Kök Hücre Tedavisinin Uygulandığı Bölgeler Nelerdir

  • ESTETİK VE GÜZELLİK
  • Kök Hücre Tedavisinin Uygulandığı Bölgeler Nelerdir için yorumlar kapalı
  • 1.334 kez görüntülendi

Kök Hücre Tedavisinin Uygulandığı Bölgeler Nelerdir

Bilim insanlarının insanlık adına yaptığı araştırma ve keşiflerden yalnızca birisi olan kök hücre tedavisi tıp dünyasına büyük ölçüde katkı sağlamıştır. Son yıllarda artış gösteren tedavisi olmayan ağır hastalıklar için birçok yöntem araştırılırken, bu hastalıklardan en öne çıkanı olan kanser kemoterapi yöntemiyle tedavi edilmeye çalışılsa da özellikle ilerlemiş olan kanserli hücrelere kemoterapi bir çözüm olamamaktadır. Tam da bu noktada doktorlara ve hastalara umut ışığı olan kök hücre nakli karşımıza çıkıyor. Peki, kök hücre nakli nedir? Nasıl yapılır?

Kök Hücre Nakli

İsminden de anlaşıldığı üzere kök hücre nakli hasar görmüş ve görevini yapamayacak hale gelmiş hastalıklı hücrelerin yerine sağlıklı kök hücrelerin naklinin gerçekleştirilmesi şeklinde uygulanan tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi yeni keşfedilmiş olmasıyla birlikte ülkemizde de yeni yeni uygulanmaya başlanmıştır.

Kök Hücre Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kök hücre tedavisi az sayıda uygulanmakla birlikte birçok hastalığa da umut olmuştur. Fakat sonucunun iyi olduğu gibi oldukça da zahmetli ve zor bir tedavi yöntemidir.

Kök hücre tedavisindeki ilk adım taze ve sağlıklı kök hücrelerin temin edilmesidir. Kök hücre üretimidöllenmeden hemen sonraki süreçte yani anne karnında yeni bir canlının oluşmaya başlamasıyla başlar ve sadece bu aşamadaki hücreler kök hücre olarak kullanılabilir. Ülkemizde bebeğe zarar verme riskinden ve hatta gelişimini tamamen durdurma riski olmasından dolayı gebelik esnasında kök hücre alınması yasalarla engellenmiştir. Bu işlem ancak doğumun gerçekleşmesinden sonra yapılır.

Kök Hücre Alımı Nasıl ve Nereden Gerçekleştirilir?

Kök hücrenin gebelik esnasında alımının yasak olmasından dolayı gebeliğin sonlandırılması beklenir. Gebelik sonlandırıldıktan sonra anne ve bebeği birbirine bağlayan aynı zamanda gebelik süresi boyunca besin alışverişinin sağlandığı göbek kordonu kesilir. Kesilen göbek kordonundaki yoğun kan kök hücre bakımından oldukça zengindir. Bu yüzden göbek bağındaki kök hücreler alınarak ihtiyaç olan bölgeye nakli sağlanır.

Kök Hücrelerin Farklılaşma Süreci

Kök hücrelerin kullanım amacı hasarlı hücrelerin yerine nakledilerek onların görevini üstlenmesidir. Fakat kök hücreler başlangıçta hiçbir organ ya da doku için özelleşmemişlerdir. Fakat potansiyel bir farklılaşma özellikleri olduğu için nakledildikleri doku ya da organa özgü özellikleri oluşup sadece o hücrenin özelliklerini taşımaya başlayacaklardır.

Kök Hücre Tedavisinin Kullanım Alanları ve Uygulandığı Bölgeler

Kök hücrelerin uygulama alanları oldukça geniştir. Kimi zaman ağır hastalıklarda ve normal tedavi yöntemleriyle çözümlenemeyen hastalıklarda kullanılırken kimi zaman da estetik alanında kullanılmaktadır.

Farklı şekillerde elde edilen kök hücrelerin kullanım alanlarını;

  • Diyabet rahatsızlıkları
  • Parkinson ve Alzheimer
  • Göğüs, burun, kalça ve yüz estetiği
  • Kanser
  • Saç dökülmesi
  • Yara ve yanık izlerinin tedavisi
  • Akne ve sivilce izi tedavileri
  • Onkolojik meme cerrahisi
  • Kas ve eklemleri zorlamaktan kaynaklanan yaralanmalar

olarakhastalıklardan estetik kaygılara kadar birçok alanda olduğunu söyleyebiliriz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.