Sarımsaklı, soğanlı baharatlı bir yemeğin ardından ağızda oluşan kokuyu gidermesi için hemen ağzımıza bir tane karanfil atarız. Birkaç dakika içinde nefesimiz gayet ferah kokar, ağzımızın tadı yerine gelir. İşte bu sebeple restoranlarda, lokantalarda ve evlerde karanfil olmazsa olmazdır. Aslında daha çok Doğu kültürünün bir parçası olan karanfil, tüm dünya mutfaklarında yemeklere tat ve koku vermesi, yemekten sonra ferah bir nefes için ya da şifalı bir çay olarak tüketilmesinin yanında farklı bir tat, aroma katması için de sigaralarda kullanılmaktadır. Tüm bunların yanında karanfil, bir antiseptik olarak tıp alanında ve sanayide de kullanılıyor.

Karanfilin kokusunun keskin ve güzel olduğundan bahsettik. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar, karanfilin sağlığa olan faydalarını da gözler önüne seriyor, karanfilin mutfaklarda daha geniş bir yer alması gerekliliğinin altını çiziyor. Şöyle ki; karanfil bazı rahatsızlıklara anında şifa getirirken, çok ciddi birçok hastalık için ise ciddi anlamda koruma sağlamaktadır. Bu bakımdan doktorların önerdikleri dozu aşmadan doğru ve düzenli olarak karanfil tüketilmesi sağlık açısından çok faydalı olur.

Karanfil şimdi değil, çok eski çağlardan itibaren bilinen ve hastalıkların tedavisi için kullanılan bir bitkidir. A, B6, E ve K vitaminleri bakımından oldukça zengin olan karanfil, çok kaliteli bir kalsiyum, potasyum, sodyum, manganez deposudur. Karanfilin bol miktarda da uçucu yağlar içermesi sağlığımız için önemini artırıyor. Zira karanfil Omega 3 ve Omega 6’nın birlikte ve yoğun olarak bulunduğu ender bitkilerden birisidir.

Tüm bu faydalı maddeleri, elementleri içeriğinde barındıran karanfilin bilinen en önemli faydası diş ağrıları karşısında çok kısa sürede kesin çözüm sunuyor olmasıdır. Çok kolay temin edilebilen, her yerde bulunabilen bir bitki olan karanfil, doğal bir diş ağrısı gidericidir. Belki de bundan dolayı diş macunlarının pek çoğunda karanfil kullanılmaktadır. Bir de tüm vücut sağlığı için çok önemli olan antioksidanlar, karanfilin içine bolca bulunuyor. Hal böyle olunca da bu antioksidan özelliği karanfili; kanser karşıtı, solunum yolları dostu, saç ve tırnak sağlığının destekleyicisi bir bitki haline getiriyor. Şimdi bu faydalı bitkinin sağlığımıza olan yararlarına tek tek bakalım.

Diş ağrılarını keser!

Karanfilin hemen herkes tarafından bilinen ve evlerde mutlaka uygulanan faydası diş ağrıları için tam bir ilaç olmasıdır. Bu bakımdan karanfil, diş macunu sektöründe çok yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Karanfilin diş ağrılarına iyi geldiği çok eski dönemlerden beri bilindiğinden tıp ve ilaç sektörünün bu kadar gelişmediği dönemlerde insanlar dişleri ağrıdığında dişin üzerine karanfil koymaktaydılar. Bu bakımdan eğer çok acı verici diş ağrısı çekiyorsanız, dişinizin ağrıyan bölümüne bir parça karanfil koyabilirsiniz. Bir de karanfilden elde edilen karanfil yağına bir pamuk batırıp pamuğu ağrıyan dişin üzerinde bekletmek önerilir. Bu sayede diş ağrısı çok kısa bir süre içinde geçecektir.

Bulantı ve kusmaya iyi gelir!

Bazı uzmanlara göre, karanfil yağının hem rahatlatıcı kokusu hem de içeriği sebebiyle ağızdan alındığında bulantı ve kusmalara karşı çok etkili olabilmektedir. Özellikle sabahları sık sık karşılaşılan mide bulantısı ve kusma için karanfil yağı iyi bir çözüm olabilir. Ancak karanfil yağının ağızdan alınmasının bazı sakıncalar doğurduğu da bilinmektedir. İşte bu bakımdan karanfil yağı ile kusmayı önlemek isteyenlerin içmek yerine kokmasının daha doğru olacağı düşünülmektedir.

Önemle altını çiziyoruz ki; yazının ilerleyen bölümlerde daha detaylı olarak açıklanacağı üzere ağızdan karanfil yağı alınması çok da önerilir bir durum değil. Bu bağlamda sabah bulantı ve kusmalarını önlemek adına; ağızdan karanfil yağı almak yerine karanfil tozunun hurma veya bal ile karıştırılarak alınması ya da mide bulantısı durumunda karanfil yağının koklanması daha uygun olacaktır. Bu konuda bir diğer öneri ise karanfilleri sıcak su içinde bekletip demleyerek çay hazırlayıp içilmesidir. Tüm bunlardan yola çıkarak mümkün olduğu kadar karanfil yağını ağızdan almamak önem taşıyor.

Öksürüğü giderir!

Boğaz ve solunum yollarındaki enfeksiyonlar, iltihabik durumlardan kaynaklanan öksürük çoğu zaman ciddi şekilde rahatsız edici olabiliyor. Özellikle kışın yaşanan boğaz ağrıları ve enfeksiyondan kaynaklanan öksürüğü doğal yoldan gidermek için karanfil çayı tüketmek önerilir.

Kötü nefes kokusunu yok eder!

Karanfil, ağız ve boğazla ilgili pek çok olumsuzluğu ortadan kaldırabilir. Bu bağlamda özellikle ferah ve keskin kokusu ile kötü nefes kokusuna karşı da etkilidir. Karanfilin yemeklere eklenerek tüketilmesi de onun bu keskin kokusunu bir nebze daha yumuşatabilir. Çoğu zaman rahatsız edici ve özgüveni düşüren nefes kokusu karanfil ile yok edilebilir. Özellikle de ağız içindeki iltihabik durumlardan, diş çürüklerinden dolayı oluşan ağız kokularına karşı karanfil çok etkilidir. Bunun için gün içinde ara ara ağza 1 tane karanfil koymak yeterli olabilir.

Sinüzite iyi gelir!

Sinüzit, yılın her dönemi kişiyi rahatsız etmekle birlikte, özellikle kış aylarında çok fazla baş ağrısı yapmaktadır. Hatta sinüzitten dolayı çoğu zaman geçmeyen baş ağrıları yaşanır. Pek çok uzman karanfilin sinüzitleri temizleyici özelliğinin olduğunu belirtmektedir. Bunun için karanfil tozunun burun yoluyla çekmek öneriliyor.  Ancak bunu yaparken çok dikkat etmek gerekiyor. Zira karanfil tozu da, tıpkı karanfil gibi çok yoğun etkilidir.

Hazmı kolaylaştırır, şişkinliği giderir!

Karanfilin en doğru ve faydalı tüketimi kesinlikle karanfil çayı hazırlamak ya da ağız içinde karanfili bekletmek şeklindedir. Özellikle hazımsızlık sorunları, gaz ve şişkinlik için akşamları ya da ağır bir yemeğin ardından bir bardak karanfil çayı demleyip içmek iyi gelir. Bu sayede bağırsaklarda karın bölgesinde meydana gelen şişkinlik şikayetleri önemli ölçüde azalır.

Soğuk algınlığına iyi gelir!

Havalar biraz soğumaya başladığında hastalıklar da peş peşe gelir, büyük, küçük herkes mevsimsel iklim değişikliklerinden etkilenir. Bu sorunlara doğal yoldan çözüm bulmak isteyenler için karanfil çok doğru bir tercih olabilir. Örneğin soğuk algınlığına karşı; karanfil yağını bir miktar su ile incelterek biraz bal ile karıştırıp içmenin faydalı olduğu bilinmektedir. Şöyle ki; 1 çay bardağı ılık suyun içine 1 tatlı kaşığı karanfil yağı katılır ve 1 çay kaşığı da bal ekleyip içilir. Başta öksürük olmak üzere tüm soğuk algınlığı şikayetleri için günde 2 veya 3 kere bu karışımdan içmek tedavi edici etki gösterir.

Yorgunluğu azaltır!

Karanfilin ferahlatıcı ve rahatlatıcı keskin bir kokusu vardır. Bu bakımdan karanfili koklamak bile sinir sisteminde olumlu etkiler meydana getirmektedir. Özellikle hem fiziksel hem zihinsel hem de ruhsal yorgunluktan kaynaklanan olumsuz düşünceler karanfil kokusu ile zihinden uzaklaşır. Kişi daha olumlu düşünmeye başlayacağı için yorgunluklar da hafifler, ruh sağlığı da olumlu yönde etkilenir.

Stresi hafifletir!

Karanfilin kokusunun yarattığı gevşeme ve rahatlama hissi stresi de azaltır, daha pozitif düşünmeye sevk eder. Bir bardak sıcak su içinde demlenen naneli karanfil çayı kesinlikle stresli günlerin ilacı gibidir. Karanfil, stresle mücadele açısından bünyeye inanılmaz bir katkı sağlar.

Cilt sağlığı için çok faydalıdır!

Karanfil, hem içimize hem de dışımıza, tüm vücudumuza faydaları olan bir bitkidir. Karanfilin kendisini tüketmenin faydalarının yanı sıra karanfil tozunun cilt sağlığına birçok faydası vardır. Ancak genellikle cilt bakımı için karanfil yağı kullanılmaktadır. Fakat cilde çok fazla miktarda karanfil yağı uygulamak zararlı olacağı için karanfil tozu daha çok önerilmektedir. Karanfil yağı ise özellikle cilt hastalıklarının tedavisinde kontrollü olarak kullanılmakta, ama kullanılmadan önce mutlaka su ile inceltilmesi gerekmektedir.

Akneleri giderir!

Karanfil ve karanfil yağının faydalarının araştırıldığı pek çok bilimsel araştırmanın ortak sonucu karanfil yağının akneleri kısa süre içinde yok ettiği şeklindedir. Akne sorununun bulunduğu bölgeye karanfil yağı topikal olarak uygulanır. Genel olarak el ve yüze uygulanacaksa mutlaka kremlerle inceltilmelidir. Karanfil yağı cilde uygulandığında deride karıncalanma hissi verir. Ancak bunun için endişelenmeye gerek yoktur. Karanfil yağının antibiyotik özelliği ile aknelere sebep olan etkenler ortadan kaldırılarak akne sorunu da giderilmiş olur.

Karanfil yağı; akne dışında siyah lekeleri giderme noktasında da gayet başarılıdır. Bununla birlikte yara, sivilce ve benzeri deri hastalıklarına karanfil yağının çok iyi geldiği bilinir. Ayrıca karanfilin içeriğinde bulunan uçucu yağların arındırıcı özellikleri sayesinde iltihaplı ve yaralı bölgeleri kolaylıkla iyileştirir ve mikropları yok eder. Bir de anestezik özelliğinden dolayı karanfil yağı, uyuşturucu madde görevi de görebilir, cildi uyuşturabilir.

Ciltteki yara izlerini ve lekeleri tedavi edebilir!

Karanfil yağı, çok keskin ve etkili bir yağdır. Bu bakımdan karanfil yağının tek başına cilde sürülmesi yerine su ile inceltilerek kullanılması önerilir. Zira sade olarak sürüldüğünde ciltte soyulmalara sebep olabilir. Bu bağlamda cilt yüzeyinde oluşan, geçmişten kalan yara izlerinin, lekelerin yok edilmesi bakımından da etkili olabilir. Kesinlikle bir profesyonelden yardım alarak uygulanmak koşuluyla karanfil yağı kullanılarak peeling yağılabilir, lekeli, ölü, yara izli deriden kurtulmak mümkün olabilir. Bu sayede sağlıklı deri ortaya çıkar.

Çok kaliteli bir antioksidandır!

Karanfil kadar fazla uçucu yağ içeren başka her hangi bir bitki bulunmadığı bilinmektedir. Bu da onu mükemmel bir antioksidan haline getiriyor. Antioksidanlar bakımından çok zengin olan karanfil; potasyum, sodyum, fosfor, demir minerallerini, A ve C vitaminlerini bolca içerir. Bu sayede de genel olarak tüm vücudu serbest radikallerden ve zararlı mikroplardan temizler, arındırır.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarını giderir!

Karanfilin ve karanfil yağının güçlü kokusu solunum yollarını açan, rahatlatan özelliğe sahiptir. Karanfil, grip ve nezle gibi hastalıklara, soğuk algınlıklarına iyi gelir, balgam söktürücü özelliği vardır. Bu sebeple de üst solunum yolları organlarının sağlığını korur. Hatta karanfil çayı ile gargara yapıldığında ağız içinde oluşan yara ve mikroplar da ölür.

Karanfil yağının faydaları

  • Özellikle diş ağrıları için çok eski çağlardan itibaren kullanılan bir bitkisel tedavi ürünüdür.
  • Ağız sağlığı ve hijyeni, bir de diş sağlığı için faydalıdır.
  • Ağızdaki kötü nefes kokusunu giderir.
  • Çok konsantre bir içeriğe sahip olduğu için keskin kokusu, inanılmaz etkili içeriği vardır. Özellikle de zayıflamaya yardımcı olduğu bilindiğinden kilo vermek isteyenlerin çokça tercih ettiği ve ağızdan aldığı bir yağdır. Ancak karanfil yağını su ile inceltmeden, miktarını kontrol etmeden ve bilinçsiz bir şekilde tüketmek sağlık açısından çok ciddi sorunlara neden olabilir. Hatta karanfil yağı, yemek borusunun tahrip edilmesinden, bağırsak ve mide de geri dönülemez sorunlara neden olabilir.
  • Enfeksiyonlara karşı oldukça etkilidir. Özellikle böcek ısırıklarından dolayı meydana gelen enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Pek çok cilt hastalıklarına iyi gelir.
  • Akne ve sivilceyi hem önler hem de var olanları giderir.
  • Cilt mantarlarını yok eder.
  • Keskin ve rahatlatıcı kokusu ile yorgunluk ve halsizliği giderir, gerginliği azaltır.
  • Stresle mücadele eder.
  • Ruh sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Başta sinüzit kaynaklı olmak üzere tüm baş ağrılarını giderir.
  • Alna ve kafaya masaj yapıldığında rahatlama sağlar.
  • Solunum yollarının sağlığını korur, boğaz ağrılarını giderir, burun tıkanıklıklarını açar.
  • Sinüzit ve astım gibi pek çok alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılır, sinüsleri doğal olarak temizler.
  • Hazımsızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim rahatsızlıklarını giderir.
  • Kulak ağrılarına ve iltihaplarına iyi gelebilir.

Karanfil tozunun faydaları

Karanfilin ezilmesiyle elde edilen karanfil tozu, karanfil yağı kadar konsantre ürün değildir. Bu sebeple de karanfil tozunun kullanımı çok yaygın değildir. Karanfil tozu genellikle salataya, bazı çorbalara eklenerek tüketilir. Bir de sigara sektöründe kullanılır. bunların yanında karanfil tozu:

  • Gaz ve şişkinlik sorunlarını gidermede yardımcı olur.
  • Kansere karşı koruma sağladığına dair veriler bulunmaktadır.
  • Diş sağlığı için faydalıdır, ağız içindeki iltihapları giderici özelliği vardır.
  • Bağırsak parazitlerinin doğal yolla temizlenmesine yardımcı olur.
  • Soğuk algınlığından korur.
  • Sigara sektöründe aromatik etkisiyle kullanılır.
  • Solunum yollarına faydalıdır.

Karanfil tüketecek olanlara öneriler

  • Karanfil, hemen her evde, her mutfakta bulunan ve yukarıda saydığımız gibi pek çok faydası bulunan bir üründür. Ancak diğer doğal ürünlerde olduğu gibi karanfilin de önerilenden fazla kullanılması, tüketilmesi bazı yan etkilere, şikayetlere sebep olabilir. Bu bakımdan tüketim miktarına özen göstermek gerekiyor.
  • Hem karanfil hem de karanfil yağının kullanımına çok dikkat edilmelidir. Kesinlikle önerilen miktar aşılmamalıdır. Doğru kullanıldığında sağlık açısından pek çok faydası vardır. Ancak aşırı ve yanlış kullanım ciddi zararlara neden olabilir.
  • Karanfili ve karanfil yağını çocukların kesinlikle ağızdan almaları önerilmez.
  • Özellikle de karanfil yağının direkt ağızdan alındığında faydalı olduğuna dair herhangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Bu sebeple de karanfil yağının ağızdan alınmamasının altı çizilmektedir.
  • Karanfil yağının deriye, cilt üzerine uygulanmasının bazı hususlarda sağlıklı olduğu bilinmekte. Ancak yine aşırıya kaçılması durumunda deride tahriş meydana gelebilir.
  • Karanfil yağı cilde sade olarak uygulanmamalıdır, mutlaka su ile inceltilmelidir.
  • Karanfil yağının ağızda bekletilmesi diş etlerine zarar verebilir.
  • Karanfil yağının mukoza zarlarını zedeleyebileceği bilinmektedir.
  • Sigaralarda kullanılan karanfilin sağlık açısından bazı zararları bulunmaktadır. Bu şekilde tüketimin akciğer enfeksiyonuna neden olabileceğine dair veriler bulunmaktadır.
  • Hiçbir suretle karanfil yağı damardan enjekte edilmemelidir. Böyle bir durumda ciddi solunum yolu problemlerine sebep olabilir.
  • Karanfil yağını çocukların ağızdan almaları karaciğer hasarlarına, vücutta sıvı eksikliğine ve çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
  • Hamilelik ve emzirme dönemlerinde fazla olmamak kaydıyla karanfilin bir sakıncası olmadığı, ancak bu dönemlerde ağızdan karanfil yağı alınmasının çok zararlı olduğu biliniyor. Bu bakımdan hamilelik ve emzirme dönemlerinde karanfil yağı hiç alınmamalı, karanfil ise doktora danışmadan tüketilmemelidir.
  • Her hangi bir hastalığı olan ve hastalığın tedavisi için ilaç kullanan kişiler hem karanfil hem de karanfil yağı tüketmeden önce doktora danışmalılar. Zira karanfil ve karanfil yağının ilaçlarla birleştiğinde nasıl bir etki yaratabilecekleri konusunda kesin veriler bulunmamaktadır.
  • Kanama bozukluğu olan kişilerde karanfil yağının ağızdan alınması sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple ağızdan karanfil yağı almak için mutlaka doktora danışmaları gerekiyor.
  • Karanfil yağı ameliyat esnasında kanamaya neden olabilir. Bu sebeple ameliyat olmadan en az 2 hafta öncesinde karanfil yağı tüketiminin bırakılması ve ameliyattan sonraki 2 hafta içinde de karanfil yağı tüketilmemesi öneriliyor.
  • Yanık olan ve hassas ciltlere sahip insanlar karanfil yağı kullanmamalıdırlar.