Kulak Tıkanması Neden Olur Kulak Neden Tıkanır Belirtileri Evde Tedavi

  • Genel Sağlık
  • Kulak Tıkanması Neden Olur Kulak Neden Tıkanır Belirtileri Evde Tedavi için yorumlar kapalı
  • 1.205 kez görüntülendi

Kulak Tıkanması Neden Olur Kulak Neden Tıkanır Belirtileri Evde Tedavi

Kulak Burun Boğaz Doktoru Atilla Şengör kulak tıkanması neden olur? Konusu hakkında şu bilgileri veriyor: ( Kulak tıkanmasının en sık karşılaşılan nedeni kulak kiridir. Genellikle kulağa su kaçması sonucu kulakta bulunan kir şişip kulağı tıkayabilir. Bu durumu herkes yaşayabilmektedir. Özellikle yaz aylarında havuza veya denize girdiğimiz günlerde bu vakalar çoğalır.Ancak her kulak tıkanıklığının arkasında kulak kiri ve kulağa su kaçması yoktur. Çeşitli önemli hastalıklar da kulak tıkanıklığına yol açabilir. Örneğin kulak iltihaplanması, kulak zarında delinme, kulakta sıvı toplanması, şiddetli gürültü işitmeye bağlı sağırlık ve ani işitme kaybı gibi hastalıklar da duyma azlığı ve kulak tıkanıklığına neden olabilmektedir. Bu sebepten dolayı kulağı tıkanan kişiler bu olayı ihmal etmeden  Kulak Burun Boğaz Uzmanına başvurup muayene olmalıdır. Çünkü kulak tıkanıklığının nedeni ancak muayeneden sonra kesin olarak tespit edilebilir. Endoskoplar, mikroskoplar ve çeşitli işitme testleri kulak tıkanıklığının neden kaynaklandığını belirlemekte kullandığımız araçlardır.)

Kulak Tıkanması Belirtileri

  1. Kulak tıkanması durumunda şu belirtiler ile karşılaşabilirsiniz;
  2. İşitme güçlüğü çekmek veya hiç bir şey duyamamak
  3. Kulak kaşıntısı
  4. Kulakta ağrısı
  5. Yürürken otururken denge kaybı
  6. Baş dönmesi
  7. Kulağın birinde veya her iki kulakta dolgunluk ya da tıkanıklık hissi
  8. Öksürük
  9. Kulaktan soluk sarımsı bir akıntı gelmesi
  10. Kulakta çınlama

Kulak Tıkanması Neden Olur?

Kulak kiri

Kulak kiri kulak tıkanmasının en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Dış kulak girişinde salgı birikimi, kulak kirinin suyla temas edip şişmesi, dış kulak yolunun doğuştan yeterli miktarda geniş olmaması sonucu kulak kirine bağlı kulakta tıkanıklık hissi yaşanabilmektedir.

Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu

Bu enfeksiyon genellikle dış kulak yolunun banyo, havuz ve denizde su kaçmasına bağlı uzun süre nemli kalması sonucu meydana geliyor. Kulakta tıkanıklık, şiddetli ağrı, baş dönmesi, denge kaybı gibi belirtilere yol açabiliyor.

Kulak Çubuğuyla Kulak Temizleme

Kulak kirini kulak çubuğuyla temizlemek zorunda değilizdir, dışarıdan gelen bakteri ve diğer yabancı maddeleri bu temizleme görevini üstlenir, kulak kiri kendiliğinden temizlenmiş olur. Sık sık kulak çubuğu kullanmak bu kulak kirinin orta kulağa doğru birikmesine neden olabilir.Bunun sonucunda kulak tıkanabilir.

Orta Kulak Enfeksiyonu

Orta kulak enfeksiyonu çeşitli nedenlerden olayı meydana gelebilmektedir. Orta kulak enfeksiyonu sırasında orta kulaktaki boşluk iltihaplı sıvıyla dolar ve bu durum ses iletimini bozabilir. Orta kulak iltihabı da kulakta tıkanıklık ve ağrı yapabilmektedir.

Dış Kulak Yoluna Yabancı Cisim Kaçması

Bu durum özellikle çocuklarda yaşanıyor. Küçük çocuklar kulaklarını kurcalamak için kulaklarına yabancı cisim kaçırabiliyorlar ve bunun sonucu olarak kulakta tıkanma ortaya çıkabiliyor.

Kulak Tıkanmasının Diğer Nedenleri

  1. Kulağa su kaçması
  2. Yüksek sese maruz kalmak
  3. Grip, nezle, sinüzit gibi soğuk algınlığı hastalıklarında da kulak tıkanıklığı yaşanabilir.
  4. Orta kulaktaki basınç değişiklikleri (barotravma)
  5. Kulakta kulak kiri birikmesi
  6. Çeşitli kulak hastalıkları
  7. Kulak çubuğuyla kulak temizleme
  8. İç kulakta mantar enfeksiyonu
  9. Kulaktaki östaki tüpünün enfeksiyon, alerji sonucu tıkanması
  10. Alerjik reaksiyonlar
  11. Hava basınç değişikleri (Örneğin uçak yolculuğu, yayla gibi yüksek yerlere çıkmak vb)
  12. İç kulağı beyne bağlayan sinirlerde kanserojen olmayan tümörler
  13. Migren
  14. Orta kulakta kist, tümör bulunması

Kulak Tıkanmasının Tedavisi:

Kulak tıkanıklığı genellikle geçici bir problemdir ve bir kaç güne kendi kendine geçer. Ancak kulak tıkanıklığınız geçmiyorsa ve bu tıkanıklığa ağrı, kulaktan sıvı gelmesi vb durumlar eşlik ediyorsa ihmal etmeden Kulak Burun Boğaz doktoruna gitmelisiniz.

Kulak tıkanıklığının tedavisi bu tıkanmanın nedenine bağlı olarak değişir. İlk yapılması gereken şey kulağı rahatlatmak için östaki borusu açılıp, basınç hafifletilir. Bunun için, sakız çiğnenebilir, burundan şiddetli nefes alınıp, burun deliklerini ve ağzı kapatarak nefesi verebilir, esnenebilir. Östaki borusunun açılamadığı durumlarda cerrahi müdahale (kulak zarı kesisi, kulağa tüp takılması gibi) gerekebilir. Kulakta sıvı birikmesi tespit edilmişse, sıvı cerrahi müdahaleyle dışarıya akıtılır.

Kulak Tıkanıklığı Evde Nasıl Geçer?

Sıcak Kompres

Tıkalı kulağa sıcak kompres uygulamak da kulak tıkanmasının geçmesine yardımcı olur. Sıcak kompres uygulaması östaki tüpündeki kan damarlarını genişletir böylece tıkanmayı temizler. Sıcak kompres yapmak için kulağınıza sıcak su torbası tutabilirsiniz. Evde sıcak su torbası yoksa atleti ütü ile ütüleyip ısıtın ve bunu kulağınıza tutun. Yahut havluyu sıcak suya batırıp fazla suyunu sıkın. Bu havluyu etkilenen kulakta 5-10 dakika bekletin.

Zeytinyağı

Bir çay kaşığı zeytinyağını cezvede ılıtın. Ilık zeytinyağından kulağınıza 3-4 damla damlatın. Bu damla geri çıkmayacak şekilde diğer kulağınızın üzerine 10 dk boyunca uzanın. 10 dk sonra koyduğunuz zeytinyağını akıtın.

Hidrojen Peroksit Kullanabilirsiniz

Eczaneden % 3’lük hidrojen peroksit damlası alın. Yan uzanıp 2-3 damla hidrojen peroksit solüsyonunu tıkanan kulağa damlatın. 10 dk sonra kulağınızdan damlattığınız damlayı kulaktan dışarı akıtın, bunun için kulak pamuğu da kullanabilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsak da kulak tıkanıklığına evde çözüm yöntemlerindendir. 2 diş sarımsağı ince ince dilimleyip 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile cezvede ısıtın. Yağın soğumasını bekleyin ve etkilenen kulağa iki veya üç damla dökün.Bir dakika sonra kulağınızı geri boşaltıp damlanın geri çıkmasını sağlayın.

Esnemek veya Sakız Çiğnemek

Esnemek ve sakız çiğnemek gibi pratik ve basit şeyler de kulaktaki tıkanıklığın açılmasına yardımcı olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.