Kavun çekirdeğinin faydaları ve zararları

  • ALTERNATİFTIP
  • Kavun çekirdeğinin faydaları ve zararları için yorumlar kapalı
  • 1.841 kez görüntülendi

Kavun çekirdeğinin faydaları ve zararları

Şu sıralar kavun sezonunun tam sonlarındayız. Yaz boyunca zevkle tükettiğimiz bu besinin kendisi kadar çekirdekleri de gerçek anlamda bir şifa kaynağı ve bir çok hastalığa rahatsızlığa iyi geliyor. Hatta kavun çekirdeğinden yapılan bir detoks içeceği de özellikle vücutta biriken toksinlerden arındırmak için kullanılabiliyor. Şimdi kavun çekirdeği nedir faydaları, yararları ve kullanıldığı yerler hastalıklar nelerdir bunlara bir bakalım.

Kavun meyvesi aslında kabakgiller familyasından olup kabak ile kardeş cinslerdir.Toprak üzerinde yayılarak 3 ile 5 metre kadar boylana bilen, bir senelik, sürünücü, otsu bir bitki türüdür, yüreğimsi yaprakları, iri, yaprakların altında çıkan 2 ile 2.5 cm (santim) çapında sarı çiçekleri bulunur. Bir kökten birkaç meyve oluşur. Kavun ismi verilen ve olgunlaşınca hoş koku yayan meyveler 1 ile 7 kg arasında oluşur. Bunlar genelde yuvarlak, bazen de yumurtamsı, sobedir. Yenen etli kısım turuncu, sarımsı veya sarı beyazdır. Çekirdekler ortadaki boşlukta, etli kısmın üstündedir; karpuzunki gibi etli bölümün içine dağılmamıştır.

Kavunda hangi vitaminler ve besinler var?

Özelliğinde A, C, E ve B grubu vitaminler, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, demir, sodyum karbonhidrat mineralleri bulunan kavun yaz aylarında serinletici olarak bolca tüketilir. Sonbaharda olgunlaşma fırsatı bulamayan küçük meyvelerinden ise turşu yapılır.

Kavunları kışlık ve yazlık ve olmak üzere iki kısma ayırabiliriz. Ülkemizde yetiştirilen kavun türlerinden bazılarını sayarsak: Kırkağaç kavunu, Ak kavun (Pamukova kavunu) Çitili kavun, Topatan kavunu, Van kavunu, Molla köy kavunu.

Kavun Çekirdeği Neye İyi Gelir?

Kavun basura ve kabızlığa ve iyi gelir, yatıştırıcı özelligide bulunur. Ama dikkat, ülseri olanlar, mide ve bağırsak yüksek şeker ve tansiyonlular hastaları fazla tüketmemelidir !

Ancak bu arada kavunun çekirdeklerinin, çiçeklerinin ve bitki köklerinin de tıbbi etkileri olduğu bilinmektedir:
Kavun çekirdekleri öksürük kesici, idrar artırıcı, ateş ve parazit düşürücü; balgam söktürücü ve çiçekler kusturucu; bitkinin kökleri idrar artırıcı ve kusturucu etkiler gösterir.

Bağırsak parazitlerini düşürmek için çekirdek çekilerek ağızdan alındıysa, tenya ve diğer parazitlerin dışarı atılması için ayrıca bir de müshile ihtiyaç verdır.

Kavun çekirdeğinin cilde faydaları

Kavun kozmetik amaçlı da kullanılır. Cilde tazelik, dudaklara canlılık, pürüzsüzlük, saçlara ve gözlere parlaklık verir. Bir ay süresince kavun maskesi uygulanırsa cilt bir ile iki ay boyunca yumuşaklığını korur ve pembe bir renk alır.

kavun çekirdeği yağı faydaları

Yaz aylarının en lezzetli meyvelerinde olan kavunun bilmediğimiz faydaları bir bir gün yüzüne çıkıyor! Öyle ki, özellikle demir eksilikliği ve kansızlık tedavilerin kavun çekirdeği yağı sağlığınıza sağlık katıyor!

Anemi yani kansızlık hastalığının baş belirtileri ; halsizlik, çabuk yorulma, üşüme hissi ve baş ağrısı…

Günümüzde özellikle gelişmekte olan ülkelerde, toplumun büyük çoğunluğunu etkileyen demir eksikliği önemli bir sorun haline gelmekte! Ülkemizde türk kadınlarında daha sık görülmesinin sonucunda ise pek çok sağlık sorunu ortaya çıkıyor.

Erkeklerde görülen kansızlık, kanser başta olmak üzere pek çok ciddi hastalığın habercisi olabileceği için dikkat gerektiriyor. Erkeklerde görülen demir eksikliğinin en sık nedeni mide ve kalın bağırsak gibi sindirim sisteminde olan kayıplardır.

Sübye (Kavun çekirdeği sütü-şerbeti)
Kavun çekirdekleri atılmasın,çok değerli bence.Taze iken tüketilmeli zira çok sayıda plazma proteini,mineral ve vitamin içerir.Yoğun bir anti oksidan deposudur.Bağışıklığı uyarıcı etkisi var…1 adet kavunun çekirdeklerinden 2-3 bardak içecek çıkarılır.

Yapılışı ve hazırlanışı

kavun çekirdeklerini posa ve liflerden ayırın, yıkayın daha sonra temiz bir havanda iyice kabukları ile beraber (ayıklamanız mümkün değil) döverek ezin.

Beyaz bir süt oluşacak, bunu bıraz su ekleyip tülbentten süzün, üzerine şeker ve bol buz ekleyin ve yeterince su (damak tadınıza göre kararınca ekleyin… daha yoğun tat için daha az su kullanabilirsiniz, su klorsuz olsun)

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.