Kekik Çayı Faydaları Nelerdir, Hazırlanışı, ZayıflatırMı

  • ALTERNATİFTIP
  • Kekik Çayı Faydaları Nelerdir, Hazırlanışı, ZayıflatırMı için yorumlar kapalı
  • 1.325 kez görüntülendi

Kekik Çayı Faydaları Nelerdir, Hazırlanışı, ZayıflatırMı

Kekik Çayı Kullanımı

Doğada bol bulunan ve çorak yerlerde dahi yetişebilen kekiğin faydaları oldukça fazladır. Yemeklerde ve et grubu ürünlerde çok sık tercih edilen kekik, bitki çayı olarak da tüketilebilen bir bitkidir.

Güneşli bölgeleri seven kekik, özellikle haziran ve ekim arasındaki zaman diliminde yetişmektedir. Bu aylar arasında toplanan kekikler, güneşte kurularak havanda dövülür ve bu şekilde kullanılır. Özellikle Ayvalık bölgesinde yetişen kekik, hoş kokusuyla her yemeğe katılabilecek olan bir baharat olarak kullanılmaktadır.

Ballıbabagiller familyasından olan kekik, Akdeniz’e özgü bir bitkidir. Birçok farlı kekik türü vardır. Ülkemizde tymus, thymbra, sideritis, origanum, salvia ve saturaje cinsi kekikler yetişmektedir.

Kuru kekik kaynar su içinde birkaç dakika bekletildiğinde kekik çayı olmaktadır. Kekik çayının faydaları oldukça fazladır. Bu yüzden antioksidan olarak ve üst solunum yolları hastalıklarının tedavi edilmesinde kekik çayı güvenle kullanılır.

Kekik Çayının Faydaları Nelerdir?

Hoş kokusuyla yemeklere lezzet ve aroma katan kekik aynı zamanda ağız kokusunu giderme için gargara olarak da kullanılabilir. Kekiğin bilinen faydalarına göz atacak olursak aşağıdaki sonuçlara ulaşabiliriz;

  • Antioksidan özelliği vardır,
  • Öksürüğe ve üst solunum yolları tahrişlerine iyi gelir,
  • Hazımsızlığı giderir,
  • Boğaz ağrıları ve ağız içi yaraları giderir,
  • Diş etleri sorunlarının tedavisinde etkilidir,
  • Gargara olarak kullanılabilir,
  • Stresi azaltır,
  • Şeker hastaları için idealdir,
  • Şişkinliği ve gazı giderir,
  • İç organları temizler,
  • Felç ve cüzzam riskini azaltır,
  • Ağızdaki yaraların daha iyi geçmesini sağlar,
  • Uykuya geçişi kolaylaştırır,
  • Kolesterolü düşürür,
  • Romatizma ve baş ağrılarını azaltır.

2010 yılında yapılan bir deneyle kanser öldürücü olduğu ortaya çıkan kekik, meme kanserine neden olan kötücül hücreleri öldürme özelliğine sahip olan nadir bitkiler arasındadır.

Kanser araştırmalarında halen üzerinde çalışılan bir bitki olan kekik, günde bir iki bardak içilebilir. Antioksidan özelliği ile yeşil çay gibi etki göstermektedir. Birçok bitki uzmanı kekiğin faydaları konusunda farklı görüşleri savunmaktadır.

Son yıllarda bitki çaylarına olan yönelim zaten ilaçların da bitkilerden elde ediyor olmaları nedeniyle çok sık tercih ediliyor. Özellikle kolay bulunabilen ve ucuz olan bitkiler, kimyasal ilaçlar kullanmak istemeyenler için bir seçenek oluyor.

Ancak hiç bir bitkisel çayın ilaç niyetine içilmemesi, mutlaka doktora danışılarak tüketilmesi önemlidir. Bu yüzden ilaç da dahil olmak üzere birçok  bitkisel ürünün doktora danışmadan kullanılmaması gerekmektedir.

İbrahim Saraçoğlu Kekik Kürü

Toplumu bitkilerle ilgili bilinçlendiren Profesör Doktor İbrahim Saraçoğlu kekik kürü ile diş eti çekilmesi ve iltihabının giderildiğini belirtmiştir. Birçok hasta diş eti çekilmesi sorununda tercih edeceği kür için aşağıdaki şekilde uygulama gerekiyor.

 

  • 1 su bardağı suyun içine 2 çay kaşığı kekik eklenerek kaynatılıyor.
  • Sonra ılıyana kadar dinlendiriliyor.
  • Dişlerinizi fırçaladıktan sonra taze kekik suyuyla dişlerinizi yeniden fırçalıyorsunuz.
  • 3-4 ay boyunca her gün sabah ve akşam bu kürü uyguluyorsunuz ve diş eti çekilmesi sorununuz ortadan kalkıyor.

Saraçoğlu elbette bu uygulamayı diş hekiminin ödediği tedaviye ek olarak yapmanız gerektiğini söylüyor. Bu yüzden her gün taze olarak hazırladığınız kekik suyunu kullanmanız ve uygulamaya ara vermemeniz oldukça önemli.

Kekik kürünün diş eti çekilmesi sorunun çözümü için kullanılması birçok kişiyi umutlandırsa da, bilinçsiz bir şekilde ilaçların bırakılıp kekik kürünün yapılmaya başlaması doğru değildir.

Kekik Çayı Adet Söktürür Mü?

Kekik çayının adet söktürücü özelliği olduğu bilinmektedir. İltihap söktürücü olarak gerek buhara oturma tedavileriyle gerekse kekik çayı şeklinde içilmesi durumunda kekik çayı adet düzensizliği olan kadınların her gün tüketmeleri halinde adetlerini düzene sokacak olan bir bitkidir.

Adet düzensizliği için kullanılan kekik çayı, kan pıhtılaşması sorunu olanlarda kesinlikle kullanılmaması gereken bir bitkidir. Tiroid sorunu olanların da kullanması önerilmeyen kekik adet düzensizliği konusunda çözüm sunmaktadır.

Kekik Çayı Sivilcelere İyi Gelir Mi?

Kekik çayını normal şekilde demledikten sonra ılındığında bir pamuk yardımıyla yüzüne sürmeniz sivilcelerin azalmasına ve şekerin tedavi edilmesine yardımcı olacaktır. Kekik suyu adı verilen sivilce kürü de bildiğiniz kekik çayının yüze sürülmüş halidir. İlk sürüldüğünde biraz yanma hissi yapabilecek olan kekik, genelde zararı olmayan bir tonik olarak kullanılabilir.

Kekik keskin bir baharattır. Bu yüzden kekik yağı gibi diğer maddelerin kullanılması durumunda direkt olarak uygulama yapılması cildi tahriş edebilir. Cildin yanmasına neden olan kekik yağı ya da kekik çayının kullanılmadan önce bileğin küçük bir bölümünde denenerek alerji testi uygulaması şarttır.

Mide Bulantısında Kekik Kullanımı

Kemoterapi sonrası ya da farklı nedenlerle mide bulantısı söz konusu olduğunda bir kaşık kuru kekik ağza atılarak bir bardak suyla yutulur. Mide bulantılarının bir numaralı çaresi olan kekik, limonla ya da farklı maddelerle birlikte kullanılarak kısa sürede bulantıları geçirdiği bilinmektedir.

Kekik Çayı Zayıflatır Mı?

Antioksidan ve antikanser özelliği bulunan kekik çayı zayıflatırmı sorusu birçok kişinin kafasını meşgul etmektedir. Zayıflamaya yardımcı olduğu söylenen kekik çayı, hazımsızlık sorununa iyi geldiği için bağırsak hareketlerini düzenler. Ayrıca başarılı bir spazm gidericidir. Bu yüzden kilo vermek isteyenler kekik çayını düzenli olarak tüketmektedir.

Kekik Çayı ve Tansiyon İlişkisi

Kekik kan basıncını düşüren bir bitkidir. Dolayısıyla kekik çayı da tansiyonun düşmesine neden olmaktadır. Kekik çayı ve tansiyon ilişkisi aşırı kullanım söz konusu olduğunda daha belirgindir. Bu yüzden genelde tansiyonu düşük olan kişilerin kekik çayı tüketiminin dikkatli olması gerekmektedir.

Kekik Çayının Zararları Nelerdir?

Kekik çayının bilinçsiz bir şekilde kullanılmaması oldukça önemlidir. Kekik çayının hamilelerde kullanılmaması gerekmektedir. Adet kanamalarının artmasına neden olabilen kekik çayının zararları düşük tansiyonu olan kişilerde de halsizlik ve baygınlık yaratabilir. Bu yüzden tüketimi konusunda dikkatli olunmalı ve hekime danışarak karar verilen dozajda tüketilmesi gerekmektedir.

Kekik yağının cilde direkt olarak sürülmesi oldukça sakıncalıdır. Bu yüzden sürülmeden önce seyreltilmesi oldukça önemlidir. Bilinçsiz bir şekilde cilde sürülmesi cildin tahriş olmasına neden olabilir. Bu yüzden mutlaka gerekli önlemleri alarak kullanımı konusunda da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kekik Banyosu Nasıl Yapılır?

Kekik banyosu kekiğin sıcak su içine bırakılması ve sıcak suyun üzerine oturulması şeklinde yapılmaktadır. Kekik banyosunun amacı rahat bir uyku ve dışkının normalleşmesidir. Bu yüzden çok fazla tercih edilir. Çocuklara da kekik banyosu yaptırmak mümkün olmaktadır. Özellikle bebekler için rahat bir uykuya geçiş söz konusu olduğunda kekik banyosu yapılması tercih edilebilir.

Kekik Çayı Nasıl Yapılır?

Kekik çayı, oldukça basit bir şekilde yapılır. Tercihen taze kekik alınarak bir çay kaşığı kekiği 1 su bardağı kaynar suya atın. Daha sonra ocağı kapatarak  5 dakika demlemeye bırakıp içebilirsiniz.

Kekik çayına şeker ya da bal gibi ekstra maddeler katılması etkisini azaltacaktır. Bu yüzden kesinlikle taze bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Tatlandırıcılar sağlık açısından zararlı ürünlerdir ve bu yüzden kekik çayının için herhangi bir şey eklenmemesi gerekmektedir.

Birçok etken maddesi bulunan kekik, farklı demleme özelliklerine göre kullanılabilecek bir birli değildir. Bu yüzden kekik çayı nasıl yapılır merak edenler, demlendiği ilk andan itibaren bitkinin etken maddelerinin suya geçeceğini unutmamalıdır.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.