Karabiber dünyanın neredeyse her yerindeki mutfaklarda kullanılan, tüm dünyada en yaygın baharatların başında gelir.

Top top bütün halde ya da öğütülmüş şekliyle tüketilebilen karabiber, yemeklerin, çorbaların, salataların vazgeçilmez baharatıdır. Enfes bir lezzet veren karabiber, en çok da faydalarından dolayı tercih edilmektedir.

Karabiber içerdiği bol miktarda farklı vitamin ve minerallerle genel vücut sağlığına birçok fayda sağlamaktadır. Potasyum, magnezyum ve demir açısından çok zengin olan karabiber; A, K ve C vitaminlerini bolca içermektedir. Bu bakımdan düzenli olarak karabiber tüketimi bünyenin ihtiyaç duyduğu vitaminlerin ve minerallerin pek çoğunun alınmasını sağlayacaktır.

Karabiber yaz, kış tüketilebilen, belli bir mevsimi olmayan bir baharat olmakla birlikte, özellikle kış aylarında çorbalara eklendiğinde eşsiz bir lezzet verir, içimizi ısıtır. Bununla birlikte kışın daha sık tüketilmesinin en önemli sebebi soğuk algınlığından kaynaklanan hastalılara karşı kısa süre içinde sonuçlar verebilmesidir. Karabiberin özellikle öksürük ve soğuk algınlığını giderici, tedavi edici özelliği vardır. Bu sebeple de kışın çorbaya, ılık suya, yemeklere bol bol karabiber eklenir.

Karabiber, içerdiği manganez, potasyum, A ve C vitaminleri, demir ve diyet lifleri gibi bünyenin sağlığı açısından hayati önem taşımaktadır. Zira karabiberin kaliteli bir antioksidan ve doğal antibiyotik özelliği vardır.

Karabiberin besin değerleri

1 çay kaşığı karabiber yaklaşık olarak;

  • 28 gram karbonhidrat,
  • 21 gram protein,
  • 07 gram yağ,
  • 51 gram lif,
  • 4 miligram sodyum,
  • 58 miligram potasyum,
  • 86 miligram kalsiyum,
  • 94 IU A vitamini,
  • 19 miligram demir içermektedir.

Doğal bir antibiyotiktir!

Karabiberin içerdiği bol ve kaliteli  C vitamini  onu doğal antibiyotik haline getirmektedir. Bu özelliğinden dolayı karabiber pek çok hastalığa yakalanma riskini azaltırken, özellikle serbest radikallerin etkisini yok eder ve bünyeye verdiği hasarı giderir. Serbest radikallerin etkini kaybetmesi de aslında genel anlamda sağlık, gençlik kazanmak anlamına gelir.

Sindirim sistemini destekler!

Karabiber genel sinir, solunum, dolaşım ve sindirim sistemi gibi tüm metabolik fonksiyonlara faydalıdır. Bu bakımdan karabiberin sindirim sisteminin sağlığını koruduğunu söylemek mümkünken, sindirim sistemi organlarının hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Ayrıca karabiber eklenen gıdaların sindirim süreci daha kolay olur, dolayısıyla da bağırsak ve mide ile ilgili hastalıklar önlenebilir.

Bakteriyel enfeksiyonları yok eder!

Karabiber zengin besin içeriğiyle bakterilerin vücuttan atılmasına yardımcı olmakta ve bakterilerden kaynaklanan hastalıkların tedavisini de hızlandırmaktadır. Bununla birlikte özellikle sindirim sistemi organlarının bakterilerden hasar görmesini engellemek için düzenli olarak karabiber tüketilmesi önerilir. Bu bağlamda kabızlık, ishal ve kolik gibi sorunların tedavisinde karabiberin olumlu etkisi gözlenmiştir.

Öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir!

Karabiber her zaman faydalıdır. Ancak özellikle kış döneminde havaların soğumasıyla birlikte çok daha önemli hale gelir. Kışın sıkça karşılaşılan öksürük ve soğuk algınlığı sorunlarına bir ilaç kadar iyi gelebilir. Karabiberin anti bakteriyel özellikleri solunum sistemin bozukluklarının tedavisi için bazı ilaçlarda da kullanılmaktadır. Bunun dışında özellikle grip hastalığının da hızla atlatılması için çaya, çorbaya, ıhlamur ya da adaçayına bile karabiber eklemek iyi gelir.

Kansere karşı koruyucudur!

Karabiberin antioksidan ve antibiyotik özellikleri olduğundan kanserle mücadele gücü de yüksektir. Kanser hastalıklarının pek çoğuna serbest radikaller neden olmaktadır. Karabiber ise içerdiği antioksidan ve antibiyotik özelliklerle serbest radikallerin hareket kabiliyetlerini azaltır, bünyeye verdiği hasarı en aza indirir. Böylece vücut, birçok kanser türüne karşı korunabilir ve kansere yakalanma riski de azalır. Bunun dışında karabiber bünyeyi güçlendirerek zararlı güneş ışınlarının neden olduğu cilt kanserine yakalanma riskini de azaltmış olur.

Metabolizmayı güçlendirir!

Karabiber sindirim sistemini destekleyen, metabolizmayı hızlandıran ve canlandıran bir besindir. Bunun  için düzenli olarak tüketilen karabiber vücutta istenmeyen fazla kaloriyi, yağı yakar ve özellikle de karın bölgesinde depolanan yağın azalmasını sağlar. Bu bakımdan karabiber obeziteye karşı çok etkilidir. Mide ile alakalı şikayetleri de ciddi anlamda azaltabilir.

Cilt sağlığını korur!

Karabiberin düzenli olarak tüketimi iç organlarımızın sağlığını koruduğu ölçüde, doğal olarak cilt sağlığı için de faydalıdır. Karabiber, cilde zarar veren serbest radikallerin öldürülmesi ve terleme yoluyla bünyeden atmasını sağlar. Özellikle ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan kırışıklıkların oluşmasına ve var olan kırışıklıkların doğal yollarla giderilmesine ciddi anlamda katkıda bulunur.

Antidepresan etkisi gösterir!

Günümüzün en sık karşılaşılan rahatsızlıklarından birisi aşırı strese bağlı gerçekleşen depresyondur. Bu bağlamda karabiber özellikle ruhsal hastalıkları tetikleyen stresle mücadele edebilen etkili bir antidepresan özelliğindedir. Bilişsel kapasiteyi artırarak kişiyi zinde tutar.

Saç sağlığını korur!

Cilt sağlığına çok faydalı olan karabiber, aynı ölçüde saç sağlığını da korumaktadır. Karabiberin içerdiği mineral ve vitaminler özellikle kırılan ve dökülen saçlar için onarıcı görev görür.

Sigarayı bırakmaya yardımcı olur!

Karabiber hem tek başına yemeklere eklendiğinde hem de zerdeçal ile karıştırılarak tüketildiğinde başta sigara olmak üzere tüm bağımlılıklardan uzak tutma eğilimi gösterir. Bu bakımdan özellikle sigarayı bırakmak isteyip de bırakamayanlar için uzmanlar karabiber tüketimini artırmayı önerir.

Gözlere faydalıdır!

Diğer besinleri anlatırken de altını çizdiğimiz gibi bir besin A vitamini içeriyorsa gözlere faydalıdır. İşte bu sebeple karabiberin bolca içerdiği A vitamini onu göz sağlığının dostu bir besin haline getiriyor. Karabiber, antioksidan özelliğinden dolayı göz çevresinde serbest radikallerin enden olduğu kaşıntı ve tahrişi engelleyebilir, ilerleyen yaştan kaynaklanan görme kusurlarını azaltır.

Karabiber tüketecek olanlara öneriler

  • Karabiber, vücudumuza pek çok bakımdan çok sayıda faydası olan bir baharattır. Ancak diğer faydalı tüm besin maddelerinde olduğu gibi karabiberin de fazla tüketilmesi bazı sorunlara yol açabilir. Bu sebeple günde toplam 1 tatlı kaşığından fazla tüketilmemesi doğru olacaktır.
  • Karabiberin aşırı tüketime bağlı olarak mide yanması yaşanabilir. Bu bakımdan mide ile ilgili sağlık sorunları yaşayan kişilerin aşırı miktarda karabiber tüketmeleri önerilmez.
  • Karabiber 10 yaşın üzerindeki her yaştan birey için sağlıklı kabul edilmektedir. Ancak yine de küçük çocukların karabiberi direkt ağızdan tüketmeleri akciğere kaçmasına neden olabilir. Bunun için çorbaya ya da başka yemeklere ekleyerek tüketmelerinde fayda var.
  • Karabiberin çok keskin ve yakıcı bir tadı, özelliği vardır. Bu yüzden direkt olarak cilde uygulanması yanma hissi verebilir. Bu bağlamda karabiberin özellikle gözlere uygulanması çok tehlikelidir. Bundan kaçınmak gerekir.
  • Siklosporin A, kolinerjik, digoksin ve sitokrom P450 alan hastaların karabiber tüketimi yasaktır. Zira bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlarla karabiberin etkileşimi istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
  • Gastrit hastalığı olan kişiler fazla karabiber tüketiminden kaçınmalıdırlar. Ne kadar tüketebileceklerine dair doktorlarına danışmalarında fayda var.
  • Karabiber keskin ve yakıcı bir kokuya, tada sahip olduğundan direkt olarak koklanması, teneffüs edilmesi solunum yollarında tıkanıklık ve tahrişe neden olabilir.
  • Çok sık olmasa da karabiberin aşırı tüketime bağlı olarak ciltte tahriş ve kızarıklıklar görülebilmektedir.
  • Karabiber cildin bir miktar kurumasına sebep olabiliyor. Bu bakımdan kuru cilde sahip olanların karabiberi daha az tüketmeleri önerilir.
  • Karabiberin yakıcı etkisi terlemeye sebep olabiliyor. Bu bakımdan özellikle yaz aylarında karabiber tüketimini bunu düşünerek yapmakta fayda var.
  • Yaz aylarında karabiberin aşırı tüketimi burun kanamasına sebep olabilir. Fazla tüketilmemesi önerilir.