Kanda Protein Neden Yükselir, Ne Belirtiler Verir, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Kanda Protein Neden Yükselir, Ne Belirtiler Verir, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 914 kez görüntülendi

Kanda protein fazlalığı pek çok nedenden kaynaklanabilir. Kanda dolaşan proteinler bağışıklık sistemimizin bir parçası olan antikorlardır. Dolayısıyla kandaki protein fazlalığı bağışıklık sistemiyle ilgili bir problemin belirtisi de olabilir. Fakat yüksek protein içerikli beslenmenin kandaki protein fazlalığı ile bir alakası yoktur.

Kandaki protein fazlalığının belirtileri 

Albümin ve globülin, kanda bulunan iki ana protein serumlarındandır. Bunlar vitamin, mineral ve hormonların vücut içerisinde düzenli biçimde dolaşmasını sağlarlar. Dolayısıyla sağlıklı kalabilmek için, aşağıdaki en yaygın protein fazlalığı belirtilerinden birkaçını yaşıyorsanız hemen bir doktora danışmalısınız:

  1. İştah kaybı
  2. İshal
  3. Baş dönmesi
  4. Tansiyon düşüklüğü
  5. Ateşlenme
  6. Mide bulantısı
  7. El ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi
  8. Şiddetli halsizlik
  9. Beklenmeyen kilo kaybı

Kanda protein fazlalığının nedenleri

İltihaplanma ve enfeksiyon

Kandaki protein fazlalığının en önemli sebeplerinden birisi, kandaki uzun süreli enfeksiyonlardır. Hepatit B ve C ve HIV virüslerinden kaynaklanan enfeksiyonlarda antikor üretiminden dolayı protein fazlalığı oluşur.

Karaciğer hastalıkları

Karaciğerinizde bir rahatsızlık olduğunda kanda iki protein salgılanır: Alanin aminotransferaz, ve Aspartat transaminaz. Aşırı kilolu olma ve diyabet sonucunda karaciğerin yağlanmasıyla bu proteinlerin miktarında artış olur. İlaçlar ve toksinlerden karaciğerin zarar görmesi, aşırı alkol tüketimi sonucu oluşan siroz ve hepatit sonucunda da vücutta bu proteinlerde artış görülür.

Nedeni  bilinmeyen monoklonal gammopati

Nedeni bilinemeyen bu durum, kanda aşırı antikor birikimiyle ortaya çıkar. Bu hastalıkta kanda dolaşan monoklonal antikorlar dolayısıyla protein fazlalığı açığa çıkar.

Çoklu miyelom

Bir kanser çeşidi olan miyelomda da kanda bulunan aşırı antikorların sonucunda kanda protein fazlalığı oluşur. Bu hastalıkta hücreler kanserli ve kolayca bölünebildikleri için bir arada toplanarak kemikleri istila ederler. Kemiklerde kolayca kırılma, ağrı ve zayıflığa sebep olurlar.

Kandaki protein fazlalığı için tedavi yöntemleri:

Kandaki protein fazlalığından şüpheleniyorsanız ilk yapmanız gereken şey bir üroloji (bevliye) uzmanına görünmek olmalıdır. Durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak doktorunuz protein miktarını düşürtmeye yönelik tedaviler uygulayacaktır. Doktorunuz bir protein testi önerebilir. Bu testte alınan kan örneği serumdan ayrılır ve kalan sıvıdaki protein miktarı ölçülür. 6.0 – 8.3 g/dl arası protein seviyesi normaldir.

Erken tanı ve tedaviler iyileşme oranınızı hızlandırır. İlaç tedavisinin yanında uygulamanız gerekenler:

Sağlıklı beslenme: Beslenmeniz size gerekli vitamin ve gıdaları sağlayan çeşitli sebze ve bakliyatları içermelidir.

İstirahat edin: Egzersizin yanında vücudunuza günlük ihtiyaç duyduğu yeterli uyku ve dinlenmeyi de vermelisiniz.

Stresle mücadele edin: Derin nefesler alın, namaz gibi dini vecibeleri yerine getirerek stresten kurtulmaya çalışın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.