Kasık Fıtığı Hakkında Bilgiler

  • Genel Sağlık
  • Kasık Fıtığı Hakkında Bilgiler için yorumlar kapalı
  • 1.361 kez görüntülendi

Kasık Fıtığı Hakkında Bilgiler

Fıtık sık görülen sağlık sorunlarından biri. Karın iç organlarının bir kısmının doğumsal veya sonradan oluşan zayıf noktalardan karın dışına çıkmaları olarak tanımlanan fıtık, iç ve dış fıtık olarak iki tiptir. Dış fıtıklarda bedende oluşan çıkıntı kolayca fark edilirken, iç fıtık karının içinde mevcut aralıklardan yada daha önceki ameliyatlara bağlı yapışıklıkların arasından bağırsakların girmesi yada dönmesiyle oluşuyor. Uzmanlar, kasık fıtığının erkeklerde kadınlara oranla çok daha fazla görüldüğünü, bunun nedeninin testislere giden damar ve sinirlerin karın duvarının en zayıf bölgesini zorladığını söyledi.

Kadınlarda daha az görülüyor
Kadınlarda ise, kasık kanalında rahmi yerinde tutan bağlardan birinin geçmesi nedeniyle bu sorunun daha az yaşandığını kaydeden uzmanlar, ağır kaldırma sonucu oluşan kasık fıtığının, ansızın ortaya çıktığını, kişinin kasığında birden bir gevşeme, sonra da ağrı hissettiğini söyledi. Ayrıca uzmanlar “ Bu olay kısa sürer ve hasta kasığındaki çıkıntıyı fark eder. Çıkıntı genellikle yumuşaktır, öksürdükçe şişer ve yatınca bütünüyle yok olur. Fıtık çok büyürse erbezleri torbasına da inebilir. Sürekli olarak ağır kaldırmayı gerektiren işlerde ise hem rahatsızlık verir hem de çalışmayı aksatır ” dedi.

Tedavi edilmezse ne olur?
Zamanında tedavi edilmeyen fıtık rahatsızlıklarının bağırsak tıkanıklığı ya da fıtık boğulması gibi ciddi sorunlara sebep oluyor. Fıtık boğulması ; Fıtık kesesinin içine geri dönemez, zaman geçtikçe fıtık kesesinin içindeki bağırsaklar şişer, kanlanması bozulur ve acilen ameliyatla kangren olan bağırsağın alınması gerekir. Gençlerde özellikle sporcularda kasık fıtıkları sıkça görülür. Bunun nedeni efor sırasında karın içi basıncının aşırı artmasıdır. Artan bu basınçla karın duvarındaki en zayıf yer olan kasık kanalının içi ağzına bağırsak yada omentum dediğimiz yağ dokusu sıkışır. Dışardan bakıldığında yada muayene edildiğinde herhangi bir şişlik bulunmaz. Dinlenme ile bu ağrı geçer. Bazen radyolojik tetkiklerle de sporcu fıtıklarına tanı konulamayabilir.

Ameliyatla kesin çözüm
Uzmanlar, “kasık fıtığının tedavisinde tanı konulduğunda ameliyat edilmesi büyük önem taşır. Boğulma olmadan tedavi çok kolay ve iyileşme çok hızlı olur. Ameliyat sonrası tekrarlama oranı düşüktür. Ana prensip fıtık kesesinin yok edilmesi ve karın duvarının takviye edilmesidir. Eskiden karın duvarı çok sıkı dikişlerle sağlamlaştırılırdı. Bu da bazı sakıncalar taşıyordu. Ameliyat sonrası hastaların öksürmesi ve ıkınmasıyla dikişler yırtılabiliyor ve tekrar fıtık oluşabiliyor. Günümüzde artık karın duvarı sentetik yamalarla sağlamlaştırılıyor. Karın duvarının zayıf noktalarının üzerine yama konuluyor ve bu yama karının sağlam bölgelerine gevşek dikişlerle tespit ediliyor. Gevşek dikişler iki avantaj sağlıyor . Ameliyat sonrası gerginlik ve ağrı olmuyor, ayrıca, tekrar yırtılma riski minumuma iniyor. Sporcular kasık fıtığı ameliyatı sonrası sadece bir gün hastanede kalırlar. En geç bir hafta içinde normal aktivitelerine dönebilirler. Ameliyattan 3 hafta sonra ise, tam kapasitelerine kavuşabilirler” dedi.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.