Kıl Kökü İltihabı Neden Olur, Belirtileri Kıl Kökü İltihabı Ne İyi Gelir?

  • Genel Sağlık
  • Kıl Kökü İltihabı Neden Olur, Belirtileri Kıl Kökü İltihabı Ne İyi Gelir? için yorumlar kapalı
  • 1.479 kez görüntülendi

Kıl Kökü İltihabı Neden Olur, Belirtileri Kıl Kökü İltihabı Ne İyi Gelir?

Kıl kökü iltihabı sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur, bakteriler ve mantarlar yüzünden oluşan bir rahatsızlıktır. Kıl kökü iltihabı genellikle kasıkta, bikini bölgesinde, yüzde, uyluk, kalça, boyun ve koltuk altlarında meydana gelir. Zayıf bağışıklık sistemi, dar kıyafetler, yanlış tıraş yönü, hijyene dikkat etmemek, sivilce ve deri iltihapları gibi sebeplerle kıl kökünde iltihaplanma olabilir. Kıl kökü iltihabının ciltte kabartı ve kızarıklıklar, ağrı, yanma, şişme ve kaşıntı gibi belirtileri vardır. Genelde çok ciddi bir sağlık sorunu olmamakla beraber, verdiği acı, sosyal ve iş hayatını etkilemesi veya görünür bir bölgede ise oluşturduğu kötü görüntü sebebiyle can sıkıcı olabilmektedirler. Çoğunlukla 1-2 hafta gibi bir sürede kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda kıl kökü iltihapları saç dökülmeleri veya yara izlerine sebebiyet verirler. Bu yazımızda kıl kökü iltihabından hızlıca kurtulmanıza yardımcı olacak doğal ve bitkisel yöntemleri ele aldık.

İşte Kıl Kökü İltihabından Kurtulmanıza Yardımcı Olacak Doğal Tedavi Yöntemleri;

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Tarafından Verilen Kıl Kökü İltihabını Geçiren Kür Tarifi

3 yemek kaşığı ısırganı az miktar suda 5 dakika haşlanır. Lapa yaparak kıl köküne haftada üç kez uygulanır. İyileşinceye kadar devam edilir. Bu uygulama anal fissürde de etkilidir. Suyunu sıkmadan tülbente sarılarak uygulanır. 15-20 dakika ılık bekletilir. Bu kür iltihabı kurutur.

Sıcak Uygulama

Kıl kökü iltihabında ilk tavsiye ettiğimiz yöntem; bölgeyi ısıtmaktır. Bu işlem, bölgedeki kan akışını hızlandırarak vücudun doğal savunma mekanizmasından yararlanmamızı sağlar. Bunun için; 2 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı tuz katın ve bu karışımı bir kapta kaynatın. Elinizi yakmayacak sıcaklığa düştüğünde, kabın içine temiz bir bez parçası koyun ve çıkarıp fazla suyu sıkın. Tuzlu su ile ısınmış bu bezi birkaç dakika boyunca iltihaplı bölgede tutun. Bez soğudukça işlemi 5-6 sefer tekrarlayın.

Zerdeçal

Zerdeçal bakterileri vücudumuzdan uzaklaştıracak doğal bir bitkidir. Bunun yanında zerdeçal şişme, kaşıntı ve ağrı azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bunun için 1 çay kaşığı toz zerdeçal ile aynı oranda zeytinyağını karıştırın ve kıl kökü iltihabı olan bölgeye sürün ve doğal olarak kurumasını bekleyin. Kurumasının ardından su ile durulayın. Bu uygulamayı günde 3 defa tekrarlayın. Bunun yanında gün içinde 2-3 bardak zerdeçal çayı içebilir veya salatalarınıza zerdeçal rendeleyebilirsiniz.
 

Elma Sirkesi

Kıl kökü iltihabında en kolay uygulana bilinen tedavi uygulamalarından biride sirke kullanmaktır. Elma sirkesi antibakteriyel, antiseptik ve antiviral özelliklere sahiptir, bu da sorunun nedenini çözer. Bunun yanında iltihap ve kaşıntıyı azaltmada etkilidir. Bunun için 1 tatlı kaşığı sirke ile 2 tatlı kaşığı suyu karıştırıp sorunlu cilde sürmeniz ve 10- 15 dakika sonra su ile durulamanız yeterlidir. Gün içinde içeceğiniz 1 bardak suya 1 yemek kaşığı sirke katarak ta vücudunuzu içten temizleyebilirsiniz. Bu da kıl kökü iltihabının tedavisini hızlandırır. Sirkeli sudan günde 2-3 bardak içebilirsiniz.

Aloe Vera

Aloe vera bitkisinden çıkaracağınız jeli kullanmakta etkili bir kıl kökü iltihabı kurutucusudur. Aloe vera jel, etkili anti bakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklerinden dolayı, sorunu tedavi etmeye ve yanma ve kaşıntı hissini hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca bölgeyi nemli tutar ve cildin pH dengesini düzenleyerek hızlı iyileşme sürecini başlatır. Bunun için aloe vera bitkisini kesin ve çıkan jeli iltihaplı bölgeye sürün. 1 saat sonra su ile durulayın. Günde 2 defa 1 hafta boyunca uygulayın.

Çay Ağacı Yağı

Çay Ağacı Yağı kıl kökü iltihabı da dahil bir çok cilt probleminde etkili bir yardımcımızdır. Antibakteriyel ve antiseptik özelliklerinden dolayı düzenli olarak kullanıldığında enfeksiyonun daha çabuk temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kızarıklık ve tahrişi geçirir. Bunun için 2 yemek kaşığı zeytinyağına 5 damla çay ağacı yağı katın ve sorunlu bölgeye sürün. Hafif masaj yaparak, yağın cilt tarafından emilmesini sağlayın ve doğal olarak kurumaya bırakın. 1-2 saat sonra su ile durulayın. Diğer bir yöntem ise; bir parça pamuğu az ıslatıp üzerine 1-2 damla çay ağacı yağı sürmek ve bu pamuğu kıl kökü iltihabı olan bölgeye yara bandı ile bantlamaktır. 1 saat sonra bandajı açın ve su ile durulayın. Not: Çay ağacı yağı bazı ciltlerde alerjiye sebep olabilir. Bunun için bu yöntemi denemeden önce sağlam cildinize 1 damla damlatın ve 7-8 dakika bekleyin. Kızarma yanma gibi belirtiler oluşursa bu yöntemi uygulamayın.

Koloidal Gümüş

Koloidal gümüş kullanımı; bakteri, virüs ve mantarlara karşı etkili bir yöntemdir. Bu sayede kıl kökü iltihabının çabucak kuruması sağlanır. Etkilenen bölgeye koloidal gümüş suyundan 2-3 damla damlatın ve temiz bir bandaj ile sarın. Günde 2-3 defa tekrarlayın. Dâhili kullanımı için; 1 bardak suya 2-3 damla koloidal gümüş suyu katın ve için. Bunu da günde 2 defa 20 gün boyunca tekrarlayın.

Hint Leylağı

Tespih ağacı veya neem olarak ta bilinen hint leylağı da zararlı bakterilerle savaşan etkili bir ilaç görevi görür. Antibakteriyal ve antiseptik özelliklere sahiptir. Ayrıca kaşıntı, şişlik ve ağrıların geçmesinde etkilidir. Aktarlardan alabileceğiniz hint leylağını havanda veya bir kapta kaşığın tersi ile ezin ve suyunun çıkmasını sağlayın. (hint leylağı kurumuş ise içine biraz su katın). Ezilmiş yaprakları suyu ile beraber cildinize yapıştırın ve durulamadan önce yarım saat bekletin. Gün içinde 2-3 defa tekrarlayın. Diğer bir yöntem ise küçük bir kaba 1-2 bardak su ve birkaç parça neem yaprağı katın ve suyun yarısı buharlaşana kadar kaynatın. Bu suyu gün içinde sorunlu bölgeye birkaç defa sürün. Diğer bir yöntem ise; 1 yemek kaşığı zeytinyağına 2-3 damla hint leylağı yağı damlatmak ve bölgeye sürmektir. Bunu da 20 dakika bekletip su ile durulamalısınız ve günde 2-3 defa uygulamalısınız.

Kekik Yağı

Kekik yağı kullanımı da birçok cilt probleminde olduğu gibi kıl kökü iltihaplarında da etkili bir tedavi yöntemidir. Antibakteriyal ve antiseptik özellikleri bünyesinde barındıran kekik yağı bu özellikler sayesinde vücuttan bakterileri uzaklaştırır. Bunun için 2 yemek kaşığı zeytinyağına 8-10 damla kekik yağı katın ve karışmasını sağlayın. Karışımı etkilenen bölgeye sürün ve birkaç saat bekletin. Daha sonra ılık su ile yıkayın ve peçete ile durulayın. Bunu günde 2-3 defa tekrarlayın. Dahili olarakta kullanabileceğiniz kekik yağını 1 bardak suya 2-3 damla olacak şekilde damlatın ve için. Bunu 1 hafta boyunca günde 2 bardak olarak tüketebilirsiniz. Not: Hamile kadınların kekik yağını içmesi önerilmez.

Kıl Kökü İltihabından Kurtulmak İçin Uzman Önerileri

  1. Kıl kökü iltihapları kıl dönmeleri ile sık karıştırılan bir rahatsızlıktır. Sorunun nedenini öğrenmeniz çözümünü kolaylaştıracaktır. Buna dikkat edin.
  2. Sorun giderilene kadar traş olmaya ara verin.
  3. Dar kıyafetlerden kaçının.
  4. Halka açık havuz, hamam ve saunalardan uzak durun.
  5. Cildinizin hava almasını engelleyecek krem veya makyaj malzemesi kullanmaya ara verin.
  6. Günlük 8-10 bardak su tüketin.
  7. Sorunlu bölgeyi sık sık siyah afrika sabunu veya yeşil sabun ile yıkayın, hijyene extra önem gösterin.
  8. Lenf bezi iltihapları ile de karıştırılan kıl kökü iltihabınızda; bölge aşırı şişmiş veya uzun süreli ve ağrılı bir rahatsızlığa dönmüş ise cildiye doktoruna görünün.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.