Kızamık ve Kızamıkçık Hastalıkları

  • HASTALIKLAR
  • Kızamık ve Kızamıkçık Hastalıkları için yorumlar kapalı
  • 2.080 kez görüntülendi

Kızamık ve Kızamıkçık Hastalıkları

 Kızamık  

Kızamığa neden olan morbilli adı verilen bir çeşit virüstür. Genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. Çocukların çoğu okula başladıklarında kızamığı ya geçirmiş ya da aşı ile korunmuştur. Bu sebeple okul çağında kızamık nadir görülür. Kızamık 0-6 yaş arasında, zayıf, gelişme geriliği olan çocuklarda ağır seyreder ve ölümlere neden olabilir.

Kuluçka devri: 10-12 gündür.

Bulaşma süresi: Hastalık nezle, öksürük, gözlerde sulanma, çapaklanma, isteksizlik, yorgunluk, iştahsızlık ile başlar. Ateş yüksektir. 4-5 gün içinde yüzden başlayıp yüzden başlayıp vücuda yayılan döküntüler görülür ve ateş düşer. Ateşin ikinci defa yeniden yükselmesi ishal, orta kulak iltihabı, zatürre gibi iltihabın başladığına işarettir ve tehlikeyi işaret eder.

Halk arasındaki ‘’kızamıklı çocuğun ateşini düşürmek sakıncalı’’ inanışı çok yanlıştır. Aksine yüksek ateş çocuğun havale geçirmesine neden olacağı için ateşli giden her hastalıkta çocuğun ateşi düşürülmelidir. Çocuğun üstü açılarak ve doktorun verdiği ilaçlarla hastanın ateşi düşürülmelidir.

Korunma: Yüksek oranda koruyucu aşısı vardır. Aşılanan çocuklar hastalığa hemen hemen hiç yakalanmazlar. Aşılananların %5’i çok hafif geçirirler.

Ülkemizde geçmiş yıllarda çok fazla bebek ölümlerine yol açan bu hastalık aşı sayesinde 0-6 yaş grubunda da az görülmeye başlandı. Hastalıktan tam korunmak için çocukların mutlaka aşılanmalıdır. Kızamık geçirmemiş ve aşısız çocukların hastalarla temas etmemesi önemlidir.

Öneriler:

1-Hasta çocuk toplu ortamlara sokulmamalıdır.

2-Ateşli dönemde çocuğun ateşi mutlaka düşürülmelidir. Doktorun vermiş olduğu ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılmalıdır.

3-Sulu, kalorisi yüksek tüm gıdalar, süt, taze sıkılmış meyve suyu, sebze çorbaları verilmelidir.

4-Çocuğun odası havalandırılmalı fakat hava akımı olmamalıdır

Kızamıkçık

Kızamığa benzer döküntü yapan, hafif geçirilen bir hastalıktır.

 Bulaşıcılık süresi: Kızamıktaki gibidir.

Belirtiler:  Döküntülerin yanı sıra hafif ateş, nezle ve boyun lenf bezlerinde ve kulak arkasındaki lenf bezlerinde şişme görülür. Döküntüler 2-3 günde kaybolur.

Korunma: Aşı ile korunma mümkündür.

Çocukluk çağında tehlikesiz bir hastalıktır. Ancak gebeliğin özellikle ilk 3 ayında hastalığın geçirilmesi düşüklere, ölü doğumlara ve sakat çocuk doğmasına (körlük, sağırlık, kalpte birtakım sorunlar) sebep olur. Daha önce hastalığı geçirmemiş hamilelerin kendilerini korumaları önemlidir.

Öneriler: Hastalık çok hafif geçirildiğinden yapılması gerekli önemli bir tedavi yoktur. Doktorun vereceği ateş düşürücüler ve (eklem ağrıları için)  ağrı kesiciler kullanılması hastanın rahatlaması açısından önemlidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.