Köpüklü İdrar Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Köpüklü İdrar Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.859 kez görüntülendi

Köpüklü İdrar Nedenleri ve Tedavisi

İdrar, normalde açık renkli ve berrak iken, köpüklü idrar anormal bir sağlık durumuyla ilişkili olabilir. Eğer sıklıkla meydana geliyorsa, tıbbi tedavi gerektiren bir bozukluğun altında yatıyor olması mümkündür.

Metabolizmanın atıkları, böbrekler tarafından idrar yoluyla vücuttan tahliye edilir. İdrar, böbrek tarafından kandan süzülmüş atıkları içerir ve sonuç olarak idrar yolu aracılığıyla mat, açık sarı ya da kehribar renkli bir sıvı vücuttan çıkarılır. İdrar; su, ürik asit, üre, inorganik tuzlar, amonyak ve parçalanmış kan pigmentlerinden oluşur.

 

Köpüklü İdrarın Belirtileri

Genellikle idrar köpüklü olarak ortaya çıkmaz. Buna rağmen, bazen idrar çıkarma hızına bağlı olarak bir miktar köpük ortaya çıkabilir. Ayrıca bazen vücuttaki su yetersizliğine de işaret edebilir ve köpüklü idrar, idrarın koyu oluşunun göstergesidir. Ne var ki, eğer sık sık köpüklü idrar ile karşılaşıyorsanız, bu altında yatan bir hastalık ya da rahatsızlığın bir göstergesi olabilir ve tıbbi bir değerlendirme gerektirir.

Köpüklü idrar koyu ya da bulanık renkli olabilir. Bazı kişilerin idrarlarında kan ya da irin olabilir. Eğer bir enfeksiyon var ise, idrar çıkarmaya ağrı da eşlik edebilir. Kadınlarda, eğer vajinal enfeksiyon mevcut ise, vajinal akıntı idrarı bulanık ve köpüklü yaparak idrarla birlikte görülebilir.

Köpüklü İdrarın Nedenleri ve Tedavileri

1 Hızlı İdrar Yapmak ve Sıvı Kaybı

Hızlı idrar yapma, idrarda köpüklenmeye neden olabilir. Bazı insanlar lavaboya gitmeyi erteleyerek mesanelerinde çok fazla idrar biriktirirler. Bu da, şiddetli idrar yapmaya yol açar ve mesanenin hızlı boşaltılmasıyla sonuçlanır. İdrar akışı, şiddetli bir şekilde klozete çarparak köpük oluşmasına neden olur.

Bazı insanlar ise, çok az su ya da sıvı tüketerek sıvı kaybına neden olur ki bu da böbreklerin koyu idrar üretmesine yol açar. Bu da ayrıca köpüklü idrar üretimiyle sonuçlanır.

Tedavisi: Eğer idrardaki köpük, sıvı kaybı ya da hızlı idrar yapmadan kaynaklanıyorsa endişe etmeye gerek yoktur. Kişi, sadece şiddetli ve hızlı idrar yapmaktan kaçınmak için, mesanesini düzenli olarak boşaltmalıdır. Koyu ve köpüklü idrarı önlemek için her gün bol miktarda su içmek ve yeterli sıvı tüketimini sağlamak, ayrıca tavsiye edilir.

2 İdrarda Protein

İdrarda protein miktarının fazla oluşu da köpüklü idrarla sonuçlanmasındaki yaygın etkenlerden biridir. Az miktarda proteinin idrar içerisinde dışarı atılabilmesi doğaldır. Bununla birlikte, fazla miktarda protein atıldığı zaman oluşan anormal durum, proteinuri olarak bilinir.

Kandaki proteinler böbrekteki glomerüller tarafından düzenlendiği için, genelde idrar ile dışarı atılmazlar. Bununla birlikte bazı rahatsızlıklar, proteinlerin idrara sızmasına neden olabilir ve bunlar:

  • Böbrek iltihabı
  • Böbrek hasarı
  • Besinsel protein alımında aşırılık (et, tavuk ya da balık veya besinsel destekleyiciler gibi yüksek proteinli gıdalardan kaynaklı)

Tedavisi: Köpüklü idrar, idrarda aşırı miktarda protein olmasının bir özelliğidir. İdrar tahlilinde proteinuri belirlenebilir. Bu durumlarda uzmanlar, protein desteklerinin ya da aşırı miktarda protein içeren gıdaların azaltılmasını tavsiye eder. Yerinde bir teşhis ve tedavi için doktor muayenesi önerilir.

3 İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolunda bakteri ya da mantar sebepli bir enfeksiyon, bulanık ve köpüklü idrarla neticelenebilir. Buna genelde idrar yaparken yanma eşlik eder ki bu, idrar yolları enfeksiyonunun bir özelliğidir. Enfeksiyona sebep olan mikroorganizmalar kişinin idrarında köpük üretirler.

Tedavisi: İdrar yolu enfeksiyonu çoğu zaman idrar analizinde saptanır ve antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Hastaların ayrıca, mikroorganizmaları saklandıkları yerden çıkarmak için bol miktarda sıvı tüketmeleri tavsiye edilir.

4 Fistül Oluşumu

Bazı insanlarda, kalın bağırsak ve mesane arasında fistül ya da doğal olmayan bir bağlantı meydana gelebilir ve buna vezikokolik fistül adı verilir. Mesane şişer ve sıvı derinin altında toplanır. Köpük meydana gelir ve yapılırken idrar köpüklü olur. Ayrıca, kalın bağırsakla olan bağlantıdan dolayı, idrar kötü kokulu olabilir ve dışkı içerebilir. Bu durum normal değildir ve Crohn hastalığı ya da bir tümör gibi altında yatan başka bir rahatsızlığın işareti olabilir.

Tedavisi: Bu rahatsızlıkla ilgilenilmesi için doktor tavsiyesi aranmalıdır.

5 İdrarda Meni

Cinsel birleşmeden sonra, kişinin idrar yolunda bir miktar meni kalabilir ve idrar ile atılabilir. Bununla birlikte, küçük miktarlardaki meni genelde idrarda köpüğe yol açmaz. Retrograd ejakülasyon adı verilen başka bir rahatsızlıkta, eğer büzgen kas (geriye doğru akışı engelleyen bir kas) düzgün olarak çalışmıyorsa fazla miktarda meninin mesaneye geri dönüşüyle sonuçlanabilir.

Tedavisi: Bu da genellikle köpüklü idrarla ilişkilidir ve doktor tavsiyesi önerilir.

Böbrek Hastalığı

Şeker hastalığı ya da böbrek taşı gibi böbrek hastalıkları komplikasyonlarına sahip olan insanlar da ayrıca köpüklü idrar yapabilir.

Tedavisi: Böbrek hastalığının teşhisi için, basit bir idrar tahlilini takiben, daldırmalı yüzey ölçeği testi ve diğer kan testleri gibi ilgili başka testler yapılabilir. Böbrek fonksiyonlarının daha iyi değerlendirilebilmesi için 24 saatlik idrar testi de talep edilebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.