Kansızlık (Anemi) Nedir?

  • Genel Sağlık
  • Kansızlık (Anemi) Nedir? için yorumlar kapalı
  • 932 kez görüntülendi

Kansızlık (Anemi) Nedir?

Kanımızda kırmızı kan hücreleri yani alyuvarlar bulunmaktadır. Bu kan hücrelerinde oksijenin taşınmasını ve de bu hücrelerin kırmızı renkte olmasını sağlayan hemoglobin bulunmaktadır. Nefes alırken akciğerde bulunan oksijen, bu hemoglobinin yapısına bağlanmış olarak taşınmaktadır. Bu hemoglobinin kanda mevcut bulunması gereken sayının altında olması neticesinde kansızlık yani anemi ortaya çıkmaktadır. Kanda bulunması gereken minimum değerler erkeklerde 13 g/dl, kadınlarda ise 12 g/dl dir. Bu rakamlar dünya sağlık örgütünün belirlemiş olduğu değerlerdir. 6 yaşına kadar olan çocuklarda 11 g/dl, 6-15 yaş aralığında ise 12 g/dl’nin altında olması kansızlık göstergesi olarak bilinmektedir.

Dünya genelinde kadınlarda görülme olasılığı yüzde 30-40 iken erkeklerde bu oran yaklaşık olarak yüzde 20′ dir. Bu kansızlık rahatsızlıkları arasında en çok görüleni ise demir eksikliği anemisidir. Anemi hastalarının yaklaşık olarak yüzde 90’ında görülmektedir.

Kansızlık (Anemi) Bulgu ve Belirtileri Nelerdir?

Kansızlık durumunda vakaların pek çoğunda bir belirti görülmemektedir. Yapılmış olan kan tahlilleri neticesinde teşhis konulabilmektedir. Eğer kansızlık durumu ilerlemiş durumdaysa ve de şiddetli ise halsizlik, solukluk, yorgunluk, iştahsızlık, kabızlık gibi durumlar oluşabilmektedir. Fiziksel bir aktivite yapılması esnasında çarpıntı, nefes alımında güçlük, çabuk yorulma gibi durumlar hastalığın şiddetine bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerdir. Anemi hastaları pika toprak veyahut kil gibi yiyecek olmayan şeyleri yemek isteyebilirler.

Tüm bu sayılanların dışında ise şu belirtiler ortaya çıkabilmektedir:

  • baş dönmesi
  • kulak çınlaması
  • ağız kenarında çatlaklar
  • tırnakların kaşık şeklini alması
  • çatlakların oluşması
  • dilde kızarma, çatlak ya da kabarcık oluşumu
  • yutarken zorlanma
  • ağrılı yutma

Demir eksikliği bulunan çocukların yürümesi, oturması, konuşması gecikebilmektedir. Bu tür çocuklarda davranış bozukluğu ortaya çıkabilmekte ve de öğrenme güçleşebilmektedir. Bağışıklık sistemi zayıflamakta ve de hastalığa yakalanma riski artmaktadır.

Kansızlık (Anemi) Tanısını Nasıl Konur?

Yapılan fiziki muayene, hastanın hekimine anlattıkları ve de kan tahlilleri neticesinde tanı konulmaktadır. Alyuvarlar mikroskop yardımıyla incelenir. Kan hemoglobini, serum ferritin seviyesi, demir bağlama kapasitesine bakılmaktadır. Hastalığın tanı süreci zor değildir ancak bazı hastalıklarla, misal olarak Akdeniz anemisi ile karıştırılma ihtimali olabilir. Bu sebeple yüksek orana dikkat edilmelidir.

Kansızlık ( Anemi) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kansızlık tedavisinde uygulanan yöntem genel olarak ağızdan demir ilacının verilmesi olacaktır. 2 ay içerisinde hasta normale dönebilir fakat demir depolarının dolması için uzun bir müddet daha demir tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi süreci bir yıla kadar çıkabilmektedir. Bebeklerde tedavi şurup ya da damla verilmesi yoluyla yapılmaktadır. Bu süreçte dışkı koyulaşır. Dişlerde siyahlaşma durumu olabilir ama geçici bir süreçtir. İlaç alımı aç karnına veyahut öğünler arasında olmalıdır. Böylelikle demir daha iyi emilir hale gelmektedir. Ayrıca C vitamini ile beraber ilacın verilmesi ilacın emilimini arttırmaktadır. Süt ve süt ürünleri ile beraber ilacın alınması sakıncalıdır. Bu durum demirin emilimini azaltmaktadır.

İlacın iğneyle enjekte edilmesi yoluyla da tedavi devam ettirilebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.