellikleri sayesinde iltihabın yanı sıra kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur.Bir kaseye 2 yemek kaşığı karbonat koyup üzerine biraz su ekleyip macun kıvamına getirin. Kurdeşen olan yerlere sürüp 10 dk bekleyin. Ilık su ile yıkayın. Her gün, günde 1 kez buna devam edin.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi antihistaminik özellikleri sayesinde iltihaplanmayı çabucak gidermeye ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca genel cilt sağlığınızı iyileştirmede önemli rol oynar.Eşit miktarda sirke ve suyu karıştırın. (Örneğin 1 su bardağı su ile 1 su bardağı elma sirkesi gibi) kurdeşen olan yerleri bu suyla yıkayın. Günde 2-3 defa buna devam edin.

Yulaf Ezmesi

Yulaf anti-inflamatuar ve yatıştırıcı özellikleri ile kaşıntıdan kurtarmaya yardımcı olur, cildinizin çabucak iyileşmesini sağlar. 2 su bardağı yulaf ezmesi ile 2 yemek kaşığı mısır nişastasını karıştırıp içine biraz su katıp macun haline getirin. Kurdeşen olan yerlere sürüp 15-20 dk bekletin. Ilık suyla yıkayın. Bu çareyi günde bir kez uygulayın.

Aloe Vera Jel

Aloe vera jel kurdeşen için bir diğer etkili doğal ilaçtır. Cilde sürülerek uygulandığında kızarıklık, iltihaplanma ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikler içerir. Aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip içinden aloe vera jeli çıkarın, kurdeşen olan bölgeye sürün.15 dakika bekletin ve ılık su ile durulayın. Cildiniz tamamen iyileşene kadar bu tedaviyi günde birkaç kez uygulayın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.