Kemik Erimesi (Osteoporoz) Nedir Öldürürmü Kemik Erimesi İlaçları Neler?

  • Genel Sağlık
  • Kemik Erimesi (Osteoporoz) Nedir Öldürürmü Kemik Erimesi İlaçları Neler? için yorumlar kapalı
  • 1.196 kez görüntülendi

Kemik Erimesi (Osteoporoz) Nedir Öldürürmü Kemik Erimesi İlaçları Neler?

Tıbbi adı Osteoporoz olan kemik erimesi, kemik yoğunluğunun bozulduğu, zamanla azaldığı, kemiklerin zayıflayıp kırılgan hale geldiği ve kemiklerin kırılma riskinin arttığı bir hastalıktır. Bilek, omurga ve kalça kemikleri Osteoporoz’dan en çok etkilenen bölgelerdir, ancak herhangi bir kemiğimizde de yoğun olarak kemik erimesi yaşanabilir.

Osteoporoz özellikle yaşlı erkekler ve kadınlarda sık karşılaşılan bir kemik hastalığıdır. Genel olarak, erkeklerden ziyade kadınlarda osteoporoz (kemik erimesinin) gelişmesi daha olasıdır. Ulusal Sağlık Enstitülerine göre (Kaynak: NIH), 50 yaşından büyük beş kadından yaklaşık bir tanesi osteoporozdan etkileniyor. Kemik erimesi öldürmez fakat kemik ağrılarıyla, kırıklarla hayat kalitesini ciddi anlamda düşürür.

Kemikler kalsiyum, protein ve kolajenden oluşur ve bu maddeler kemiklerin temel yapı taşlarıdır, kemiklerin güçlü olmasını sağlarlar. Osteoporoz ile, normalde kırıklara neden olmayan küçük yaralanmalarda kemiklerde kırık meydana gelebilir.

Kemik Erimesinin Belirtileri Nelerdir?

Kemik erimesi, hastalığın erken evrelerinde herhangi bir belirti göstermez. Bu nedenle çoğu zaman sessiz hastalık olarak adlandırılır. Kemik erimesi olan kişiler genellikle bir kemiğinin kırılmasıyla karşılana kadar durumlarının farkında değildirler. Kemik erimesinin zamanla ortaya çıkan en yaygın belirtileri şunlardır;

  1. Kemik erimesinin yoğun olduğu kemiklerde ağrı
  2. Boyda kısalma
  3. Kemiklerin çok kolay kırılması ya da çatlaması
  4. Bel ve sırt ağrısı
  5. Kemiklerin ufalmaya başlaması
  6. Duruş bozuklukları, kamburluk, eğik duruş
  7. Kademeli kilo kaybı (baskı almış omurga kemiklerinden dolayı)
  8. El bileği, kalça ve omurga gibi kemiklerde kırıklar.
  9. Omurga ve diğer kemiklerdeki kırıklara bağlı vücutta şekil bozuklukları meydana gelebilir.

Kemik erimesi neden olur?

Osteoporozun en yaygın nedeni, yaşlanmaya bağlı olarak vücuttaki bazı hormonların üretiminin azalmasıdır. Menapoz çağındaki (yaklaşık 50 yaş ve üzeri) kadınlarda östrojen üretimini düşürürken, 70 yaş ve üstü erkeklerde ise testosteron üretiminde azalma yaşanmaktadır.

  1. Yaşlanma (Özellikle 50 yaş ve sonrası)
  2. Süt, yoğurt, yumurta gibi kalsiyum içeren gıdaların yetersiz tüketimi
  3. Alkol kullanımı
  4. Sigara içme alışkanlığı
  5. Kadınlarda östrojen eksikliği veya azalması
  6. Cushing sendromu ve tirotoksikoz gibi endokrin hastalıkları
  7. Romatoid artrit (RA) ve böbrek hastalığı gibi kronik (uzun süreli) hastalıklar
  8. Kortizon, sara önleyici, kanser tedavi edici, gastrik reflü ilaçları gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak
  9. Genetik
  10. Fiziksel aktivite eksikliği
  11. Multipl miyelom gibi kan hastalıkları gibi bazı medikal durumlar
  12. Kalsiyumu, vitamin D ve fosfat gibi kemik oluşumu ve sağlığı için gerekli vitaminlerin yetersiz alınması
  13. Hareketsiz yaşam veya yatalak hastalıklarda olduğu gibi uzun süre hareketsiz kalma
  14. Hiperparatiroidizm, kalsiyumun kemiklerden çekilmesine ve ardından bağırsaklar ve böbrekler tarafından emilmesine neden olan paratiroid hormonunun (PTH) aşırı bir üretimi.
  15. Mide ameliyatı ile midenin bir kısmı alınanlar, bağırsakta emilim bozukluğu olanlar, siroz ve sarılık
  16. Hormon Bozuklukları: Menopoz­ seks hormon azlığı (hipogonadizm) , paratiroid hormon fazlalığı, tiroid bezinin fazla çalışması, kortizol hormon fazlalığı, prolaktin hormon fazlalığı ve şeker hastalığı
  17. Bazı ameliyatlar: Özellikle mide ameliyatı, bypass ya da bağırsakların cerrahi işlem görmesi, kalsiyum içeren besinlerin absorbe edilmesine sebep olmaktadır. Bu durum da, kemik erimesi riskini artırmaktadır.

Kemik erimesi teşhisi nasıl konur?

  1. Dünya Sağlık Örgütü, osteoporoz tanısı için kemik mineral yoğunluğu ölçümünü önerir. Kemik mineral yoğunluğu ölçümü tıbbi olarak “Dual Enerji X-Işını Absorbsiyometri (DEXA)” olarak adlandırılır. Kemik ölçümü olarak da bilinen bu yöntem kemik erimesi bulunup bulunmadığı anlaşılır.

Kemik erimesi nasıl tedavi edilir?

  1. Kemik erimesinden muzdaripseniz Ortopedi uzmanına başvurup tedavi olmalısınız. Kemik erimesi tedavisi, hastalığın şiddetine, yaşınıza, cinsiyetinize, tıbbi geçmişinize ve diğer faktörlere göre değişir. Kemik erimesi tedavisinin hedefleri arasında, kemik bozulmasını yavaşlatmak veya durdurmak, kemik erimesi kaynaklı ağrıları önlemeke ve kırık, düşme ve diğer komplikasyon riskini azaltmak yer alır.
  2. Kemik erimesini önleyen ilaçların kullanılması
  3. Kemik erimesinin tespit edilmesinin ardındandan doktorunuz bu durumu kontrol altına almak için çeşitli ilaçlar reçete edecektir. Kemik erimesini önleyen ilaçlar sayesinde kemik yoğunluğunuz artacak, kemik kaybı yavaşlayacak ve kemik erimesi kaynaklı ağrılar en aza indirgenecektir.
  4. Kemik erimesini önleyen vitamin haplarının kullanımı
  5. Kemik erimesini önleyen en etkili yöntemlerden biri doktorunuzun bildireceği vitamin ilaçlarını kullanmak olacaktır. Doktorunuz, size kemik yoğunluğunu azalttığı bilinen bir bileşik olan homosistein düzeyini düşüren vitamin, mineral ve folat reçete edebilir. B6 vitamini, magnezyum, metafolin, D vitamini ve B12 vitamini bu ilaçlardandır.

Güneşlenin

Güneş en iyi D vitamini kaynaklarındandır. Vücudumuzun sağlıklı kemikler inşa etmek ve gıdalardaki kalsiyum emmek için D vitaminine ihtiyacı vardır. Kemik erimesini önlemek için haftada en az bir kaç gün 10 ila 30 dakika boyunca güneşlenin yahut güneş alan bölgelerde yürüyüş yapın.

Sigarayı bırakın

Sigara, hem akciğerlerinize hem de kemiklerinize zararlı kötü bir alışkanlıktır. Yapılan çalışmalar, sigara içen kişilerin içmeyenlere nazaran kemik kütlesi daha düşük ve kemik kırılma riskinin ise daha fazla olduğunu gösteriyor. Ayrıca düzenli olarak sigara içen kadınlarda östrojen üretimi düşer, bu durumda erken menopoza neden olur.

Uzmanlardan kemik erimesini önlemek için tavsiyeler

  1. Yeterli kalsiyum ve D vitamin alın
  2. Bol bol süt ve süt ürünleri tüketin
  3. Sigara içmeyin
  4. Ani kilo kaybından kaçının
  5. Kafein ve tuz alımını sınırlayın.
  6. Her gün mutlaka 1 bardak süt için.
  7. Stresten ve strese neden olan kişilerden uzak durun.
  8. Düzenli egzersiz yapın, en azından her gün yarım saat yürüyün
  9. Güneşli günlerde, açık havada cildinizi güneşe maruz tutun.
  10. Sigara, alkol ve kemik yıkımını artıran ilaçlar kullanmaktan kaçının.

Kemik Erimesi İlaçları Nelerdir?

  1. Bifosfonatlar: (Etidronate, Alendronate, Risedronate, İbandronate.. ) Bu kategorideki ilaçlar kemik erimesi tedavisinde sık kullanılırlar ve genel olarak bifosfonatlar olarak isimlendirilirler. Kemik yıkımını azaltıcı etki gösterirler.
  2. Strontium Ranelate: Hem kemik yapımını arttırıcı hem de yıkımı azaltıcı etkisi vardır.
  3. Kalsitonin: Kemik yıkımını azaltıcı etkisi vardır ve aynı zamanda kemiklerden kaynaklanan ağrıları azaltıcı etki de gösterir.
  4. Serm: Serm’in özellikle omurga (vertebra) kemikleri üzerine olumlu etkileri mevcuttur.
  5. Floridler: Floridler kemik yapımını arttırmaktadır. Ancak günümüzde tek başına floridler kemik erimesi tedavisi için kullanılmaz.

Suna Dumankaya Kemik Ağrısını Geçiren Kür Tarifi

Sual: Bir süredir kemiklerim çok ağrıyor. Öyle ki geceleri ağrıdan gözüme uyku girmediği oluyor. Bu sorunu en kısa zamanda aşmak için yararlanabileceğim bir formülünüz var mı?

CEVAP
Öncelikle kemiklerinizin neden ağrıdığını anlamak için zaman kaybetmeden bir doktora görünün ve onun size uygulayacağı tedaviye harfi harfine uyun. Ayrıca her gece yatmadan önce bir bardak ılık sütün içine bir çay kaşığı zencefil, bir çay kaşığı tarçın ve bir tatlı kaşığı bal katıp, bu karışımı yavaş yavaş için. Bu etkili karışım, kemiklerinizdeki ağrıyı hafifletecek ve uykularınızın çok kısa zamanda düzene girmesini sağlayacaktır.

Kemik Erimesi İçin Şifalı Bitkiler, Kemik Erimesine İyi Gelen Yiyecekler

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.