Kulak Arkasında Şişlik (Beze): Ciddi Durumun Habercisi Olabilir

  • Genel Sağlık
  • Kulak Arkasında Şişlik (Beze): Ciddi Durumun Habercisi Olabilir için yorumlar kapalı
  • 1.097 kez görüntülendi

Kulak Arkasında Şişlik (Beze): Ciddi Durumun Habercisi Olabilir

Kulak arkasında beze (şişlik), genelde vücudunuzda bir enfeksiyon olduğunun belirtisidir. Lenf düğümleri vücudun genelinde, özellikle boyunda, kulak arkalarında ve kolların arkasında bulunur. Bu küçük, fasulye şeklindeki düğümler bazı besinler ve sıvılar barındırırlar.Ayrıca kandaki ve vücut dokularındaki atık maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olurlar. Lenf düğümleri ayrıca kana giren bakteri, virüs gibi zararlı etkenlere karşı antikor üretirler. Sonrasında, bunları emerek vücuttan atılmasına yardımcı olurlar, bu da lenf düğümlerinin geçici olarak şişmesine sebep olur. Bu acıya neden olmaz, ama rahatsızlık hissi verebilir.

Kulak Arkasında Şişlik (Beze) Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Endişelenmeli miyim?

Kulak arkasında beze (şişlik), genelde vücudunuzda bir enfeksiyon olduğunun belirtisidir. Lenf düğümleri vücudun genelinde, özellikle boyunda, kulak arkalarında ve kolların arkasında bulunur.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Eğer kulak arkasındaki beze uzun süredir varsa, tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir problemin habercisi olabilir. Bu durumda tıbbi yardım almayı ihmal etmeyin.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Kulak arkasında beze için Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümüne gidilir.

Kulak Arkasında Şişliğin (Beze) Olası Nedenleri

Lenf düğümleri, bağışıklık sistemini harekete geçiren yeni dokular gibi, vücuttaki değişimlere karşı hassastır. Aşağıdakiler kulak arkasında bezenin en yaygın nedenleridir.

1 Enfeksiyonlar

Lenf düğümlerini şişiren enfeksiyonlar, bakteriyel, virüssel veya mantar kaynaklı olabilir. Vücuda bir enfeksiyon girdiğinde, hücreler bununla savaşmak için antikor üretir. Enfeksiyonlar lenf düğümlerinin antikor üretmesine neden olup şişmesine sebebiyet verirler. Lenf düğümleri antikor ürettikleri gibi, şişerler. Eğer kulak arkasındaki lenf düğümleri şişkinse, bu kulakta, gözlerde veya kafa derisinde bir enfeksiyon olduğu anlamına gelebilir. Bu bir alerjik reaksiyon göstergesi de olabilir. Kulak arkasında şişkinliğe neden olan bazı enfeksiyon türleri şunlardır:

Mantar Enfeksiyonu:

    • Mantar enfeksiyonu, vücutta kendilerine karşı antikor üretildiği için kulak arkasında bezelenmeye sebep olabilir. Eğer enfeksiyon cilde zarar veriyorsa, kafa derisinde kaşıntıya ve saç kaybına neden olabilir.

Ağız İçinde Bakteri: Bademciklerde oraya çıkan enfeksiyon da vücuttaki antikor üretiminden dolayı kulak arkasında bezelenmeye neden olur. Ağızdaki yaralar veya diş eti iltihabı da lenf düğümlerinin şişmesine neden olur.

Mononükleoz: Mononükleoz, veya mono, enfeksiyon oluşumdan dolayı lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilir. Kan testi yaptırmak rahatsızlık sebebinin bu olup olmadığını gösterebilir. Mono belirtileri griple benzerlik gösterir, bunlara bir kaç gün boyunca süren aşırı yorgunluk eşlik edebilir.

2 Yaralanma

Boyunda yaralanma vücut yarayı iyileştirmeye çalıştığı için lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilir. Isırıklar ve kesikler bu ihtimali arttırır, çünkü vücut yaranın enfeksiyon kapmasına karşı savaşıyor olabilir. Eller, ayaklar ve genital bölgeler gibi hassas yerlerdeki yaralar da önlem tedbirleri nedeniyle lenf bezeleri oluşmasına neden olabilir.

3 Bağışıklık Sistemi Hastalıkları

Haşimato hastalığı, deri veremi gibi bağışıklık sistemi hastalıkları da lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilir. Bu bağışıklık sisteminin hastalıktan zarar görmesinden dolayı meydana gelir.


4 Kulak Arkasında Şişlik Kanser

Bazı kanser türleri lenf düğümlerinin büyümesine sebep olabilir. Bu, lenfoma veya kan kanseri gibi hastalıklı hücrelerin vücutta dolaşmasına neden olan kanserlerin yaygın bir belirtisidir. Eğer kulak arkasında beze oluşmuşsa bu bölgede oluşan bir tümörden dolayı vücudun alarm durumuna geçtiğinin işareti olabilir.

Kulak Arkasında Şişlik (Beze) Tedavisi

Kulak arkasında bezenin tedavisi rahatsızlığınızı ve bu hastalığa eşlik eden diğer belirtileri gidermeyi hedefler. Evde tedavi genelde yeterli rahatlama sağlar, fakat eğer evde tedavi bir etki göstermezse doktorunuza başvurmanız gerekir.

Evde Tedavi
Çoğu zaman, evde tedavi kulak arkasında bezeyi iyileştirmeye yeterli olur. Sıcak kompres uygulamak sizi rahatlatabilir, fakat deriyi yakmamak için aşırı sıcak olmamasına dikkat edin. Eğer boğazda enfeksiyon veya sinüslerde iltihaplanma varsa tavuk suyu ve çay gibi sıcak içecekler rahatlamanıza yardımcı olabilir. Vücudunuz enfeksiyonla savaşırken lenf düğümlerinin bir kaç gün şiş kalması normaldir.

Tıbbi Tedavi
Enfeksiyon vücuttan atılınca lenf düğümleri eski boyutuna dönecektir. Eğer çok uzun zaman alıyorsa ve diğer belirtiler rahatsızlık veriyorsa enfeksiyona karşı antibiyotik almak için doktora başvurmanız gerekir. Doktorunuz ne tür enfeksiyon kaptığınızı ve ona uygun tedaviyi belirleyebilmek için bir takım testler yapacaktır. Lenf düğümlerinde şişkinliğe neden olan tümör veya diğer ciddi problemlerin varlığının belirlenmesi için X-ray veya tomografi çektirilmesi gerekebilir. Kulak arkasındaki lenf düğümleri özellikle kanserli hücrelere duyarlıdır, eğer düzensiz bir eğilimdelerse acil tıbbi müdahale gereklidir.

Şu Durumlarda Hemen Doktora Görünün

Kulak Arkasında Sertlik

Eğer kulak arkasındaki beze haftalardır şişkinse, garip hissettiriyorsa, hassaslaşmış veya kızarmışsa, sertleşmiş ve sabitlerse, sorunun ne olduğunu anlamak için doktora görünmeniz gerekir. Eğer geceleri terliyorsanız, ateşleniyorsanız veya gereksiz kilo kaybı yaşıyorsanız hemen doktora görünün. Bu kulak arkasını etkileyen çok daha ciddi bir problemin habercisi olabilir. Boyunda veya köprücük kemiği etrafında şişkinlik olup olmadığını kontrol edin. Bu vücudun daha hassas yerlerini tehdit eden bir enfeksiyonun işareti olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.