Kıl Dönmesi Nasıl Önlenir ve Tedavi Edilir

  • ALTERNATİFTIP
  • Kıl Dönmesi Nasıl Önlenir ve Tedavi Edilir için yorumlar kapalı
  • 961 kez görüntülendi

Kıl Dönmesi Nasıl Önlenir ve Tedavi Edilir

Kıl dönmeleri çirkin göründükleri kadar acı vericidirler. Genelde tıraş veya ağda sonrasında kıl düzgün alınmamış olduğu için ortaya çıkarlar. Küçük şişlikler olarak başlayıp zaman içerisinde enfekte olurlar. Bu durum ciddi bir soruna dönüşebildiğinden, kıl dönmelerinin oluşmasını önlemeyi bilmek de tedavi etmek kadar önemlidir. Bu yazımızda size kıl dönmelerini nasıl tedavi edip, oluşmalarını önleyebileceğinizden bahsedeceğiz.

Kıl dönmelerini önlemek ve tedavi etmek için öneriler

  • Kıl alma yönteminize dikkat edin. Bazı kişiler tıraş olmanın kıl dönmelerini arttırdığına inanırken bazı kişiler de ağdanın buna neden olduğuna inanmaktadır. Ağda kıl köklerini güçsüzleştirir ve yeni çıkan kıllar derinin üst katmanını delip dışarı çıkacak kadar güçlü olamazlar. Öte yandan, tıraş olmak da kıl kökü tam olarak alınamadığı için kıl dönmesine neden olabilir.
  • Cildinize özen gösterin. Kıl foliküllerine yağ, ölü deri hücreleri, toz veya bakteri girdiğinde, yeni kılların uzaması zorlaşır. Bunu önlemek için her hafta cildinizi arındırıp temizleyin ve her gün cildinizi, gözeneklerin tıkanmasını önlemek için sivilce yapmayacak bir nemlendirici ile nemlendirin.

2-bacak-traşı
  • Doğru tıraş olmayı öğrenin. Eğer kıllarınızdan kurtulmak için tıraş olmayı tercih ediyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Cildinizi ılık su ile yumuşatın, sabun veya tıraş kremi kullanın (kadınlar da erkeklerin kullandığı tıraş kremlerini kullanabilirler), kılların çıkma yönünün tersine doğru tıraş olmayın, tıraş olurken hafif bir baskı uygulayın ve her seferinde yeni bir jilet kullanın veya en kötü iki-üç kullanımda bir jiletinizi değiştirin.
  • Sıkı kıyafetler giymeyin. Sıkı kıyafetler cildinize baskı uygular ve hem cildinizin “nefes almasını” hem de deri altındaki kılların çıkmasını önlerler. Bu da kıl dönmelerine neden olabilir. En önemlisi, mümkün olduğunca pamuklu kıyafetler giyip sentetik kumaşlardan kaçınmalısınız.
  • Kıllarınızı aldıktan sonra bakterilerden arının. Çay ağacı yağı gibi doğal bir antiseptik kullanarak enfeksiyon oluşumunu önleyebilirsiniz. Tıraş olduktan veya ağda yaptıktan bir kaç saat sonra cildinize uygulayabilirsiniz.
  • Sıcak su veya buhar ile gözeneklerin açılmasını sağlayın. Bacaklarınıza sıcak bir havlu örterek batık kılların daha rahat alınmasını sağlayabilirsiniz.
  • Aynı ağdayı tekrar kullanmayın. Eğer evde ağda yapıyorsanız aynı ağdayı tekrar kullanmayın. Bazı ağda salonları aynı ağdayı bir kaç gün hatta bazen bir kaç hafta kullanabilirler; bu yüzden eğer bir salonda ağda yaptırıyorsanız, kullanılan ağdanın yeni hazırlandığından emin olun.

3-pürüzsüz-bacaklar
  • Bir parça pamuğu hamamelis yağına batırıp kıl dönmesi olan bölgeye uygulayın. Bu sayede irite olmuş bölgeyi yatıştırıp batık kılları daha rahat çıkartabilirsiniz. Ayrıca bu tedavi ciltteki kızarıklık ve enflamasyona da iyi gelecektir. Hamamelis yağı cildinizi nemlendirip, gözeneklerinin açılmasına yardımcı olacak bir yağdır. Bu yağı hem tüylerinizi almadan hem de tüy alma işlemi bittikten sonra uygulayın.
  • Bir cımbız ile batık kılın üzerini kaplayan deriyi alın. Batık kıllar, cildin ilk katmanının altında sıkışıp kalırlar, bu yüzden nazikçe üst deriyi sıyırarak kılların çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra kılı yukarı doğru kaldırın ancak çekip almayın, aksi taktirde kıl batması olan bölgeyi daha çok irite edebilir hatta enfekte olmasına neden olabilirsiniz. Böyle bir şey yapmadan önce mutlaka ellerinizi iyicene yıkayın ve cımbızınızı az bir miktar alkol veya kaynar su ile temizleyin.
  • Spor yaparken ve yazları kıl batmasını önlemeye özen gösterin. Spor yaparken terlemek, bacakların birbirine sürtünmesi, çeşitli spor kıyafetleri, sıcaklık ve daha pek çok şey kıl dönmesine neden olabilir. Bu rahatsızlığı önlemek için bir miktar vazelin, talk pudrası veya mısır nişastası ile bölgenin irite olmasını önleyebilirsiniz. Egzersiziniz bittiğinde bu bölgeleri, kıl foliküllerinin tekrar “nefes alabilmesi” için iyice yıkayarak temizleyin.
  • Batık kılları tedavi etmek için aloe vera bitkisinin jelini kullanabilirsiniz. Kıl batması veya dönmesi olan bölgenin üzerine her gece bir miktar aloe vera jeli sürün ve cildin jeli emmesini bekleyin. Evde kendi aloe veranızı yetiştirirseniz ihtiyacınız olduğunda bir yaprağın ucunu kesip az bir miktar jel çıkartabilirsiniz. Eğer bu mümkün değilse piyasada satılan aloe vera krem ve losyonlarını alabilirsiniz, ancak bu ürünler bitkinin içinden çıkartacağınız jel kadar hızlı etki etmeyecektir. Aloe vera jelini hazır satın alacaksanız alkol içermemesine özen gösterin, çünkü alkol cildinizi tahriş edip yakacaktır.
  • Papatya veya lavanta gibi esans yağları kullanabilirsiniz. Bu tarz esans yağlarının bazıları çok güçlü olup cildi yakabileceği için, yağın yoğunluğunu kontrol edin ve gerekiyorsa bir miktar su ile seyreltin. En iyi sonuç için bu yağları karıştırarak kullanabilirsiniz.
4-pürüzsüz-bacaklar-2

Batmış bir kılı almanın yöntemi

  • Bölgeyi sabunla yıkayın ve ılık veya soğuk su ile durulayın.
  • Kılın “gevşemesini” sağlamak için bölgeyi bir kez sabah bir kez de akşam ölü hücrelerden arındırın. Bunu, folikülü irite etmemek ve kanamaya neden olmamak için çok dikkatli ve nazik bir şekilde yapmalısınız. Sadece ölü hücreleri, yağı ve kiri temizlemelisiniz.
  • Cildi yumuşatmak için kıl batması olan bölgenin üstüne bir kaç dakikalığına, ılık (sıcak değil)  yumuşak bir kumaş veya havlu örtün.
  • Alkole batırılmış veya kaynar su ile dezenfekte edilmiş bir cımbız kullanın. Batığın etrafındaki deriyi gerip cımbız ile kılı hızlı bir şekilde yukarı çıkartın.
  • Ardından bölgeye çay ağacı yağı veya aloe vera jeli gibi bir antiseptik sürün.
  • Bu yöntemi vücudun çeşitli yerlerindeki kıl batmalarını temizlemek için kullanabilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.