Kasık Biti Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi Ve Korunma Yöntemleri

  • Genel Sağlık
  • Kasık Biti Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi Ve Korunma Yöntemleri için yorumlar kapalı
  • 891 kez görüntülendi

Kasık Biti Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi Ve Korunma Yöntemleri

Dermatoloji Uzmanı Dr. Hakan Buzoğlu, kasık biti hakkında bize şu bilgileri veriyor: (Kasık biti, “Pediculus humanus capitis” olarak tanımladığımız parazitel bir hastalıktır. Kasık bitleri bir iki milimetre boyutunda olup, yengeçe benzerler. Altı ayaklıdırlar. Ayaklarıyla, kıl ve tüyleriyle tutunarak, kan emerek beslenen vücut dışında yaşayan parazitel mahluklardır. Tüy ve kılların yoğun olduğu bölgelere yerleşip,buradan kan emerek beslenirler ve yumurtaları da tüylerin üzerine bırakırlar. Hastalık etkenleri olan bu mahluklar, sıklıkla cinsel ilişkiyle bulaştığı için ergenlik dönemi sonrasında kasık bitiyle daha sık karşılaşmaktayız.

Kasık biti vücudun hangi bölgelerinde görülür?

Kasık bitleri, tüy ve kıllara tutunarak, kan emerek beslendikleri için, sıklıkla kıl ve tüylerin oldukları bölgelere yerleşirler. Bulaşma şeklinin daha çok cinsel ilişkiden olması nedeniyle hastalığı en fazla kasık bölgesinde gözlemleriz. Bunun dışında bacakların üst kısmında, makat çevresinde, kalçada, gövdede, koltuk altı tüylerinde hatta özellikle çocuklarda kirpik ve kaş bölgesinde de kasık bitlerini rahatlıkla görebiliriz. Çocuklarda vücut tüylerinin olmaması nedeniyle kasık bitinin yerleşebileceği tek alan kaş ve kirpiklerdir.

Kasık bitinin belirtileri:

Kasık bitleri, kollarıyla kıl köklerine tutunarak ciltten kan emerler. Kasık bitinin neden olduğu belirtiler, bitin citteki kanı emmesiyle başlar. Bitin ısırdığı yerlerde, paraziter etkinin tükrük salgısına bağlı olarak kırmızı şişlikler şeklinde iltihaplı yapılar meydana gelir. Kasık biti ayrıca kızarıklığa ve kaşıntıya da yol açar. Kasık biti, kişinin iç çamaşırında gri ve kahverengi lekelenme şeklinde belirti de verebilir. Kaşıntı ile birlikte lenf bezleri de büyüyebilir.

Kasık biti neden olur?

Kasık biti, bulaşıcı bir paraziter hastalıktır. Kasık bitinin bulaşma yolu genellikle cinsel ilişki ile gerçekleşir. Bornoz, iç çamaşırı ve havlu gibi kasık bölgesine temas eden ortak eşyalar da kasık bitinin bulaşma yollarındandır. Epilasyon merkezinde kullanılan aletlerin steril edilmemesi de kasık biti bulaşmasını tetikleyebilir.

Kasık biti nasıl geçer?

Kasık bitinin tedavisinde kesin çözüm, kıl ve tüylerin kesilip vücuttan uzaklaştırılması yoluyla olmalıdır. Ayrıca saç bitine uygulanan tedaviler kasık bitine de uygulanabilir. Mesela saç bitinde kullanılan bit ilaçları, kasık biti tedavisinde de kullanılabilir. Bunun dışında kaşıntının giderilmesi için hastaya sistemik antibiyotikler ve antibiyotik içeren kremler de bit tedavisinde uygulanabilir. Kasık biti tedavisinde yalnızca kasık biti olan kişinin değil, bulaşma riski taşıyan kişilerin de tedavisi büyük önem taşır. Nevresim takımları, bornozlar, havlular, pikeler gibi kasık bitinin bulaşmış olabileceği eşyalar 60-65 derecede yıkanarak gerekli dezenfektasyon sağlanmalıdır.

Kasık bitinden nasıl korunulur?

Kasık biti, kıl ve tüylere tutunarak yaşadığı için en iyi önlem, düzenli tıraş olmaktır. Kasık bitinin cinsel yolla bulaşıyor olması, çok eşlilikte daha sık gözleniyor olması nedeniyle gayri meşru ilişkilerden uzak durulması gerekir.  

Traş Köpüğü Bitleri Öldürür mü? Traş Köpüğü İle Bit Temizleme Yöntemi Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.