Kemik Ağrısı: Ciddiye Alınmalı

  • Genel Sağlık
  • Kemik Ağrısı: Ciddiye Alınmalı için yorumlar kapalı
  • 766 kez görüntülendi

Kemik Ağrısı: Ciddiye Alınmalı

Kemik Ağrısı, kemik erimesi gibi ciddi sorunlarla ortaya çıkabileceği gibi, büyüme ağrıları veya fiziksel darbe gibi basit nedenlerle de baş gösterebilir.

Kemik Ağrısı Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Endişelenmeli miyim?

Bazı kanser türleri ve kemik iltihabı gibi hastalıklar kemik ağrısına neden olurlar. Kemik ağrısı şikayetiniz varsa ihmal etmeyin.

Ne Yapmalıyım?

Yeterli d vitamini ve kalsiyum minerali alın ve bunu egzersizlerle tamamlayın. Bu durumda vücut sağlığınız artacak ve kemik ağrınız gidecektir.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Kemik ağrısı Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidilir.

Kemik Ağrısının Nedenleri

Kemik Erimesi (Osteoporoz)
Kemikler sürekli yenilenir. Yaşlanma ile birlikte ölen kemik dokularının yenilenme hızı yetersiz kalınca kemik erimesi başlar. Daha çok kadınlarda görülür.

Yaşlanmanın yanında hareketsizlik, kadınlarda östrojen ve erkeklerde testosteron hormon kaybı, alkol ve tütün mamulleri kullanmak, düşük kiloda olmak gibi nedenler de kemik kaybına neden olur.

Büyüme Ağrıları
Özellikle ergenlik çağındaki kişilerde hızlı büyüme ile birlikte kemik uçlarında ağrı görülebilir.

Kemik İltihabı (Osteomiyelit)
Vücuda giren bakteri veya mantarlar kemiklere bulaşırsa kemik iltihabına neden olabilirler. Bu zararlı canlılar kan dolaşımı ile taşınarak kemik iltihabına neden olabilseler de genellikle derin yaralanmalar sonrasında kemik iltihabına neden olurlar.

Tedavi edilmeyen kemik iltihabı vakaları kemik kaybı ile sonuçlanır.

D Vitamini ve Kalsiyum Eksikliği
Kötü beslenme ve yeterince güneş ışığı almamak D vitamini ve kalsiyum eksikliğine neden olur. Kemiklerin ihtiyaç duyduğu bu iki temel besinin eksikliği kemik ağrısı ile sonuçlanır.

Başlıca nedeni D vitamini eksikliği olan raşitizm hastalığı daha çok iki yaşından küçük çocuklarda görülür. Yine D vitamini eksikliği ile Osteomalazi isimli kemik yumuşaması hastalığı ortaya çıkabilir.

Kanser
Osteosarkom, beyaz kan hücresi kanseri (multipl miyelom), nöroblastom, kan Kanseri, akciğer Kanseri, böbrek Kanseri, ewing sarkomları gibi çoğunluğu kemik üzerinde oluşan kanser türleri kemik ağrısına neden olur.

Diğer kemik ağrısı nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:


  • Kemiğin fiziksel darbe sonucu incinmesi
  • Kemik kırılması
  • Kemik tümörü
  • Gaucher Hastalığı
  • Paratiroid bezlerinin aşırı faaliyet göstermesi (hiperparatiroid)

Kemik Ağrısı Nasıl Geçer?

Yeterli D Vitamini ve Kalsiyum Minerali Alın
Kemik ağrısını gidermenin en etkili ve önemli adımıdır. Balık ve balık yağında, yumurtada, süt ve süt ürünlerinde, ciğerde D vitamini bulunur. Ancak ihtiyacımız olan D vitamininin tamamını besinlerden almak neredeyse imkânsızdır. Güneş ışığı almak gereklidir. Güneş ışığı deri altımızda bulunan ön maddeleri D vitaminine çevirir.

Kalsiyum için ise süt ve süt ürünleri, peynir, kuruyemiş ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.

Egzersiz
Kişinin yaşı, kilosu ve genel sağlık durumu kriterleri göz önünde bulundurularak hazırlanan egzersiz programları, kemiklerin yenilenebilme potansiyelini ve genel vücut sağlığını artırarak kemik ağrısını giderir.

İlaç Tedavisi
Kemik erimesi vakalarında özellikle menopoza giren kadınlar için östrojen takviyeleri kullanılabilir.
Kemik iltihabı vakalarında damar yolundan antibiyotik tedavisi başlatılır.
Hiperparatroid vakalarında kemik kaybını yavaşlatmak için kalsitonin hormonu kullanılır.

Radyoterapi ve Kemoterapi
Kanser tedavilerinde radyoterapi ve kemoterapi kullanılır.

Cerrahi Müdahale
İyi huylu kemik tümörlerinin alınması için, kemik kırıklarının tedavisi için ve bazı kemik iltihabı vakalarında kemik dokusunun alınması için cerrahi müdahale gerekebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.