Kronik Lenfositik Lösemi Nedir? Kronik Lenfositik Lösemi Tedavisi Var Mı?

  • HASTALIKLAR
  • Kronik Lenfositik Lösemi Nedir? Kronik Lenfositik Lösemi Tedavisi Var Mı? için yorumlar kapalı
  • 1.099 kez görüntülendi

Kronik Lenfositik Lösemi Nedir? Kronik Lenfositik Lösemi Tedavisi Var Mı?

Lenfositler, bağışıklık sisteminde bulunan ve mikroplara karşı savaşan ayrıcada lökositleri meydana getiren hücre çeşitidir. Bu lenfositlerin aşırı birikmesi sonucu oluşan hastalığa ise Kronik Lenfositik Lösemi ismi verilir. Kemik iliğinde ve kandaki lenfositler birikmesi sonucunda yine lenfositlerin miktarı artar. Bu artmayla birlikte düşünüldüğü gibi bir yarar yerinin zıttına bağışıklık sistemi yavaş yavaş bitiyor ve vücut bağışıklık sistemi artık çalışamaz hale geliyor. Çünkü üretim fazla olunca normal ve yararlı diğer bazı hücrelerin yapımı engellenmektedir.

konjuge

Çabuk yorulma, kilo kaybı, ateş ve halsizlikle görüldüğü gibi bazende rastgele bir kan testinde çıkabilmektedir. Genelde bir anda belirtisiz şekilde ortaya çıkar . Bazen de lenf ve dalak büyüklüğünden de teşhis edilebilmektedir. Tam olarak nedeni belli değildir bu hastalığın. Ayrıca bu kötü hastalığın tek iyi yönü ise kalıtsal olarak çocuğunuza geçmemektedir. Bulaşmadığı içinde her hangi bir cinsellik ve ya diğer yollarla bulaşması imkansızdır.

Kronik Lenfositik Lösemiye Nasıl Tanı Konulur?

Tanısı konulmadan önce kesinlikle birçok kez test yapılmaktadır. Emin olmak amacıyla yapılan testlerde, lökosit sayısının devamlı artışı gözleniyorsa KLL olma olasılığı düşünülür. Bunlara ek olarak periferik yayma hastalığıda bunu destekliyorsa, kemik ilik testi yapılır ve sonrasında özel bir aletle kesin incelemeler bulunarak tanısı konur. Hastanın muayenesi ile birlikte evreler belirlenir.

Evre 0:  Dalak ve ya lenf bezleri şişmemiştir. Trombosit ve diğer hücrelerin yapımı henüz normaldir.

Evre 1: Lenf bezinde büyüme görülmekle birlikte, lenfositlerde çoğalma görülür.

Evre 2: Çoğalan lenfositler ile birlikte dalakta artık büyümektedir.

Evre 3:Lenfosit ile anemi sayısı aynıdır. Dalak ve lenf bezlerinde büyümüşlük hali görülür.

Evre 4: Trombosit sayısındaki düşüklükle birlikte lenfosit sayısı dengededir.

Kronik Lenfositik Lösemi Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavisinde kemoterapi ve radyoterapi yoluna gidilir. Tedavi yapılması gereken durumlar vardır. Örnek vermek gerekirse sık tekrarlanan enfeksiyon durumları, kilo kayıpları, dalağın hızlı büyümesi, hastalığı lenfomaya dönüşenler vs. gibi rahatsızlıklarda tedavi yoluna acil gidilmelidir.

Acil Şifalar Dileriz. 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.