Kulakta Basınç Hissi Nasıl Geçer

  • Genel Sağlık
  • Kulakta Basınç Hissi Nasıl Geçer için yorumlar kapalı
  • 1.159 kez görüntülendi

Kulakta Basınç Hissi Nasıl Geçer

Aramızda eminim ki bazılarımız hayatı boyunca hiç uçağa binme tecrübesi yaşamamışken, bazılarımız ise seyahat veya iş nedeniyle uçak kullanmak durumunda kalmıştır. Uçak kullanan insanların birçoğu bilir ki, hızlı bir şekilde ulaşmak istediğimiz noktaya gitsek bile, ufak bir sağlık problemi yaşamamız çok olağandır.

Sizlere bahsetmek istediğim sağlık sorunu kulakta basınç hissedilmesi ya da kulak basıncı değerinin olağan dışı şekilde hızlı olarak değişmesi. Bu yazıyı bugün yaptığım uçak yolculuğunun ardından yazma gereksinimi duydum. İnanın şu an uçaktan ineli yaklaşık 3 saat olmasına rağmen kulaklarımda müthiş bir basınç hissediyorum. O kadar şiddetli ki neredeyse yarı yarıya duyma kaybı sorunu yaşamaktayım.

Kulakta Basınç Nedenleri: Peki nasıl oluyor da uçakta kulakta basınç sorunu ile karşı karşıya kalıyoruz. Orta kulakta ki hava, uçak yükseldikçe genişler. Basınç farkı 20 m bara ulaşınca östaki borusu (kulakla boğaz arasındaki kanal) pasif olarak açılır ve genişleyen gazlar nazofarenks denilen bir olayla boğazın üst bölümüne geçer.

Uçağın alçalışı sırasında ise durum farklıdır. Çevre basıncın artmasına nedeniyle orta kulakta bulunan gazın hacmi giderek küçülür. Bu gazın hacminin normal değere ulaşması için nazofarenks denilen olayın olması ve orta kulağa hava gelmesi gereklidir. Ancak östaki borusunun tek yönlü valf mekanizması gibi çalışması sebebiyle orta kulağa hava gönderilemez.

İşte bu iki durum neticesinde kulakta basınç hissi ortaya çıkar. Kısacası ani ve hızlı şekilde dış basınca kulağın hızlıca duyarlılık gösterememesi nedeniyle bu durumla karşılaşırız. 

Şimdi gelelim kulak basıncının değişmesi durumunda ne gibi durumlar ortaya çıkar. En çok görülen etki kulağın tıkanması ve duyma hissinin belli bir oranda azalmasıdır. Özellikle grip olan kişilerin vücut direnci düştüğü için kulak basıncı daha fazla etkilenir ve neredeyse yarı yarıya varan duyma hissi azalması meydana gelir.Şüphe yok ki kulakta basınç hissi kendini en çok kulağın tıkanması şeklinde gösterir. Ayrıca mide bulantısı, kusma, baş dönmesi gibi sonuçlarda ara ara görülebilir.

Kulakta Basınç Tedavisi: Emin olun kulak basıncına karşı alınabilecek en etkili yöntemlerden birisi sakız çiğnemektir. Özellikle uçağın iniş ve kalkışı sırasında sakız çiğnerseniz, kulak basıncı oluşumundan en az şekilde etkilenirsiniz.

Bazı yolcular uçuştan önce dekonjestan bir hap veya burun spreyi kullanır. Bu yolla burun mukozası küçülür ve kulaklara kolay hava gönderilir. Reçetesiz satılan bu ilaçları tedarik ederek kulak basıncına karşı önlem almış olursunuz.

Yudum yudum halinde su içmek başka bir basınç hissini geçirme yöntemidir.

Ne yaparsanız yapın yine de kulak basıncı ile sorun yaşamaya devam ederseniz son bir önerim daha var sizlere. Burun deliklerinizi tıkayın, ağzınızı hava ile doldurun, yanak ve boğaz kaslarınızı kullanarak havayı genzinize ittirin. Yine ağzınız ve burnunuz kapalı iken yutkunmaya çalışmakta kulak basıncını dengelemek için idealdir.

Bu yazı kulakta basınç olması nedenleri hissi nasıl geçer nasıl giderilir kulakta basınç sorunu nasıl gider nasıl geçer kulak basıncının testi değerleri yüksek olması tedavisi nasıl yapılır uçakta kulak tıkanması nasıl geçer önlemek için ne yapılır konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

uçakta kulak tıkanması nasıl geçer, kulak basıncı nasıl geçer, kulaktaki basınç nasıl geçer, kulaktaki basınç nasıl gider, kulakta basınç, kulak basıncı, kulakta basınç hissi nasıl geçer, uaha nasl geersin, uçakta basınçtan korunmak için ne yapılır, kulakta basınç hissi nedenleri

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.