Kulak Zarı Ameliyatı Kaç Saat Sürer? Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Bakım

  • Genel Sağlık
  • Kulak Zarı Ameliyatı Kaç Saat Sürer? Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Bakım için yorumlar kapalı
  • 1.106 kez görüntülendi

Kulak Zarı Ameliyatı Kaç Saat Sürer? Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Bakım

Tıbbi adı timpanik membran olan kulak zarı, dış kulak ile orta kulak arasında bulunan çok ince cilt dokusudur. Kulak zarı delinmesi ise bu zarın çeşitli nedenlerden yırtılmasıyla meydana gelir. Ortak kulak enfeksiyonu, çok yükseğe çıkmak, uçak yolculuğu gibi basınç değişiklikleri, yüksek sese maruz kalma ve kulağa alınan darbe en sık karşılaşılan kulak delinmesi nedenlerindendir.

Kulak zarı delinmesinin nedenleri nelerdir?

Orta kulak enfeksiyonu

Kulaktaki enfeksiyonu kulak zarı delinmesinin en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Orta kulak iltihabı orta kulakta çok fazla sıvı birikmesine neden olup kulak zarına baskı oluşturur ve kulak zarını delebilir.

Barotravma

Barotravma orta kulağınızdaki hava basıncı ile ortamdaki hava basıncı dengesi bozulduğunda, kulak zarına çok fazla stres bindiğinde meydana gelir. Bu basınç şiddetliyse, kulak zarının delinmesine yol açabilir. Uçak yolcululuğu, tüple dalış yapma ve kaza anında otobil hava yastığının neden olduğu yüksek basınç da kulak zarının delinmesinin sebebi olabilir

Yüksek sese maruz kalma

Patlama sesi duyulması yahut yüksek sesle müzik dinleme gibi kulağın kapasitesinin üzerinde sese maruz kalması da kulak zarı delinmesinin olası nedenlerindendir.

Kulağa yabancı cisim kaçması

Pamuklu çubuğun pamuğu, kulağa sokulan cisim gibi maddeler kulak zarında yırtılmaya, delinmeye yol açabilir.

Şiddetli kafa travması

Kafaya veya kulağa darbe alınması da kulak zarını delebilir.

Kulak delinmesi belirtileri nelerdir?

  1. Kulak ağrısı
  2. Kulaktan akıntı gelmesi
  3. İşitme kaybı
  4. Kulak çınlaması
  5. Baş dönmesi
  6. Baş dönmesine bağlı bulantı veya kusma
  7. Yüzde his kaybı
  8. Kulağa alışılmadık sesler gelmesi
  9. Yüksek ateş

Kulak zarının delik olması nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz kulaklığınızın içine bakmak için otoskop adı verilen bir alet kullanacaktır. Otoskop sayesinde Kulak Burun Boğaz doktoru kulak zarı deliğinin boyutunu ve yerini görebilir.

Kulak zarı nasıl tedavi edilir?

Kulak zarınız delikse bir Kulak Burun Boğaz doktoruna başvurmalısınız. Kulak zarının tedavisi kulak zarı yırtığının boyutuna ve nedenine göre değişir. Kulak zarı deliği küçükse zamanla delik kendi kendini onarıp kapanabileceğinden herhangi bir tedavi gerekmeyebilir.

Ancak kulak zarı deliği büyükse yahut kendi kendine kapanamıyorsa aşağıdaki tedavi yöntemleri uygulanabilir;

Kulak zarı ameliyatı

En sık yapılan cerrahi işlem timpanoplastidir. Bu prosedürde, hastanın kendi cildindeki dokusundan küçük bir parça alınıp kulak zarı deliğinin yamanması için kullanılır.

Kulak zarının dikilmesi

Kulak zarının deliği kendi kendine kapanmazsa doktorunuz kulak zarınızı dikmeye karar verebilir. Bu işlemde doktorunuz özel bir kâğıdı ile kulak zarı deliğini yamar. Bu kâğıt kulak zarının iyileşmesi sürecini hızlandırır.

Antibiyotik kullanımı

Kulak zarı veya orta kulak enfeksiyonlarına bağlı oluşan kulak zarı deliklikleri, uygun antibiyotik tedavisiyle genellikle 1 haftada kapanır. Ancak yetersiz tedavi veya kulağa su kaçması durumlarda enfeksiyon kronikleşebilir.

Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Hastanın Yapması Gerekenler

  1. Ameliyattan sonraki ilk hafta baş yükseltilerek uyunması, kulak arkasında ve orta kulak boşluğundaki kan basıncını ve ödemi azaltır. İlk haftadan sonra baş normal seviyeye getirilebilir.
  2.  Ikınma şeklinde orta kulak boşluğuna hava itilmesine neden olabilecek tüm egzersiz hareketleri ve gündelik aktivitelerden kaçınılmalıdır.
  3. Hapşırma esnasında ağız kapatılmamalıdır.
  4. En az 2 hafta süreyle ağır nesnelerin kaldırılmasından kaçınılmalıdır.
  5. Ameliyat sonrası erken dönemde kabız olmayı engellemek için yumuşak, ılık ve lifli gıdalarla beslenmek daha uygundur.
  6. Aşırı öksürük de zararlı olabileceğinden bu durumda öksürük için ilaçlar kullanılabilir
  7. Ameliyat yapılan kulak, ilk 2 ay su temasından korunmalıdır. Bunun için kulak tamponları doktor tarafından alındıktan sonra, vazelin emdirilerek hazırlanmış pamuk tamponlar ya da hazır kulak tıpaları kullanılabilir. Banyo sonrası ameliyat yapılan kulağa düşük sıcaklıkta saç kurutma makinesi tutulabilir.
  8. Yüzme, dalış ve su kayağı ameliyat sonrası iki ay sakıncalıdır (genellikle en az 6 ay yüzme ve su sporlarından kaçınılması tavsiye edilir)
  9. Dış kulak yolundaki tamponlar doktorunuz tarafından değiştirilecektir. Doktorunuza danışmadan bu tamponlar çıkarılmamalıdır.
  10. Ameliyattan sonra bir ay boyunca spor salonunda yapılan yorucu atletik aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.