Kanda Nötrofil (Neu) Yüksekliği Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

  • Genel Sağlık
  • Kanda Nötrofil (Neu) Yüksekliği Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir? için yorumlar kapalı
  • 992 kez görüntülendi

Nötrofiller, vücudumuzda önemli bir akyuvar türüdür. Enfeksiyonlara karşı savaşmada ve olgunlaşmış olanları ise bakterilere, yabancı maddelere saldırıp yok etmede önemli bir rol oynarlar. Nötrofil sayısı vücudumuzda dengeli seviyededir. Fakat şayet nötrofil sayısında artış varsa, tedavi gerektiren ciddi problemler de var demektir. Neu yüksekliği kan testi ile tespit edilebilir. Normal nötrofil sayısı 1500 civarındadır. 8000 üzeri nötrofil sayısı ise yüksek nötrofil olarak kabul edilir.  Olgun nötrofiller kandaki akyuvarların % 50-70’ini oluşturur. Nötrofil sayıları normalin üstünde olduğunda bazı hastalıkların da göstergesi olabilir

Yüksek Nötrofil Sayısının Nedenleri

  1. Enfeksiyon
  2. Kan nakli
  3. İlaçların yan etkileri
  4. Mononükleoz: Bir virüs tarafından olur. Ateş, salgı bezlerinde şişlik ve belirli bir yorgunluk, bu hastalıkla beraber gözlemlenebilir. Mononükleoz,yüksek nötrofil sayısına da neden olabilir
  5. Hepatit Türleri
  6. Böbrek Yetmezliği: Ani bir böbrek yetmezliği vücuda aşırı stres verir. Bunun sonucunda bedende çok sayıda kimyasal reaksiyon gerçekleşir. Bu da kan akışında nötrofil sayısı arttırır.
  7. Gebelikte Eklampsi(Havale): Gebelikte oluşur. Yüksek kan basıncına, kasılmalara, şayet hızlı bir şekilde tedavi gerçekleşmezse ölüme kadar gidebilir.
  8. Hemolitik Anemi: Hemolitik anemi durumunda vücudunuzun akyuvarları erkenden öldürülmesi enfeksiyonlara neden olabilir. Vücut enfeksiyonla savaşmak için daha fazla nötrofil üretir. 
  9. Kanser: Kan kanserinde nötrofillerin de içinde bulunduğu aşırı akyuvar üretimi gerçekleşir. Diğer kanser türlerinde ise farklı hücre türleri oluştuğu için kemik iliğinden nötrofilleri atarlar. Karaciğer ve pankreasta aşırı enflamasyona yol açar ve enfeksiyon riskini arttırır.
  10. Toksoplazmoz: Nötropeniye neden olan bu hastalık hayvanlarda ve insanlarda görülür. Toksoplazmoz, hamile bayanlar ve henüz doğmamış çocuklar için tehlikelidir.
  11. Sitomegalovirüs: Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülebilir ve organ naklinden sonra iyileşmeyi riske atabilir.
  12. Diğer Sebepler: Stres, aşırı yoğun egzersiz.

Yüksek Nötrofil Belirtileri

Nötrofiller enfeksiyonla savaşmak için hızlı davranırlar. Bu durumda iltihap, yanma meydana gelir. Bu şartlarda bu yanma hissi ve kanda nötrofil hücrelerinin artması normaldir. Kanama, düşük tansiyona, kalp çarpıntısına ve kan zehirlenmesine yol açar.

Genellikle ciddi bir bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanır. Bir teoriye göre kitlesel enfeksiyonlarda vücudun ısı dengesini ayarlayan beyin işlevinde değişiklikler olur. Böyle büyük bir enfeksiyonda, nötrofil sayısı belirgin bir şekilde yükselir. Bazı durumlarda bu sayı çok düşük olabilir. Bu iyiye işaret değildir.

Hızlı nefes alıp verme ve nefessiz kalma ciddi enfeksiyonlarda yaygın görülen bir durumdur. Yanma hissi sonrasında ateşi tetikler ve sonra hızlı nefes alıp vermenize neden olur. Akciğer enfeksiyonları da bu solunum problemlerine neden olabilir.

Neu Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

  1. Enfeksiyon durumunda antibiyotikler veya antiviral ilaçlar
  2. İltihap durumunda iltihap giderici ilaçların kullanımı
  3. Kanserden kaynaklı ise bu alanda uzman doktor anti kanser ilaçlarını bir arada kullandırabilir.
  4. Kortikosteroidler ve bağışıklığı düzenleyici ilaçların kullanımı
  5. Stresten uzak durmak, stres kontrolü

Kanda Neu(Nötrofil) Nedir, Neu Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Demek? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.