Kilo Verememenin Sebepleri, Kilo Nasıl Korunur?

  • DİYET
  • Kilo Verememenin Sebepleri, Kilo Nasıl Korunur? için yorumlar kapalı
  • 884 kez görüntülendi

Kilo Verememenin Sebepleri, Kilo Nasıl Korunur?

Kilo vermek için diyet uygulayan ya da kilosunu korumaya çalışan pek çok kişi başarılı olamaz, çünkü;

1-Yeteri kadar kalsiyum almazlar.
Kilo vermek ya da kilosunu korumak isteyenlerin daha çok kalsiyuma ihtiyaçları vardır. Kalsiyum, ihtiyacınızdan fazla yağ almanızı önler.
İnsanın günde 800-1200 mg. kalsiyuma ihtiyacı vardır.
1 ile 10 yaş arasında günde 800 mg.
Ergenlik çağında günde 1200 mg.
Hamilelik ve lohusallıkta günde 1200 mg.
60 yaş ve üstünde günde 1200 mg. kalsiyum gerekir.
Kalsiyum kaynakları süt, yoğurt ve peynirdir. Ancak, kilo vermek ya da kilosunu korumak isteyenler mutlaka yağsız süt, yoğurt ve peynir yemelidir. Yapılan deneylerde yüksek kalsiyumlu yağsız yoğurt yemenin özellikle karın bölgesindeki yağların erimesinde büyük etkisi olduğunu kanıtlamıştır.

2-Yeteri kadar çorba içmezler.
Kilosunu korumak ve kilo vermek isteyenlerin yemeğe mutlaka çorba ile başlamaları gerekir. Bu çorba az yağlı ve az tuzlu olmalıdır. Et suyu veya balık suyu kullanılabilir. Yiyecek ve içeceklerinize kattığınız her bir gram yağ, tuz ve şeker size yağ ve kilo olarak dönecektir
Az yağlı ve az tuzlu çorba düşük kalorili olacak fakat açlığınızı bastırıp, diğer yemekleri fazla yemenizi önler.

3-Yeteri kadar su içmezler.
Yetişkin bir insanın günde 1,5-2 litre suya ihtiyacı vardır. Hava sıcaklığı arttıkça, enerji harcadıkça, şeker ve tuz aldıkça su ihtiyacı artar.
İnsanların yaptıkları en büyük hatalardan biri su içmek için susamayı beklemeleridir. Diğer büyük bir hata su ihtiyacının kola, gazoz, meyve suyu gibi içeceklerle karşılanacağını düşünmektir. Gerçekte bu içecekler suyun yerini tutamaz.

Sıcak havada nefes alıp vermek bile vücudun sıvı kaybına neden olur. Kadınların günlük su ihtiyacı 2 litreye, erkeklerin su ihtiyacı 2,5 litreye çıkar.

Diyet yapanların soğuk su yerine ılık ya da sıcak su içmeleri gerekir. Çünkü soğuk su mideyi 20 dakikada terk eder. Ilık ve sıcak suyun mideyi terk etmesi 40 ile 80 dakika arasında değişir. Suyun uzun süre midede kalması tokluk hissi verir.

4-Şekerli çay içerler.
İnsanlığın en büyük üç düşmanının sigara, şeker ve tuz olduğu artık biliniyor. Ölümlere yol açan, hastalıklara sebep olan bu zararlılara ya hiç alışmamak ya da çok az tüketmek gerekiyor. Sigaranın öldürücü, kanser yapıcı etkileri uzun uğraşlar sonra öğrenildi. Ya diğerleri?

Ne yazık ki diğerlerinin şişmanlatıcı, hastalık yapıcı ve öldürücü etkileri henüz yeteri kadar bilinmiyor.

Gençler, tadına-tuzuna bakmadan yiyeceklerine tuz, içeceklerine şeker ekliyor. Beri taraftan kanser uzmanları yılardır beyaz şekerin kanserin en büyük sebebi olduğunu haykırıyor. Kilo vermek ya da kilosunu korumak isteyenlerin önce çaylarına koydukları şekeri yarı yarıya azaltmaları gerekiyor. Çünkü içeceklerle alınan tuz ve şeker vücudu daha çabuk etkileyip, daha çok kalori veriyor. Şayet içecek sıcaksa etki daha da yoğun oluyor.

Aslında yapılacak en iyi iş çayı-kahveyi şekersiz içmek. Şekersiz içilen çay özellikle yeşil çay vücuttaki yağları azaltır. Sıcak günlerde tatlandırılmış, şekerli meşrubatlar yerine soğuk çay içmeniz daha yararlı olur.

5-Yeteri kadar hareket etmezler.
Yağı ve şişmanlığı yapan, kişinin yaktığından çok kalori almasıdır. Sadece diyet uygulayarak kilo verilmez. Kişi, diyet yaparken bir yandan da yağlarını eritmeye çalışmalıdır. Lütfen “Ben evde yürüyorum” ya da “ben iş yerinde yürüyorum” , “yürüyecek zaman ve arkadaş yok” gibi bahanelere sığınmayın. Sağlığınızı düşünüp kararlı olun. Kendinizi yürüyüş için programlayın.

Normal bir yürüyüş sırasında kişi her 25-30 adımda ortalama bir kalori harcar. Sıkı ve sert adımlarla yürürken yakılan kalori artar.

Şayet yürüyüş sırasında attığınız adım sayısını öğrenmek istiyorsanız spor mağazalarında satılan ve pedometre (adım ölçer) denilen aletten alıp, belinize takabilirsiniz. Fiyatları 15-30 lira arasında değişiyor.

Yürümek için en uygun zamanlar havanın ısınmadığı, güneşin bunaltmadığı zamanlardır. Ancak, siz siz olun sabahları aç karnına yürümeyin. Kan şekeriniz düşebilir. Bir şeyler atıştırıp, varsa ilaçlarınızı alıp, sonra yürüyüşe çıkın.
Başlangıçta seri adımlarla 20 dakika yürümeye, sonra bunu 25-30 dakikaya çıkarmaya bakın. Yanınızda bir arkadaş olmadan yürümeniz daha sağlıklıdır. Çünkü yürürken sohbet etmemeniz gerekir.

6-Akşam yemeğini geç yerler, geç yatarlar.
Araştırmalara göre akşam yemeğini geç yiyenler, rakı, votka gibi yüksel alkollü içecekler içenler ve geç yatıp, geç kalkanlar kilo vermekte zorlanırlar. Yemek, zamanında yenilmeli, uyku, zamanında uyunmalıdır. Yağlı yemek yemekle yüksek alkollü içki içmek arasında pek fark yoktur. Bir gram yağ 9 kalori, bir gram alkol 7 kalori verir. Kişi ne kadar çok alkol alırsa o kadar çok kalori almış olur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.