Kanda Kreatinin Düşüklüğü Nasıl Yükseltilir?

  • Genel Sağlık
  • Kanda Kreatinin Düşüklüğü Nasıl Yükseltilir? için yorumlar kapalı
  • 875 kez görüntülendi

Kreatinin, kas metabolizmasında üretilen bir kimyasal atık molekülüdür. Kreatinin, kaslardaki enerji üretimi için önemli bir molekül olan kreatinden üretilir. Vücuttaki kreatininin yaklaşık % 2’si her gün kreatinin maddesine dönüştürülür. Kreatinin kan dolaşımı yoluyla böbreklere taşınır. Böbrekler kreatininin çoğunu filtreleyip idrar yoluyla vücuttan atar. Kreatinin miktarı kan testi ile tespit edilir.

Kreatinin normal değerleri nelerdir?

Aşağıdaki değerler laboratuvardan laboratuvara göre hafif değişiklikler gösterebilmektedir.

Erkeklerde: 0.6-1.2 mg/dL arasında,

Kadınlarda: 0.5-1.1 mg/dL arasında,

Çocuklarda: 0.3-0.7 mg/dL arasındadır.

Bebek: 0.2-1.2 miligram/desilitre

Ergen: 0.5-1.0 miligram/desilitre

Tek böbrekli insan: 1.8-1.9 miligram/desilitre

Kreatinin düşüklüğü nedenleri

Aşırı sıvı alımı

Aşırı miktarda su tüketildiğinde, kişinin kreatinin seviyesinde düşme gerçekleşebilir. Kreatinin seviyelerinin düşmesi, aşırı suyun kanı seyrelttiği için meydana gelir. Ancak bu durumla nadiren karşılaşılır.

Kas kütlesinde azalma

Kreatinin, kas metabolizmasının atık ürünüdür. Kas kütlesi azalmış kişilerde kreatinin seviyeleri düşük olma eğilimindedir. Kas distrofisi veya miyasteni gravisi gibi kas hastalarının kreatinin seviyeleri, normal insanlardan daha düşüktür. Ayrıca az hareket etme de kas kütlesinde azalmaya yol açan faktörlerdendir.

Beslenmede proteinler yetersizliği

Kreatinin, vücuttaki azotlu bileşiklerin veya proteinlerin parçalanması ve metabolizmasıyla üretilir. Düşük kreatinin seviyeleri, yetersiz protein aldığınızı (yani yumurta, tavuk, balık, kırmızı et ve tavuk karaciğeri gibi besinleri yeterli miktarda tüketmediğinizi) gösterir ki, bunun sonucunda metabolizmanız daha az azotlu atık ortaya çıkarır ve kreatinin seviyenizde düşme başlar.

Hamilelik

Hamileliğin ikinci trimesterinda yani 3.4. ve 6. aylarda kreatinin seviyesinde düşme meydana gelebilir. Hamile kadınlar normalden % 30 daha fazla kreatinin salgılarlar. Doğumdan sonra, kreatinin seviyesi kademeli olarak artarak normale döner.

Yaşlanma

Yaş, kandaki kreatinin düzeylerini etkileyebilecek bir diğer faktördür. Kreatinin seviyeleri ilerleyen yaşla orantılı olarak azalmaktadır. Bu durum çoğunlukla yaşla birlikte bazal metabolizma düşüklüğü ve kas kütlesi azalmasından dolayı meydana gelir. Yaşla beraber, hormonal konsantrasyon değişiklikleri nedeniyle vücudumuzdaki metabolik faaliyetler de azalmaktadır. Araştırmalar, vücut kas kütlesinin her 10 yılda 5 kilo azaldığını ve bu durumun da kreatinin seviyesinin düşmesinde dolaylı olarak etkili olduğunu bildiriyor. Bu nedenle, yaşlı insanlarda kreatinin seviyeleri gençlere göre daha düşüktür.

Karaciğer sorunları

Karaciğer, kreatinin üretiminde etkili bir organdır. Kreatinin seviyeleriniz uzun süre düşük seyr ediyorsa, bu durum karaciğer hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Hepatit gibi virüsler karaciğere zarar verebilir ve kas kütlesini düşürebilir. Karaciğerde sorun varsa kreatin seviyesi düşer ve buna bağlı olarak da kreatinin miktarı da zamanla azalmaya başlar.

Kreatinin düşüklüğü nasıl yükseltilir?

Kreatinin düşüklüğünden muzdaripseniz bir Dahiliye doktoruna başvurmalısınız. Doktorunuz kreatinin düşüklüğünün nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Kreatinin seviyeleri düşük olup, bu durum vücutta herhangi bir sağlık sorununa neden olmuyorsa, doktorunuz kreatinini normale döndürmek için bir tedavi uygulamayabilir.

Düzenli spor yapıp kas kütlesini artırmak da kademeli olarak kreatinin seviyenizi artırmaya yardımcı olabilir.

Bazı ilaçlar da yan etki olarak kreatinin düşüklüğüne neden olabildiğinden, kullandığınız ilaçları gözden geçirin ve doktor onayıyla muadili ile değiştirin.

Kreatinin Nedir, Kreatinin Normal Değeri, Yükselmesi, Eksikliği Tıklayınız

Kreatinin Klirensi Nedir? Düşüklüğü, Yüksekliği Ve Normal Değerleri Tıklayınız 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.