Karnabahar Bebeklerde Gaz Yaparmı Ve Bebeklere Ne Zaman Verilir?

  • Genel Sağlık
  • Karnabahar Bebeklerde Gaz Yaparmı Ve Bebeklere Ne Zaman Verilir? için yorumlar kapalı
  • 887 kez görüntülendi

Karnabahar, brokoli, lahana ve marul gibi sebze turpgiller ailesinin bir parçasıdır. Karnabahar yeşil yapraklarla çevrili beyaz çiçek tomurcuklarından meydana gelir.

Bu sebzenin sağlığa çeşitli faydaları olmasına rağmen gaz ve şişkinlik dahil çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir.

Sual: Karnabahar bebeklere gaz yapar mı?

CEVAP

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı’nın cevabı (Evet, fasulye, bezelye, mercimek, lahana, brokoli ve karnabahar hazmı zor gıdalar olduğundan bebekte gaz yaparlar.)

Karnabahar gaz yapar

Karnabahar sindirim sistemince kolay sindirilemeyen, gaz ve şişkinliğe neden olan karbonhidratlar içerir. BBC Akademi karnabahar gibi kükürt açısından zengin sebzelerin pis kokulu gaza yol açtığını bildiriyor.

Karnabahar gibi turpgillerden olan sebzeler sindirim sistemini zorlayan karmaşık karbonhidrat içerir.Bu sebzeleri sindirmek için alfa galaktosidaz isimli enzime ihtiyacımız vardır. NYU Langone Tıp Merkezine göre bazı insanların vücudunda bu enzimden yeterli miktarda bulunmadığından karnabahar gibi gıdalar tükettiğinde gaz sorunu yaşarlar.

Sual: Emziren anneyim, emziren annelerin bebeklerine gaz yapan yiyecekler arasında karnahabar yer alır diyorlar doğru mu?

CEVAP

Dr. Özlem Ekiz Yörükalp’ın cevabı (Evet, karnabahar, kuru fasulye, brokoli, lahana, portakal, limon, greyfurt, asitli ve kafein içeren içecekler emziren annede gaz yapar.)

Sual: 6 aylık bebeğime brokoli ıspanak pırasa ve karnabahar verebilir miyim?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Murat Aydın’ın cevabı (Artık 6 aylık olduğuna göre bahsettiğiniz sebzelerin çorbalarından yavaş yavaş verebilirsiniz.)

Karnabaharın gaz yapmasının en önemli nedenlerinden biri de içeriğindeki rafinoz ismindeki maddedir. İnsan vücudunda rafinozun sindirilmesi için yeterli enzim yoktur.

Rafinoz ince bağırsakta parçalanamadığından kalın bağırsağa gönderilir. Kalın bağırsak bu maddeyi var gücüyle parçalamaya çalışırken özellikle rafinoza alışkın olmayan bünyede çok fazla gaz meydana gelir.

Karnabahar alerji yapabilir

Nadir görülen bir durum olsa da karnabahar yemek bazı kişilerde alerjik reaksiyona yol açabilir. Karnabahar alerjisinin en sık karşılaşılan belirtileri ise aşırı kaşıntı, elde ve yüzde şişme ile nefes almakta güçlüktür.

Gut Krizi

Karnabahar pürin içerir. Pürinler sakatatlar, sardalye, sardalya, sığır eti, ıspanak, lahana, patlıcan ve kıvırcık gibi çeşitli gıdalarda ve sebzelerde bulunan birleşenlerdir. Pürinler ürik asit oluşturmak için vücutta parçalanır. Aşırı miktarda pürin alımı duyarlı bireylerde gut krizini tetikler ve böbrek taşı yapabilir. Gut hastalığınızdan muzdaripseniz karnabahar gibi pürin açısından zengin besinlerden uzak durmalısınız.

Domates Gaz Yaparmı, Domatesin Gaz Yapma Nedenleri Nelerdir? Tıklayınız

Muz Gaz Yapar mı, Şişkinliğe Neden Olur mu? Tıklayınız

Sarımsak Gaz Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.