Kulak Mememde Şişlik Ve İltihap Var, Ne Yapayım?

  • Genel Sağlık
  • Kulak Mememde Şişlik Ve İltihap Var, Ne Yapayım? için yorumlar kapalı
  • 1.048 kez görüntülendi

Kulak memesinde şişlik, genellikle iltihabik enfeksiyondan kaynaklanır ve bakteri, virüs  yahut mikroorganizmalar vücuda girdiğinde ortaya çıkar. Kulak çevresindeki lenf bezlerinin şişmesi ve bunun sonucunda kulak memesinde şişme ve iltihaplanma da yaygın olarak görülen bir durumdur.

Kulak memesi şişliği, iltihabı belirtileri

Kulak memesinde şişme, yalnızca bu bölgedeki enfeksiyondan dolayı meydana gelmez, vücuttaki iltihabik herhangi bir hastalık da şişmeyi tetikleyebilir. Kulak memesi şişliğine aşağıdaki belirtiler de eşlik edebilir:

  1. Boğaz şişmesi
  2. Solunumda zorlanma
  3. Yüksek ateş
  4. Kulak çevresinde şiddetli ağrı 
  5. Baş ağrısı
  6. Kulak etrafında şişme
  7. Kulak çevresinde kızarıklık
  8. Kulak arkasında hassasiyet

Kulak memesinin şişmesinin ve iltihaplanmasının nedenleri

Kulak deldirme

Küpe takmak için kulağı deldirdikten sonra kulak memesinde şişme ve iltihap sorunuyla sıklıkla karşılaşılır. Delik açmadan dolayı meydana gelen kulak memesi şişliğini indirmek için, kulak memesine soğuk kompres uygulamak gerekir. Kulak deldirdikten sonra uzun süre memedeki şişlik geçmediyse bölge iltihap kapmıştır. Doktora başvurmalısınız. Doktor size antibiyotik yazacaktır.

Alerjik reaksiyon

Kulak memenizin şişmesinin, iltihaplanmasının bir diğer nedeni, çeşitli saç, yüz bakım ürünlerine ve küpelere karşı gelişen alerjik reaksiyonlardır. Ucuz küpeler nikel maddesi içerirler, bu maddenin ciltte alerjik reaksiyona yol açtığı, kulak memesinde kızarma, kaşıntı ve şişliğe neden olduğu yapılan araştırmalarca da ispatlanmıştır.

Kulak enfeksiyonu

Kulak bölgesinde enfeksiyon, özellikle de küpe deliği açma işlemi yapıldıktan sonra gelişir ve kulak memelerinde şişmeye neden olur. Bu tür enfeksiyona ağrı, hassasiyet, kulak lobunda şişmiş lenf nodu gibi belirtiler eşlik edecektir. Enfeksiyon geçmiyorsa doktora başvurun, doktor size antibiyotik reçete edecektir.

Böcek ısırıkları

Böcek ısırıkları da kulak memesinde şişme, kızarma ve kaşıntıya yol açabilir.

Güreşçi kulağı 

Karnabahar kulağı olarak bilinen güreşçi kulağı, boks ya da güreş maçında kulağa alınan darbeyle ortaya çıkan kulak memesinde şişme durumudur.

Apse

Kulak memesi şişmesinin bir başka yaygın nedeni apsedir. Bu durum,beyaz kan hücrelerinin vücuda girmeye çalışan bir bakteriye saldırması sonucu gelişen, genellikle bakteri enfeksiyonunun neden olduğu bir ağrıdır. Apse de kulak memesinde şişlik yapabilir. Apse de enfeksiyon kaynaklı olduğundan antibiyotikle tedavi edilir.

Sivilce 

Kulak çevresinde ve kulak memesinde çıkan sivilce de, kulak memesinde şişmeye, iltihaba neden olabilir. Bu bölgelerde çıkan sivilce genellikle iltihaplanır, kızarıklık, hassasiyet ve şişmeye yol açar.

Kist

Kistler, kulak memesi dahil vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilir ve genellikle vücut dokuları içinde görülürler. Tedavisi, kisti boşaltma veya cerrahi müdahale ile yapılır.

Dış kulak iltihabı (Otitis eksterna, Yüzücü Kulağı)

Otitis eksterna, dış kulak yolunun (dış ve kulak zarı arasındaki tüpün) iltihabına neden olan tıbbi bir durumdur. Suya maruz kalma, kulak kanalını bu tür bir enfeksiyona karşı daha savunmasız hale getirebileceğinden çoğunlukla “yüzücü kulağı” olarak adlandırılır. Otitis eksterna da kulak memesi şişliği nedenlerindendir.

Diğer Olası Nedenler

Kulak memesi şişkinliğinin diğer muhtemel nedenleri arasında kontakt dermatit, kulağa alınan darbe, yüz kaldırma estetiği gibi cerrahi işlemler, ciltteki döküntüler, folikülit, kulak memesi topakları, kulak kepçesinin iltihaplanması yer alır. 

Kulak memesi şişliği tedavisi

Kulak memenizdeki şişlik ve iltihap geçmiyorsa en kısa zamanda bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmalısınız. Şişliğin sebebi ne ise tedavi ona göre şekillenecektir. Kulak memesinde şişlik çoğu zaman enfeksiyondan kaynaklandığı için doktorunuz muhtemelen size antibiyotik reçete edecektir.

Kulak memesi şişliği bitkisel tedavi yöntemleri

  1. Balı taze limon suyu ile karıştırıp şişlik üzerinde 20 dk bekletmek. Ardından su ile yıkamak.
  2. Kulak şişkinliği olan bölgeye sıcak yahut soğuk kompres yapmak..
  3. Aloe Vera yaprağının içindeki jeli çıkarıp şişliğe günde 2 kez uygulamak..
  4. Şişliği tuzlu su ile silmek.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.