Konserve Ton Balığı Civa İçerir mi, Sağlıklı mı?

  • Genel Sağlık
  • Konserve Ton Balığı Civa İçerir mi, Sağlıklı mı? için yorumlar kapalı
  • 844 kez görüntülendi

Konserve Ton Balığı Civa İçerir mi, Sağlıklı mı?

Konserve ton balıkları yağsız ve ucuz protein kaynaklarındandır. Ancak çoğu balık türünde olduğu gibi ton balığı da civa içerir. Bu nedenle, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ton balığı da dahil olmak üzere bazı balık türlerinin tüketimini sınırlamayı tavsiye ediyor. Yiyeceğiniz konserve ton balığı miktarı fiziksel durumunuza ve seçtiğiniz ton balığı türüne göre değişkenlik gösterir.

Konserve balıkları civa içerebilir

Konserve ton balıkları çeşitli balık türlerinden yapılır ve bazı balık türlerinde ise civa olarak adlandırılan küçük dozları bile toksik etkiye neden olan ağır metaller bulunur. Bu tür konserve ton balıkları, özellikle fetüs, bebek, ve küçük çocuklarda, sinir sistemini bozabilen Methylmercury ismindeki maddeden yüksek miktarda içerir. “Amerikan Çevre Koruma Ajansı” ve “Gıda ve İlaç İdaresi” kurumları beyaz ton balığının, light ton balığından daha yüksek miktarda civa içerdiğini, beyaz ton balığı tüketimini ise haftada en fazla 170 gram ile sınırlamak gerektiğini bildiriyorlar.

Konserve ton balığı gıda zehirlenmesine neden olabilir

Diğer gıdalarda olduğu gibi konserve ton balığı da gıda zehirlenmesine hatta ölüme neden olabilmektedir.  Clostridium botulinum, Salmonella, Shigella, Campylobacter jejuni ve Escherichia coli gibi patolojik bakteriler içeren konserve ton balıkları gıda zehirlenmesi için riskli gruplardandır.Konserve ton balığından dolayı meydana gelen gıda zehirlenmesinde ilk 36 saat içinde ishal, kusma ve mide krampları gibi belirtiler görülür. Konserve ton balığından zehirlenmemek için bilindik markaları tercih edin. Konserve ton balığından zehirlenmeyi önlemenin bir diğer yolu da kutuyu açtıktan 2 saat içinde tüketmek yahut açılmış ton balığı konserve kutusunu buzdolabında muhafaza etmektir.

Konserve ton balığında tuz oranı yüksektir

Sodyum insan hayatı için gerekli minerallerden biridir. Fakat yüksek miktarda sodyum tüketimi kan basıncını yükseltip, felç riskini artırabilir. 100 gram ton balığı 400 mg sodyum içerir ki bu oran günlük tuz ihtiyacının önemli bir kısmına tekabül eder. Ayrıca birçok konserve ton balığı ürünü sodyum ilaveli olarak piyasaya sunulur.  Konserve ton balığı almadan önce etiketini okuyup, düşük sodyumlu olanları tercih edin, yahut konserve ton balığına tuz eklemeden tüketin.

Ne kadar konserve ton balığı tüketimi güvenlidir?

Beyaz ton balığı 6 yaş altındaki çocuklar için ayda 85 gram, 6-12 yaşındaki çocuklar için 127 gram, hamilelerde dahil yetişkinler için 1 ay boyunca haftada 3 keze kadar kadınlar için 170 gram, erkekler içinse 226 gram güvenle tüketilebilir. Light tuna balığında ise 6 yaşın altındaki çocuklar ayda 85 gram, daha büyük çocuklar ve yetişkinler ise haftada 1 kez güvenle tüketebilir.

Balık İle Yoğurt Yenirmi? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Balık Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Bebeklere Balık Ne Zaman Verilir? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklerde Ve Çocuklarda Balık Yağı Kullanımının Sağlığa Faydaları Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.