Kansızlık Anemi Belirtileri ve Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Kansızlık Anemi Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 906 kez görüntülendi

Kansızlık Anemi Belirtileri ve Tedavisi

Tıp dilinde anemi denilen kansızlık, kandaki kırmızı hücrelerin veya hemoglobin denilen kırmızı maddelerin ya da her ikisinin de azalmasıdır.

Kansızlık Nedenleri: Yeterli ve dengeli beslenememek sonucu oluşan demir eksikliği, Aneminin en önemli nedenidir. Çeşitli nedenlerle vücudun demir emiliminin azalması da Anemiye neden olabilir. Ayrıca, müzmin basur kanamaları, aybaşı kanamalarının haddinden fazla olması, doğuştan olan bazı hastalıklar, romatizma, lösemi ve kanserde de görülür. Bunların yanında, Hamilelikte kansızlık görülme oranı yüksektir. Bebeklerde kansızlık genellikle anne sütü yerine inek sütü vermek ve ek besinlere geç başlamaktan kaynaklanır. Daha çok Akdeniz ülkelerinde yaşayanlarda görülen ve Akdeniz Anemisi (Talasemi) olarak adlandırılan kansızlığın nedeni büyük oranda genetiktir ve anne-babadan doğacak çocuğa geçer.

Kansızlık Belirtileri: Anemi; halsizlik, çabuk yorulma, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, iştahsızlık, bulantı, sık hastalanma, daha fazla üşüme, dikkati toplamada güçlük, yüzde, gözde ve avuç içlerinde solgunluk gibi belirtilerle kendini gösterir. Ayak bileklerinde şişkinlik, ishal, kusma, burun kanaması gibi belirtiler de görülebilir.

Kansızlık Tedavisi: Tedavide öncelikle Anemiye neden olan unsurlar giderilmeye çalışılır. Basur, Aşırı adet kanaması gibi nedenler varsa tedavi edilir. Eğer kansızlığın nedeni yetersiz beslenme sonucu demir eksikliği ise demir ve C vitamini açısından zengin besinler tüketilerek demir eksikliği giderilmeye çalışılır. İstirahat ve temiz hava da yararlıdır. İleri kansızlık durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Hasta çok kan kaybetmişse kan nakli de gerekebilir.

Kan yapıcı gıdalar olarak üzüm, dut ve keçiboynuzu pekmezi, arı poleni, bal oldukça yararlıdır. Ayrıca, kansızlığa karşı alınabilecek önlemlerden biri de, vücudun demir emilimini azaltan çay, kahve, sigara,alkol ve koladan uzak durmaktır.

Gebelikte, çocuklarda ve bebeklerde kansızlık sık görülebildiği için özellikle gebelerin ve çocukların yeterli ve dengeli beslenmesine ve gerekiyorsa demir takviyesi yapılmasına dikkat edilmelidir. Gebelikte, çocuklarda ve bebeklerde görülen kansızlık gelişim bozukluklarına da neden olabileceği için çok dikkat edilmelidir.

Bu yazı saglikvegebelik.com tarafından kansızlık nedir, kansızlık hastalığı, kansızlık tedavisi, kansızlık belirtileri, kansızlık nedenleri, kansızlık sebepleri, kansızlık nasıl geçer, kansızlığa ne iyi gelir, kansızlık tedavisi, bitkisel kansızlık tedavisi, kansızlık için şifalı bitkiler konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

kansızlık ne kadar sürede geçer, kansizlik cabuk gecer mi, anemi kacgunde gecer, anemi kusma, kansizlik nefes darligi tedaviyle nekadar surede gecer, çok yersek kansızlık geçer mi, kısaca kansızlık hastalığı ve tedavisi, Baş dönmesi kansızlığa hangi poliklinik bakar, anemi ne kadar surede atlatilir, anemi hastalığı nedir kısaca

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.