Kimyon, maydanoz ailesinin bir üyesi olan bitki Cuminum cyminum’un kurutulmuş tohumudur.

Çiçekli bitki Apiaceae ailesine aittir ve doğu Akdeniz’den Hindistan’a kadar uzanan bir bölgede yetişir. Bitkinin kurutulmuş meyvesinde bulunan tohum ve öğütülmüş kimyon tohumları, çeşitli kültürlerde yemeklerde kullanılır. Ayrıca geleneksel tıbbi bitki olarak birçok kullanım alanı vardır; özellikle de enfeksiyonları iyileştirme ve sindirim sistemine yardım etme özelliği nedeniyle çok yararlıdır.

 

Kimyon tohumu düz ve dikdörtgen şeklinde, sarı kahverengi renktedir. Tohumlar, kendilerine özgü lezzetleri ve aromaları nedeniyle baharat yapmak için kullanılırlar. Kimyon yemeklere eklendiğinde, sıcak ve toprağımsı bir lezzet yaratır; bazı et yemeklerine, soslara, güveçlere, çorbalara ve acı soslara eklenebilir.

 

Kimyon tohumları, farklı ve baharatlı lezzetleri için kullanılmakla kalmaz, aynı zamanda tıbbi amaçlar için de sıkça tüketilirler. Sanskritçe, kimyon, “sindirime yardımcı olan” anlamına gelen Jira olarak bilinir ve İncil’de en çok bahsedilen otlardan biridir. Kimyonun, kalp hastalığı, hemoroit, inflamasyon, uykusuzluk, kusma, zayıflamış bağışıklık sistemi ve viral enfeksiyonlar için faydalı olduğuna da inanılmaktadır.

Kimyon Tohumu Besin Değerleri

Cuminaldehyde, cymene ve terpenoid, kimyon tohumlarının ana uçucu bileşenidir. Tohumlar diyet lifi, demir ve kalsiyum gibi gerekli mineraller, B kompleks vitaminleri ve antioksidan vitaminler için mükemmel bir kaynaktır. Bir çorba kaşığı bütün kimyon tohumunun besin içeriği listesi aşağıdaki gibidir:

22 kalori

1 gram yağ

sıfır gram kolesterol

10 miligram sodyum

3 gram karbonhidrat

1 gramlık lif

0 gram şeker

1 gram protein

76 uluslararası birim A vitamini (Günlük ihtiyacın % 2’si)

0.5 miligram C vitamini (Günlük ihtiyacın % 1’i)

0.2 miligram E vitamini (Günlük ihtiyacın % 1’i)

0.1 miligram tiamin (Günlük ihtiyacın % 1’i)

0.3 miligram niasin (Günlük ihtiyacın % 1’i)

0.1 miligram riboflavin (Günlük ihtiyacın % 1’i)

4 miligram demir (Günlük ihtiyacın % 22’si)

0.2 miligram manganez (Günlük ihtiyacın % 10’u)

56 miligram kalsiyum (Günlük ihtiyacın % 6’sı)

22 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın % 5’i)

30 miligram fosfor (Günlük ihtiyacın % 3’ü)

107 miligram potasyum (Günlük ihtiyacın % 3’ü)

0.1 miligram bakır (Günlük ihtiyacın % 3’ü)

0.3 miligram çinko (Günlük ihtiyacın % 2’si)

 

Sindirime Yardım Eder

Kimyonda bulunan bir bileşik olan Timol’ün asit, safra ve enzim salgılayan bezleri uyardığı bilinmektedir. Bu bileşik, mide ve bağırsaklardaki gıdaların sindirilmesinden sorumludur.

 

Hemoroit; anüs ve rektum damarlarında basınç artışı nedeniyle olur ve insanların yüzde 75’i hayatlarının bir noktasında hemoroit yaşayacaktır. Damar üzerindeki basınç şişme, ağrı ve kanamalara neden olur. Hemoroidin bir ana nedeni kabızlıktır; kimyon tohumları yüksek lifli bir gıda olduğundan, sindirim sistemini uyararak hemoroit tedavisine doğal olarak yardımcı olurlar. Kimyon tohumları ayrıca antifungal ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir, bu nedenle, hemoroid semptomu olan anüs içinde bir enfeksiyon varsa, kimyon da bu sorunun tedavisinde yardımcı olacaktır.

Kimyon, gastrointestinal sistemdeki gaz oluşumunu önleyerek sindirime yardımcı olur. Kimyon tohumlarının gaz giderici özellikleri mide ağrıları ve karın ağrısını geçirebilir.

Bağışıklık Sistemini Artırıyor

Kimyon tohumlarında bulunan C vitamini, baharatın bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi olarak anılmasına sebep olur. C vitamini, bağışıklık sistemi stres yüzünden zayıflayan kişilere faydalıdır. Stresin toplumumuzda ortak bir sorun haline geldiğini göz önüne alarak, yeterli C vitamini alımı kişinin genel sağlığı için ideal bir araç olabilir.

 

C vitamininden zengin gıdalar tüketmek, iltihap ile mücadele ederek, kan basıncını düşürerek, inme ve kalp krizi riskini azaltarak, kansere yol açan oksidatif stresle mücadele ederek ve sağlıklı cildi teşvik ederek bağışıklık sistemini destekler.

 

Solunum Rahatsızlıklarını İyileştirir

Kimyon tohumları bir balgam söktürücü ve antikogestif ajan görevi görür; hava yolları, akciğerler ve bronşlardan mukus temizlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda uyarıcı ve dezenfektan olarak çalışır, bu nedenle mukus hava yollarından temizlendikten sonra, kimyon tohumları tıkanıklığa neden olan durumun iyileşmesine yardımcı olabilir.

 

Örneğin astım, bronş kas spazmlarına, akciğer astarının şişmesine ve artan mukus üretimine neden olan solunum hastalıklarına ve nefes alamamaya yol açar. Genellikle hava yollarındaki kirlilik; obezite, enfeksiyonlar, alerjiler, egzersiz, stres veya hormonal dengesizliklere neden olur. Kimyon tohumları bronş kısıtlanmasını iyileştirerek, astım için doğal bir çare olarak hizmet eder. 

Cilt Sağlığını İyileştirir

Kimyon tohumlarında bulunan E vitamini bir antioksidan görevi görür. E vitamini derideki kılcal duvarları güçlendirmeye yardımcı olur. Nem ve esnekliği geliştirir, doğal anti-aging olarak hareket eder. Çalışmalar, E vitamininin vücudunuzdaki ve cildinizdeki iltihaplanmayı azalttığını ve sağlıklı ve genç cildi korumaya yardımcı olduğunu gösterdi.

 

Bu antioksidan özellikler, sigara dumanına veya güneş ışığındaki ultraviyole ışınlara maruz kalmanız durumunda da faydalıdır; cilt kanserine karşı koruma sağlar. C vitamini ile birlikte E vitamini almak, UV ışınlarına maruz kaldıktan sonra ciltte oluşan iltihaplanmayı önler ve ayrıca egzama ve akne belirtilerini doğal olarak tedavi etmede de yararlı olabilir. Bir başka E vitamini faydası, cildin iyileşme sürecini uyarmasıdır. Hücre yenilenmesini hızlandırdığı için, yara izlerini, sivilceleri ve kırışıklıkları tedavi etmek için kullanılabilir; bu cildinizi daha sağlıklı ve daha genç görünür kılar.

Uykusuzluk Sorununu Çözebilir

Birçok yetişkin hayatının bir noktasında uykusuzluk yaşar, ancak bazı insanlar uzun süreli (kronik) uykusuzluğa sahiptir. Uykusuzluğun başlıca nedenleri stres, hazımsızlık, ağrı ve tıbbi durumlardır.

 

Neyse ki, uygun miktarda vitamin, özellikle B kompleksi vitaminleri almak ve iyi sindirim sağlamak gibi doğal tedavi yöntemleri vardır. Kimyon sindirimi kolaylaştırır, şişkinlik ve rahatsızlığı hafifletir ve sizi rahatlatabilir ve uyumanızı kolaylaştırabilir. Ayrıca, kimyon tohumlarının zihni rahatlattığı ve kognitif bozuklukları tedavi ettiği bilinmektedir.

Diyabeti Önler

Kimyon tohumları, hipoglisemi veya düşük kan şekeri şansını azaltarak diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir. Hipoglisemi, terleme, titreme, halsizlik, hantallık, konuşmada zorluk, bilinç kaybı ve nöbet gibi bir dizi belirtiyle sonuçlanabilir.

 

Tarım ve Gıda Kimyası Dergisinde yayınlanan 2005 tarihli bir araştırmada, kimyon tohumlarının bir bileşeni olan Cuminaldehit’in, glikoz toleransını iyileştirmeye yardımcı olduğu için öncü bir bileşik ve antidiyabetik terapötikler için yeni bir ajan olarak yararlı olabileceği öne sürülüyor.

 

Yüksek Demir Kaynağıdır

Demir vücutta kritik bir rol oynamaktadır; karaciğer ve kemik iliği, ihtiyaç duyulması halinde demirleri depolayabilmektedir. Demir olmadan, kaslardaki miyoglobin adı verilen birincil hücreler oksijeni tutamazlar. Oksijen olmadan, bu hücreler düzgün çalışmayacak ve kas güçsüzlüğüne neden olacaktır. Beyin aynı zamanda düzgün çalışması için oksijene bağımlıdır; demir bulunmazsa, beyin ihtiyacı olan oksijeni almaz. Bu nedenle kimyon tohumları gibi demir bakımından zengin gıdalar, Alzheimer hastalığı ve demans gibi bilişsel bozukluk riskini azaltabilir.

 

Kalsiyum Kaynağıdır

Kalsiyum sinir iletiminde, kan pıhtılaşmasında, hormon salgılanmasında, kas kasılmasında ve kan basıncını azaltmada kullanılır. Kimyon tohumları gibi kalsiyum bakımından zengin gıdalar kasları rahatlatmaya yardımcı olur. Aslında, yeteri miktarda kalsiyum almak, gençler ve insanlar için 20’li yaşlarının başında hayati önem taşır çünkü o zamanlar kemik katılaşır ve vücut en iyi kemik kütlesine ulaşır. Kemik kütlesi ne kadar büyükse o kadar uzun süre osteoporozu veya kemik kütlesi kaybını erteleyebilirsiniz.