Kısırlık Nedir ve Tedavisi

  • KADIN SAĞLIĞI
  • Kısırlık Nedir ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 847 kez görüntülendi

Kısırlık Nedir ve Tedavisi

Bu konumuzda sizlere hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilecek bir rahatsızlık olan kısırlık nedir üzerine bilgiler sunacağız. İnsanlar tarih boyunca bu sorunun cevabını arayıp durmuştur. Çok eski zamanlarda pek bir çaresi dermanı olmayan bu rahatsızlık her ne kadar umut kırıcı olsa da çözümler tükenmez. Günümüzde modern tıp’ın gelişmesiyle birlikte çocuk sahibi olmak kolay, tabi bunun yanı sıra kısırlık tedavisi içinde birçok konu mevcut olmaktadır. Normal çiftlerin 1 ayda gebe kalma ihtimalleri %20-25, 6 ayda %75 ve 1 yılda ortalama %90’dır. Gebeliklerin çoğunluğu, yumurtlamadan 6 gün önce veya yumurtlama gününde bulunan sperm takviyeleri neticesinde görülür. Ham kadın hem de erkek için döllenme oranı 24 yaşında en yüksek seviyededir. İlerleyen yaşla beraber, doğru oranlı olarak oranlarda azalma görülür. Kısır çiftlerde problem 1/3 oranında kadınlardan ve aynı oranda erkeklerden kaynaklanırken, her ikisinden kaynaklama oranı da yine aynıdır.

Yapılan tetkik ve muayeneler neticesinde bir tedavi planı çıkartılır. Erkeklerde yaşam tarzı semen parametrelerini bozabilir. Kas yapmak için kullanılan ilaçlar, alkol bağımlılığı, sıcak ortamda çalışma, fiziksel aktivite ve bazı ilaçlar kısırlık oluşumunu tetikleyebilir. Tedavide yardımcı üreme teknikleri ve cerrahi operasyonlar düzenlenebilir. Bu tür neden olacak sorunları öncelikli olarak saptamak, tedavinin başlangıç seviyesi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle bu durumdan kaçmak yerine tedavi yöntemleri üzerine kendinizi umut bağlayarak üzerinde durmanız size faydalı olacaktır. Birçok farklı sebebe dayalı olan kısırlık üzerine bilgi vermeye devam ediyoruz.

VARİKOSEL

Erkek testislerinin toplardamarlarda anormal variköz genişlemesine Varikosel denir. Çocuk problemi olan erkeklerin %40’ında ve genel erkeklerin de %15’inde varikosel bulunur. Varikösel erkeklerde kısırlığa neden olan en önemli etkenlerden biridir. Testislerden akan kirli kanın dolaşıma karışmayıp birikmesiyle, testis içlerinde ısı artışı olur ve beslenme alışkanlığı bozulur. Bu zehirli artıklar ise, sperm üretimini aksi yönde etkileyeceğinden kısırlık oluşur.

Kesin tanının konulması için, üroloğun soğuk bir ortamda hem yatar pozisyonda hem de ayakta elle muayenesiyle ortaya çıkar. Ameliyatlar genellikle lokal anestezi altıda yapılır ve bunların arasında en yöntemde Mikroskobik ameliyatıdır. Ameliyat sonrası bozukluklar %80 oranında ve maksimum bir senede düzelme gösterir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.