Kulak Mantarı Nedir, Nasıl Temizlenir Tedavisi Ne Kadar Sürer?

  • Genel Sağlık
  • Kulak Mantarı Nedir, Nasıl Temizlenir Tedavisi Ne Kadar Sürer? için yorumlar kapalı
  • 1.463 kez görüntülendi

Kulak Mantarı Nedir, Nasıl Temizlenir Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Otomikoz olarak da bilinen kulak mantarı, dış kulak ve kulak kanalının, çeşitli mantar türleri ile iltihaplanmasıyla meydana gelir. Kulak mantarının en sık karşılaşılan belirtisi kulak ağrısı ve kulakta kaşıntıdır. Kulaktaki mantara, genellikle mantar aspergillus ve candida isimler mantar türleri neden olur. Kulak mantarı tedavisi için genellikle doktorlar antifungal yani mantar enfeksiyonu tedavi edici damlalar reçete eder, kulak mantarı ameliyat diye bir durum söz konusu değildir.

Kulak Mantarı Belirtileri

  1. Kulakta kaşıntı
  2. Kulak ağrısı
  3. Kulakta şişme
  4. Kulak çınlaması
  5. Kulaktan siyah, beyaz ya da sarı bir sıvı akışı
  6. Kulakta işitme azalması
  7. Kulaktan kötü kokulu akıntı gelmesi
  8. Kulak kanalının dış bölümünde kızarıklık
  9. Kulak derisinde pullanma
  10. Kulakta uğultu
  11. Kulak kepçesinde ve boyundaki lenf bezlerinde şişmeler
  12. Kulak yolunun tıkanması
  13. Dış kulak yolunun daralması
  14. Dış kulak yolunda kızarma
  15. Kulakta dolgunluk ya da tıkanma hissi

Kulak Mantarı Neden Olur?

Kulakta mantarı çeşitli mantar enfeksiyonu türlerinden kaynaklanır. Kulak mantarına yol açan yaklaşık 60 farklı mantar türü vardır. Bakterilerin mantarlarla birleştiği ve enfeksiyonun daha da kötüleştiği vakalar da mevcuttur. Kulak mantarının en sık karşılaşılan nedenleri şunlardır;

  1. Kulak karıştırma alışkanlığı
  2. Kulağı karıştırmak için kulak içine sokulan çeşitli maddeler
  3. Kirli havuzda, denizde kirli sularda yüzmek
  4. Deniz, havuz, hamam, sauna hatta banyoya bağlı olarak dış kulağın suyla sık teması sonucu kulak için PH değerinin yükselmesi
  5. Çok sık duş almak
  6. Tropikal iklim (sıcak, rutubetli ve nemli iklim kulak mantarlarının çoğalmasını hızlandırır)
  7. Kulak kanalında doğuştan görülen problemler
  8. Bağışıklık sisteminin zayıf olması
  9. Kortizon ilacı kullananlar, hamileler, şeker hastaları, lösemi ve lenfoma hastaları, kemoterapi gören hastalar kulak mantarına yakalanmak için risk grubundaki kişilerdir
  10. Yüzücülerde uzun süreli suyla temasa bağlı kulak mantarı sıkça görülür.
  11. Kulağa darbe alınmış olması veya kulakta yaralanma varsa ya da kulakta egzama olarak bilinen cilt rahatsızlığı varsa, tüm bunlar kulak mantarına yakalanma riskini artırır.

Kulak Mantarı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kulak mantarı için Kulak Burun Boğaz doktoruna gitmelisiniz.

Kulak Mantarı Nasıl Teşhis Edilir?

Kulak mantarının teşhisi için hasta yaşadığı problemleri kulak burun boğaz doktoruna anlatır. Kulak burun boğaz doktoru otoskop ismindeki aletle kulak zarını ve kulak kanalının içini inceler. Tecrübeli bir doktor kulak içindeki gördüğü belirtilerden kulak mantarını teşhis edebilir. Teşhisinden emin olmak için kulak içinde bir parça sıvı alıp bu sıvıyı labarotuar testine gönderebilir.

Kulak Mantarı Nasıl Geçer?

Kulak mantarının tedavisi için farklı yöntemler mevcuttur. Kulak doktoru öncelikle dış kulak yolundaki mantar oluşumlarını aspiratör yardımı ile alıp kulağı temizlenir. Kulaktaki enfeksiyon geçene kadar doktor uygun gördüğü sürelerde bu işlem tekrarlanır.  İşte doktorların kulak mantarının tedavisi için kullandığımız yöntemler;

Kulak Damlası

Kulaktan mantarın geçmesi için doktor size antifungal damla reçete edecektir. Genellikle bu kulak damlalarının yüzde 2’lik solüsyonu günde birkaç kez yaklaşık bir hafta boyunca kullanılır. Başka bir seçenek de yüzde 5 alüminyum asetat kulak damlaları kullanmaktır. Doktorun reçete edeceği damlayı düzenli olarak kullanmalısınız.

Ağızdan Alınan İlaçlar

Aspergillus gibi bazı mantar enfeksiyonları normal kulak damlalarına direnç gösterebilir. Bu durumda doktor size Itraconazole (Sporanox) gibi oral ilaçlar reçete edecektir. Ayrıca, ağrınız varsa ağrı kesici olarak nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar veya asetaminofen (Tylenol) gibi reçetesiz ilaçları da almanız gerekebilir.

Steroid Damlalar

Kortizon içeren damlalar da mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için doktorlar tarafından reçete edilir. Bu ilaçlar vücutta şişmeye, ağrıya ve iltihaba neden olan durumları önlerler.

Kulak Mantarı Bitkisel, Doğal Tedavi Yöntemleri

  1. Az miktarda beyaz sirke, eczaneden temin edebileceğiniz hidrojen peroksit ve rubbing alkolü ılık suyla karıştırın ve kulak içine dökün. Kulağınıza bir dakika tutun, ardından başınızı sağa veya sola doğru eğip döktüğünüz karışımı dışarı akıtın.
  2. Kulağa iki ayda bir kez ılık zeytinyağı damlatmak,kulak mantarına ve kulak tıkanmasına neden olan kulak içi kirin çözünmesine yardımcı olur.
  3. Biraz zeytinyağı ile ince ince dilimlediğiniz sarımsağı ocağa koyup cezvede kavurun. Ocaktan alıp ılımaya bırakın. Kulak çubuğunu bu karışıma batırıp kulak deliğinizin içine sürün.
  4. Yüzdükten veya banyodan, başınızı yıkadıktan sonra kulakta nemi kurutmak için saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz.

Kulak Mantarı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kulak mantarı zamanında teşhis ve tedavi edilmediği taktirde kulak zarında delinme ve işitme kaybı gibi sorunlara yol açabilir. Kulak mantarı ayrıca çevre kemik dokulara da yayılabilir. Bu nedenle kulak mantarı belirtileri ile karşılaştığınızda ihmal etmeden mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır.

Kulak Mantarı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kulak mantarı tedavisi kişinin genel sağlık durumuna göre 2-3 hafta sürebilir. Ancak dikkat edilmediği takdirde sık tekrarlayan bir enfeksiyondur.

Kulak Mantarı Nasıl Önlenir?

  1. Banyo, deniz, hamam, sauna veya havuz sonrası kulaklar asla ıslak bırakılmamalı, iyice kurulanmalıdır.
  2. Kalabalık havuzlara ve kirli denizlere girilmemelidir.
  3. Aşırı nemli, rutubetli ve sıcak yerlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
  4. İşitme cihazı kullananlar cihazın temizliğine özen göstermelidir.
  5. Mantar oluşumunu tetikleyen acı biber, domates, kızartma ve çikolata gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  6. Kulağa parmak, pamuklu çubuk vb herhangi bir cisim sokup kurcalamamalıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.